Bestem hvor jeg reiser!
22. desember 2015
Reisebloggkonkurranse
6. januar 2016
Show all

Reiseåret 2015

Reiseåret 2015 er over. Selv om det ble lite reising mot slutten, ble det et innholdsrikt reiseår. 11 land var jeg innom, og fem av dem var nye.

Hvert år forsøker jeg å besøke minst tre nye land. Det er fint hvis det blir flere enn tre, men det er ikke noe mål for meg at det skal være så mange som mulig på en gang. Jeg liker å ta meg tid til å fordøye inntrykkene mellom reisene. Fem nye land er derfor helt passelig, og jeg er fornøyd med balansen mellom reising og tid hjemme dette året.

Dubai

Året startet med at jeg og Bjørn tok en tredagers stopover i Dubai rett etter nyttår.

Det var min andre tur til Dubai, og sannelig hadde mye skjedd der i løpet av de syv årene siden sist. Vi var oppe i verdens høyeste bygning, så verdens største fonteneshow, besøkte to akvarier og kom oss lett frem overalt med kollektivtransport – og ingenting av det gikk an i 2008.

Slik ser det ut når man stikker hodet ut fra verdens høyeste bygning – Burj Khalifa – for å se ned på ørken, motorvei og halvferdige skyskrapere.

Fonteneshowet utenfor Burj Khalifa og Dubai Mall var flottere enn forventet.

Dubai Aquarium i Dubai Mall er det beste av de to akvariene. Det har vært meningen å blogge om Dubai-turen, men så langt har jeg ikke kommet ennå.

Luksushotellet Burj al Arab har kanskje kommet litt i skyggen av Burj Khalifa som symbolet på Dubai, men vil alltid være det jeg forbinder mest med Dubai. I 2008 spiste jeg på den ene hotellrestauranten, men det gadd vi ikke bruke penger på denne gangen.

Dubai er spennende på sin måte, men jeg går raskt lei av slike steder hvor alt handler om å vise hvor mye penger man har råd til å sløse bort. Det blir for tomt og meningsløst for meg. Tre dager i Dubai holdt derfor i massevis denne gangen.

Seychellene

Fra Dubai gikk turen videre til Seychellene. Der ble jeg og Bjørn gift!

Vi hadde da vært sammen i ganske nøyaktig fem år og forlovet i to måneder. Noen syntes sikkert at det var merkelig at vi ikke ønsket noe bryllup og stort selskap hjemme, men for oss passet det perfekt å gjøre det slik.

I løpet av bryllupsreisen besøkte vi øyene Mahe, La Digue, Praslin og Curieuse, og Seychellene levde virkelig opp til de høye forventningene våre. Spesielt godt likte vi øya La Digue, som hoppet rett inn på listen over mine favorittsteder i verden.

Dessuten hadde jeg bursdag i løpet av oppholdet. Hotellet overrasket meg med kake, og det å fylle 30 år føltes mindre traumatisk enn jeg hadde fryktet.

Vi bodde på fine hoteller – blant annet et hvor vi hadde privat svømmebasseng. Vi snorklet, syklet og fikk hundrevis av skilpaddevenner. Vi var også uheldige med det ene hotellet og måtte dele rom med tidenes største kakerlakk, jeg ble mer solbrent enn jeg hadde vært på åresvis, og vi ble nesten truffet av en tung parasoll som kom flyvende med vinden – men alt gikk bra og bryllupsreisen var perfekt.

Seychellene ga oss en flott blanding av opplevelser, luksus og vakker natur. Jeg er så glad for at vi valgte å legge bryllupsreisen akkurat dit.

Istanbul

I mai ble det en todagers stopover i Istanbul. Det var min andre tur til Istanbul, og min aller første tur med fullformat speilreflekskamera. Synd at jeg ikke kjøpte et så bra kamera litt tidligere.

Vi bodde rett ved Hagia Sofia, besøkte den blå moské, basilikasisternen og Topkapipalasset, og møtte katter og dinosaurer.

 

Turkmenistan

Etter å ha vært innom Istanbul, gikk turen videre til Turkmenistan. Det ble både min og Bjørn sin første tur til Sentral-Asia.

I Turkmenistan var vi på gruppetur med Koryo Tours. Vi besøkte hovedstaden Ashgabat, tullebyen Turkmenbashi og selveste «Door to Hell» i Darvaza. Vi dro på galoppløp og sirkus, møtte en lommetyv på bussen, kjørte verdens største innendørs pariserhjul (hurra?), klappet Akhal-Teke-hester, og besøkte markeder, moskeer og verdensarvstedet Nisa.

Jeg og statuen av Lenin feiret at det var 17. mai.

Turkmenistan er et sært og veldig spesielt land, som jeg er glad for at jeg fikk besøkt og lært litt å kjenne. Det er vanskelig å forstå seg på et land som Absurdistan, men det er interessant å prøve likevel.

Roma

I juli dro jeg alene på en snartur til Roma, og var der i et døgn. Poenget var ikke å se så mye av Roma, men å hente hjem en ny katt. Jeg rakk likevel å se meg litt rundt i Roma, og fikk et gjensyn med mange severdigheter jeg hadde sett for mange år siden. Det var en fin tur, men det beste er at vi trives godt med vårt lille italienske familiemedlem.

Det er ikke lett å ta flotte bilder når Trevifontenen er under ombygging og speilrefleksen ligger hjemme.

Sør-Afrika

I slutten av juli dro vi til Sør-Afrika. Der leide vi bil for å utforske de sørlige delene av Afrika. I løpet av en måned rakk vi innom Namibia og Swaziland i tillegg til Sør-Afrika.

litetrafikk

I Sør-Afrika besøkte vi Sun City, diamantgruven i Kimberley, et par triste oppdrettssteder med løver og diverse andre dyr, Drakensberg og Blyde River Canyon, og vi var på safari i Krugerparken, iSimangaliso i St Lucia og Hluhluwe-iMfolozi. Det var også i Sør-Afrika at vi endelig fikk sett vill leopard!

7V3A4197

I diamantgruven i Kimberley fikk jeg dårlig samvittighet for at jeg eier diamanter. Trist å tenke på hvor mange mennesker som omkom under utgravningen i Kimberley, og at historien er minst like tragisk andre steder i Afrika.

Namibia

I Namibia så vi på rare trær, klappet gepard og vortesvin, så noe av verdens vakreste ørkenlandskap og hjalp til etter en bilulykke.

Høydepunktet var safari i Etosha, som jeg skrev om i to deler: safari i magiske Etosha og mer safari i Etosha.

Swaziland

I Swaziland var vi på safari i nasjonalparkene Mlilwane og Hlane i noen dager. Det skrev jeg om her: safari i Swaziland.

Afrika-turen vår var helt fantastisk, selv om det ble litt mange mil i bil i løpet av bare en måned. Hvis du lurer på hva turen kostet, finner du svaret her: hva koster en måned i Afrika?

2015

Land: 11
Norge, De forente arabiske emirater, Seychellene, Tyrkia, Turkmenistan, Sverige (uten overnatting), Italia, Qatar (kun flyplass), Sør-Afrika, Namibia og Swaziland

Nye land: 5
Seychellene, Turkmenistan, Sør-Afrika, Namibia og Swaziland

Nye dyr jeg klappet: gepard, vortesvin, eland, honey badger og neshorn
Nye ville dyr jeg så: Aldabra-skilpadde, varan, mungo, springbukk, oryx, kudu, nyala, bushbuck, black faced impala, duiker, dik-dik, genet og leopard

Flyreiser: 18
Flydistanse: 55 239 km (tilsvarer 1,4 ganger rundt jorden)
Flytid: 78 timer og 17 minutter
Flyplasser: 10
Flyselskaper: 6
Nye flyselskaper: Emirates og Turkmenistan Airlines
Mest brukte flyselskap (målt i distanse): Qatar Airways

2016

Det er fremdeles uvisst hvilke reiser jeg skal ta i 2016. Foreløpig har jeg bare én reise som er halvveis planlagt, men det vil jeg fortelle mer om senere. Frem til neste reise vil jeg fortsette med å skrive om turene fra 2015 og tidligere. Husk at du kan bestemme hvor jeg reiser!

Hvordan ble ditt reiseår?

18 Comments

 1. For et flott reiseår! Og med bryllup og greier! Godt nytt år – gleder meg til å høre om turen du har planlagt og resultatet av avstemningen 🙂

 2. Så utrolig mange flotte steder du besøkte i 2015! Og gratulerer med bryllup 🙂 Blir spennende å følge deg på dine reiser i 2016. Jeg har heller ingen bestemt reiseplan, bare noen løse planer 🙂 Godt nytt reiseår!

  • Kjersti sier:

   Takk for det. Det er egentlig veldig greit å ikke planlegge så lang tid i forveien, synes nå jeg, for da har man muligheten til å reise dit det faller en inn. Godt nytt reiseår selv! 🙂

 3. Marthe sier:

  Så mange fine plassar du har vore! Spent på 2016. Gler meg til å følge med.

 4. Reiselykke sier:

  Gratulerer med bryllupet! Høres fantastisk ut å gifte seg der
  Og så spennende reiseår du har hatt!

  Godt nytt (reise)år til deg/dere!

 5. For et spennende reiseår – måtte 2016 bli like bra. Du fikk meg interessert i Turkmenistan. Endte med at jeg slukte «Sovjetistan» da jeg var i Brasil, og nå jeg bare dit. Det blir dog ikke i 2016. Det rekker jeg ikke. Godt nyttår!

  • Kjersti sier:

   Sovjetistan, ja. Foreløpig har jeg bare lest kapitlene om Turkmenistan, og boken gir et veldig riktig inntrykk av hvordan det er der. Den eneste forskjellen jeg bet meg merke i, var at jeg ikke opplevde det særlig vanskelig å komme i kontakt med lokalbefolkningen. Vi ble til og med invitert med på bursdagsfeiring hos noen tilfeldige folk vi kom i snakk med på gaten. Folk er ikke like lett å komme innpå der som i mange andre land, men det betyr altså ikke at det er umulig. Håper du rekker en tur til Turkmenistan en gang senere 🙂

 6. Wow, du har virkelig hatt noen spektakulære reiser i år, Kjersti! Både Seychellene, Turkmenistan og safarien i Afrika ser helt magisk ut! Og bildene dine gir meg definitivt reiselyst! Gleder meg til å følge med på hva du skal gjøre videre! =)

  Godt nytt år!

  • Kjersti sier:

   Tusen takk. Det ble en del flotte reiser, og det er gøy å høre at bildene mine gir reiselyst 🙂 Gleder meg veldig til å lese om hva du finner på i Sør-Amerika senere i år.

 7. Et helt rått reiseår må jeg si! Bryllup på Seychellene, kan det bli mer perfekt? 😀 Turkmenistan frister også så vanvittig… Bare synd det er såpass dyrt og vanskelig å komme seg dit. Dessuten har du fristet meg veldig med å ta en ny tur til Afrika. 🙂 Regner med du har fått utrolig mange fine minner fra alle disse flotte turene, og jeg håper 2016 blir et like fint år for deg 🙂 Godt nytt (reise)år!

  • Kjersti sier:

   Takk! Turkmenistan er nok litt dyrt og vanskelig sammenlignet med de andre stan-landene, men jeg synes det var verdt det. Nå har ikke jeg vært i de andre landene, men jeg har forstått at det er en stor kontrast mellom Turkmenistan og resten. Det er sikkert ekstra interessant å se flere av landene på samme tur, så jeg håper du ikke hopper over Turkmenistan. Godt nytt år 🙂

 8. Oi her var det mange interessante reisemål! Ser ut som om du har hatt et bra reiseår 🙂 Turkmenistan høres virkelig spennende ut, der skulle jeg gjerne vært!

 9. Christina sier:

  Guri altså, her var det mye spennende reisemål! Og for noen fantastiske bryllupsbilder forresten! Ønsker deg det beste for et nytt og innholdsrikt reiseår 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *