Bukking og bowling i Nord-Korea
18. april 2015
Skilpaddeøya Curieuse
22. april 2015
Show all

Verdens syv nye underverker

7.7.2007 ble «verdens syv nye underverker» kåret. Allerede før vinnerne ble kåret satte jeg meg som mål å besøke alle de syv vinnerne. Det tok noen år, men 6.12.2013 ble målet mitt nådd!

Konkurransen ble arrangert av New7Wonders Foundation i Sveits. Avstemningen varte i månedsvis, og folk kunne stemme over internett eller telefon blant 200 kandidater. Jeg stemte også.

Kampen tilspisset seg da det gjenstod 21 finalister. Lokale turistmyndigheter gjorde hva de kunne for å sikre flest mulig stemmer til deres underverk, og kampanjene grenset til juks en del steder. Selv om kåringen ikke burde tas seriøst, syntes jeg det ble en morsom liste over reisemål.

Colosseum, Italia

Jeg besøkte Colosseum på 18-årsdagen min i januar 2003, sammen med moren min. Det var stort for meg å besøke et så historisk og berømt sted, men jeg ble skuffet over at det var så mange turister der. Jeg var ennå ikke spesielt reisevant, så jeg visste nok ikke helt hva jeg kunne forvente. Jeg har ikke vært i Roma siden da, men når jeg en dag skal tilbake vil jeg ta turen innom Colosseum igjen.

Colosseum ligger midt i Roma, og fra Norge er det dermed både det billigste og enkleste av underverkene å besøke. Hvis du skal dit bør du forvente lang kø og massevis av mennesker.

Machu Picchu, Peru

Machu Picchu besøkte jeg alene i oktober 2007, på dagstur fra Cusco. Det er både noe av det beste og noe av det dummeste jeg har gjort på reise. Jeg angrer på at jeg bare dro dit på dagstur, og ikke tok en overnatting eller to rett ved Machu Picchu. Da kunne jeg vært der før og etter de store turistflokkene, opplevd ulike lysforhold og ikke minst fått bedre tid der. Det å stå der og se ut over Machu Picchu føltes nesten uvirkelig, og det er absolutt blant de mest utrolige utsiktene jeg noen gang har sett. Fjellandskapet er fantastisk og Machu Picchu er som kronen på verket. Ruinene var fine å studere på nært hold, og det er så fascinerende hva mennesker fikk til å lage for så lenge siden. Jeg fikk bare noen timer til å utforske Machu Picchu. Plutselig var tiden brukt opp, og jeg måtte rekke toget til Cusco. En dag reiser jeg forhåpentligvis tilbake for å se Machu Picchu igjen.

Machu Picchu er blant Sør-Amerikas største turistattraksjoner, og sånn sett ikke særlig vanskelig å få besøkt. Det er likevel ikke et slikt sted man ramler tilfeldig innom, eller besøker fordi det ligger på veien til noe annet. Litt prioritering kreves, og dette er også det dyreste av de syv underverkene å besøke. Det pleier dessverre ikke å være særlig gode tilbud på flybilletter til Peru fra Norge.

7machupicchu

 

Den kinesiske mur, Kina

Jeg besøkte den kinesiske mur alene i mars 2008. Jeg dro på dagstur fra Beijing, som kostet 250 kr inkludert billett, transport (2 timer hver vei) og lunsj. Den kinesiske mur er lengre enn man kan forestille seg, så det ville nok tatt månedsvis å se hele. Jeg valgte å unngå den mest besøkte delen av muren (Badaling) og dro heller til den nest mest besøkte delen – Mutianyu.  Da slapp jeg unna de største turistmengdene, og fikk sett det som mange mener er den flotteste delen av muren. Det var en stor opplevelse for meg å besøke den kinesiske mur, og den er absolutt et underverk. Jeg rakk å se det jeg ønsket å se av muren i løpet av de timene jeg hadde der, og følte meg fornøyd etter å ha vært der én gang. I mars 2014 kom jeg likevel tilbake til Mutianyu, siden Bjørn ikke hadde vært i Kina før. Neste gang jeg er i Kina vil jeg prøve å få sett flere deler av muren.

Den kinesiske mur er som sagt veldig lett å få sett på dagstur fra Beijing. Den vanskeligste delen er å få visum til Kina, men det er heldigvis ikke spesielt vanskelig. Flybilletter til Beijing fra Oslo koster gjerne rundt 4-5000 kr, og en gang i blant dukker det opp kampanjebilletter til under 4000 kr.

7muren

 

Petra, Jordan

Petra besøkte jeg sammen med Bjørn i januar/februar 2010, på vår aller første reise sammen. Jeg forventet at Petra skulle være flott, men det viste seg å være enda bedre enn forventet. Vi hadde tre dager der, og kunne gjerne hatt enda mer tid til å utforske alt. Det er veldig stort – så jeg vil absolutt anbefale å være der mer enn bare på dagstur. Skattekammeret er det man oftest ser på bilder derfra, men klosteret likte jeg enda bedre. «Petra by night» var et av høydepunktene – et arrangement hvor hundrevis av levende lys lyste opp veien til skattekammeret på kveldstid. Petra er veldig spesielt, og jeg vil definitivt tilbake dit en eller annen gang.

Da resultatene fra kåringen kom, trodde jeg Petra ville bli det vanskeligste underverket å besøke. Midt ute i ørkenen i et land som hørtes skummelt ut… Der tok jeg heldigvis grundig feil. Det går charterfly direkte fra Norge til Aqaba. Det selges ofte restplasser til under 2000 kr for en uke – det billigste jeg har sett var rundt 800 kr. Fra Aqaba kan man ta buss eller taxi rett til Petra, og det er flere hoteller i gangavstand fra Petra. Det var på ingen måte farlig der heller.

7petra

 

Taj Mahal, India

Taj Mahal besøkte jeg sammen med Bjørn i april 2010. Det var veldig mange mennesker der, veldig varmt og ellers akkurat som forventet. Taj Mahal er for all del et fantastisk underverk, og som på alle kjente steder føltes det stort å komme dit og endelig se det med egne øyne. Vi tok oss god tid til å gå rundt og studere detaljer, og etter noen timer hadde vi sett det vi trengte. Jeg likte Taj Mahal godt, men det ville vært en overdrivelse å si at jeg elsket det. Det var som forventet. Det føltes også litt slitsomt å være der på grunn av alle menneskene. Da jeg dro derfra tenkte jeg at jeg etter all sannsynlighet hadde sett Taj Mahal for siste gang i mitt liv, og det føltes helt greit. Mindre enn to år senere satt jeg på et fly mellom Phuket og Oslo, da kapteinen plutselig informerte om at vi fløy over Taj Mahal. Jeg kikket ut av vinduet mitt, og der var det, klart og tydelig. Nå er jeg ganske sikker på at jeg har sett Taj Mahal for siste gang.

Taj Mahal er blant verdens mest besøkte turistattraksjoner. For nordmenn er det lett å få visum til India, og fra Delhi tar det 2-3 timer til Agra med tog. Flybilletter fra Oslo til Delhi selges ofte for rundt 3500 kr.

 

Chichen Itza, Mexico

Chichen Itza besøkte jeg i desember 2010, sammen med Bjørn. Det var julaften, og vi bodde på det nærmeste hotellet. Det var massevis av turister i Chichen Itza, og de fleste av dem var amerikanske sydenturister med sutrete barn som kjedet seg. Selv om Chichen Itza er flott, så føltes det litt masete der. Første juledag stod vi tidlig opp og hadde Chichen Itza nesten helt for oss selv. Ikke engang souvenirselgerne var der. Jeg følte meg så heldig som fikk oppleve Chichen Itza i fred og ro på den måten. I løpet av de to dagene fikk vi utforsket hele området flere ganger. Jeg likte Chichen Itza godt, men noen dager tidligere hadde vi vært i Tikal som vi begge likte mye bedre. I likhet med Chichen Itza er Tikal også en mayaby, men Tikal var ikke engang blant finalistene i kåringen. Ganske merkelig, spør du meg.

Chichen Itza er lett å besøke fra Norge, takket være de billige charterflyene til Cancun. Restplasser selges av og til for så lite som 2000 kr for to uker. Fra Cancun tar det 3-4 timer med buss.

 

Kristusstatuen, Brasil

Det syvende underverket besøkte jeg i desember 2013, sammen med Bjørn, nesten tre år etter mitt sjette underverk. Jeg har alltid hatt lyst til å besøke Rio de Janeiro, men har følt meg litt usikker med tanke på at jeg vet om så mange som har blitt ranet der. Ganske dyrt å fly dit er det også, og det har vært så mange andre steder som har fristet mer. Det verste med å besøke statuen var trengselen på den lille plassen der oppe. Det beste var å snu ryggen til Jesus for å nyte den fantastiske utsikten over Rio. Selve statuen er fin, men «underverk» er et litt sterkt ord. Kanskje ville jeg vært mer begeistret for den hvis jeg var religiøs – ikke vet jeg. Hvis jeg skal dit igjen er det for utsiktens skyld. Utsikten er det virkelige underverket der oppe.

Kristusstatuen er lett å besøke når du er i Rio, men det er lurt å dra dit tidlig om morgenen for å unngå kø. I blant dukker det opp flybilletter til Rio til under 5000 kr. Bekymringen min for at det skulle være farlig i Rio viste seg heldigvis å være unødvendig. Vi opplevde i alle fall ingenting skummelt der.

7jesus
Det var verdens syv nye underverker! Hvilke har du besøkt eller ønsker du å besøke?

 

7 Comments

 1. Therese sier:

  Så heldig du er! Dit vil jeg også, spesielt til India og Rio di Janeiro.

 2. Så utrolig gøy! Selv har jeg bare besøkt den kinesiske mur og Taj Mahal – men skal besøke Colosseum i sommer! Har i tillegg planer om en lengre reise i mellom- og Sør-Amerika, så da blir det noen underverker der også 🙂

  • Kjersti sier:

   Colosseum er spennende, selv om det nok kan være veldig mange mennesker der om sommeren. I Mellom- og Sør-Amerika er det kort vei mellom underverkene! Jeg har ikke sett alle, men av de jeg har sett så likte jeg nok Tikal aller best 🙂

 3. Fantastisk – og så mange flotte bilder!

  Selv har jeg vært i alle untatt Chichen Itza. Må virkelig komme meg til Mexico igjen snart! Har jo bare såvidt svippet over grensen fra USA tidligere, men har lyst til å se mer av landet, og også bevege meg sørover inn i bl.a. Guatemala og Belize 🙂

  • Kjersti sier:

   Takk! Jeg kunne nok tatt bedre bilder i dag, så da har jeg enda en grunn til å reise tilbake en gang.

   Det er ikke verst å ha besøkt seks av syv! Jeg var i Mexico, Belize og Guatemala på samme tur. Veldig lettvint og greit å reise mellom de landene, og det er flotte land alle tre 🙂

 4. Oi, gratulerer! Det er ganske imponerende, må jeg si! Jeg var i Rio for noen dager siden og elsket det, så det spørs om ikke jeg må sette av litt tid og penger til å reise innover på kontinentet mot Machu Picchu 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *