Verdens syv nye underverker
18. april 2015
Swara Plains – et afrikansk paradis
28. april 2015
Show all

Skilpaddeøya Curieuse

Curieuse er en liten øy på Seychellene, og kanskje ikke den av øyene man hører mest om. Bare en kilometer ut i havet fra øya Praslin, er Curieuse lett å besøke på dagstur derfra. Jeg og Bjørn dro dit på en tur som skulle være Curieuse + snorkling, men som endte opp med å bli timesvis på Curieuse og 10 minutter snorkling. Det passet oss fint.

Det finnes ingen hoteller, veier eller biler på Curieuse, men helt ubebodd er øya ikke. Det bor nemlig rundt 500 kjempeskilpadder der. Så snart vi hadde gått i land ble vi tatt imot av en nysgjerrig velkomstkomité. Etter å ha bestukket dem med litt grøntfôr og strøket dem på nakken ble vi akseptert på øya.

Det er tydeligvis ingenting kjempeskilpadder liker bedre enn å bli strøket på nakken. De strakk hals og ba oss fortsette å kose med dem.

Denne sorten kjempeskilpadder heter Aldabraskilpadder. De er de nest største skilpaddene i verden – bare slått av deres slektninger på Galapagosøyene. Jeg er glad for at jeg nå har fått møte begge typer kjempeskilpadder der de hører hjemme. Vel, nesten hjemme. Aldabra-skilpaddene er oppkalt etter atollen Aldabra, som også tilhører Seychellene. Aldabra ligger langt unna de andre øyene, nærmere Madagaskar og fastlands-Afrika. Der finnes det en liten forskningsstasjon og rundt hundre tusen skilpadder, men for å komme seg dit må man enten leie fly eller båt. For vanlige turister er ikke det særlig aktuelt, selv om jeg veldig gjerne skulle vært der.

I likhet med Galapagos fantes det ulike underarter av kjempeskilpaddene rundt omkring på flere øyer i Det indiske hav. På Mauritius, Rodrigues og Reunión ble skilpaddene utryddet. Det samme skjedde på det fleste av øyene på Seychellene. Charles Darwin var involvert i å gjeninnføre kjempeskilpaddene på øyene ved å hente dem fra Aldabra, og det ble startet avlsprosjekter flere steder. I dag finner man skilpaddene mange steder på Seychellene, men Curieuse er nok det beste stedet å se dem hvis man ikke får tatt turen til Aldabra.

Skilpaddene på Curieuse går fritt, og de eneste innhegningene på øya var satt opp for å holde skilpaddene ute! Skilpaddene var åpenbart tamme og glade i mennesker, og det føltes nesten uvirkelig å få lov til å klappe dem. På Galapagos er det mange færre skilpadder, og det er strengt forbudt å ta på skilpaddene – enten de er ville eller tamme. Jeg satte pris på at det ikke var slike restriksjoner på Curieuse, men dessverre fikk jeg også se at det hadde sine ulemper. En godt voksen dame som kom med samme båt som oss, satte seg oppå en av skilpaddene for å ri på den mens familien tok bilder… Skilpadden var sterk nok til at det gikk bra, men jeg syntes det var trist å se. Det var heller ingen som holdt øye med hva turistene foretok seg på øya.

Etter å ha koset nok med skilpaddene, fant vi stien vi skulle følge til den andre siden av øya. Det ble en koselig liten tur over bakketopper og gjennom mangroveskog.

Det var ikke mange skilpadder å se mens vi gikk innover på øya. Selv om landskilpadder ikke bader i havet, så det ut til at de trivdes best nær stranden hvor det var flatt. Der vi gikk så det ikke ut til å være særlig lett fremkommelig for skilpadder enkelte steder, så de ville nok brukt noen dager på å komme frem.

Aldabraskilpaddene er ikke de eneste beboerne på øya. Denne krabben og vennene hans bor der også.

Fra 1829 til 1965 fungerte Curieuse som en koloni for spedalske. Doctor’s House ble bygget til ære for legen som tok vare på de spedalske, og bygningen er i dag et lite museum. I 1979 ble Curieuse til nasjonalpark.

Hvis du er på Praslin, er en tur til Curieuse noe av det beste du kan bruke dagen din på. Alle de små reisebyråene på øya selger turer dit – som regel med lunsj og snorkling inkludert. Det går også folk rundt på stranden på Praslin og forsøker å selge turer til Curieuse, men hvor seriøse de er varierer en del. Fra de andre øyene er det også mulig å dra over til Curieuse, men da blir det en mye lengre tur.

Kunne du tenke deg å besøke skilpaddene på Curieuse?

2 Comments

  1. JA! Jeg synes skilpadder er så fascinerende, spesielt disse svære landskilpaddene. Stod det noe om hvor gamle disse faktisk var? Det er så utrolig at de kan bli oppimot 200 år gamle.

    • Kjersti sier:

      Det stod ikke noe om hvor gamle de var, så da må jeg nesten gjette. Siden mange av dem så fullvoksne ut og de vokser til de blir rundt 50 år, så vet jeg med sikkerhet at mange av dem var eldre enn 50 i alle fall. Kanskje var noen over 100 også for alt jeg vet. Noen av skilpaddene var merket med tall, så det blir nok holdt litt oversikt. Skilpaddene er virkelig noe for seg selv 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *