Rare trær og dyr i Namibia
24. september 2015
Bilulykke i Namibia
10. oktober 2015
Show all

Hva koster en måned i Afrika?

Etter turen gjennom Sør-Afrika, Namibia og Swaziland har noen spurt hva en slik tur koster. Vi har derfor måttet regne på det.

Reiserute:
Fra Johannesburg og vestover til Namibia med noen stopp underveis, nordover til Etosha, Etosha fra vest til øst, sørover mot Sossusvlei via Swakopmund, østover og samme vei ut av Namibia som vi kom, tilbake gjennom Kimberley, videre mot Bloemfontein, langs grensen mot Lesotho til Drakensberg, gjennom Durban til Saint Lucia og Hluhluwe-iMfolozi, nordover gjennom Swaziland, sørlige del av Krügerparken, nordover til Blyde River Canyon og vestover tilbake til Johannesburg.

Flybilletter: 4200 kr per person
Tur/retur Oslo – Johannesburg, via Doha, med Qatar Airways.

Leiebil: 5700 kr
Bil under hele oppholdet, hentet og levert på flyplassen i Johannesburg.

Vi punkterte og måtte bytte dekk i Namibia, og da vi kom til Bloemfontein måtte vi bytte inn bilen i en annen, men dette kostet oss ingenting ekstra.

Bensin: 5700 kr
9484 km, som for eksempel tilsvarer 19 ganger avstanden mellom Oslo og Trondheim. Ca 800 km var grusvei.

Mat og dagligvarer: 4600 kr
For 2300 kr per person fikk vi kjøpt kjølebag og store mengder mat og snacks til bilturen. I tillegg gikk vi nesten daglig på rimelige restauranter (for eksempel pizzeria eller take away), og fem ganger unnet vi oss gode måltider på ordentlige restauranter. Enkelte dager spiste vi kun maten vi hadde kjøpt med oss fra dagligvarebutikker.

Dette inkluderer også et lokalt SIM-kort for Sør-Afrika og et for Namibia, slik at vi hadde tilgang til nett underveis. Det kostet rundt 400 kr totalt, og vi rakk ikke bruke opp datamengden.

Overnatting: 16 150 kr
Delt på de 27 overnattingene våre, blir det 598 kr natten. Natten på flyet er da utelatt fra regnestykket. For det meste sov vi på gjestehus, moteller og billige hoteller. Alle overnattingsstedene var helt fine, med unntak av ett som var så dårlig at vi endte opp med å få pengene tilbake og dermed sov en natt gratis. (Mer om det en annen gang – kanskje.)

Overnattingen i Etosha trekker snittet opp, da vi betalte 4800 kr for tre netter der. Det var kanskje det beste vi brukte penger på i løpet av hele turen, og verdt hver eneste krone.

Aktiviteter: 2900 kr
Dette inkluderer inngangsbilletter, nasjonalparkavgifter og én guidet safaritur i Swaziland.

Sum: 22 000 kr per person
Dette synes jeg ikke var så verst. Vi sløste ikke, og vi prøvde heller ikke å spare mest mulig. Vi fikk gjort alt vi hadde lyst til (av det vi fikk tid til denne gangen) og tok oss råd til alt vi syntes var verdt å bruke penger på. Når jeg tenker tilbake på alle de utrolige opplevelsene, alle de fantastiske øyeblikkene, så er jeg fornøyd med at det kostet mindre enn 800 kr per dag.

I et slikt regnestykke bør man huske at det ikke er gratis å være hjemme heller. Utgiftene til mat og dagligvarer ville nok blitt omtrent det samme for oss her i Norge, uten et eneste restaurantbesøk inkludert i prisen. Det går også litt mindre strøm, vann og bensin når vi ikke er hjemme.

Flybillettene kjøpte vi noen måneder i forveien, da Qatar hadde kampanjetilbud. Utenom det booket vi ingenting før vi reiste.

Hva med deg? Pleier du å regne på hva reisene dine koster?

2 Comments

  1. Jeg syns absolutt at 800 kr per døgn er innafor. Og jo lengre man er borte, jo mer gunstig blir turen. Det er jo ofte flybilletten som drar opp, særlig på destinasjoner som ligger litt langt unna. Jeg tror ikke jeg tør regne på hva jeg bruker noen ganger. Særlig ikke når jeg klinker til med litt luksus på overnatting og dyre restaurantbesøk. Men Afrika står på mulige reisemål i 2016, så dette var veldig nyttig for meg! Det var jo litt av en reiserute dere hadde 🙂

    • Kjersti sier:

      Jeg tør vanligvis heller ikke regne på hvor mye reisene mine koster. Er redd det kunne blitt et sørgelig regnestykke enkelte ganger. Merket likevel at det ikke ble så skremmende denne gangen, så jeg må nok føre regnskap på neste tur også 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *