Borte bra, hjemme best
24. juni 2016
Første møte med Grand Canyon
11. august 2016
Show all

Nordkapp

Nordkapp ligger på 71° nord, og er kjent som det nordligste stedet i Europa. På toppen av en 307 meter høy klippe finner man Nordkapplatået, med globusen som har blitt selve symbolet på Nordkapp.

Hit flokker tyske bobilturister i hopetall hver eneste sommer. Busslaster med turister av ulike nasjonaliteter velter også inn på platået, i håp om å få se noe mer enn bare tåke.

Det er som oftest mye tåke og overskyet vær på Nordkapp, men hvis man er litt heldig kan også midnattsolen titte frem. Selv var jeg heldig med været da jeg var der nå i juli. Det var nesten litt magisk å stå der oppe og se ned på tåken som kom rullende inn over havet rundt midnatt.

Nordkapp er et av stedene som man bør besøke en gang i livet, men visste du at Nordkapp egentlig ikke er det nordligste punktet i Europa? Knivskjelodden ligger 1,5 kilometer lengre nord, rett vest for Nordkapp. Dit går det en tursti, som starter ved veien 7 km sør for Nordkapp.

I tillegg til platået med globusen, finner man også et opplevelsessenter på Nordkapp. Nordkapphallen ble bygget i 1959 og ble utvidet og fornyet i 1997, og har plass til flere tusen turister samtidig. Der inne er det restauranter, utstillinger, postkontor, panoramafilm, kapell og naturligvis en souvenirbutikk. Et Thaimuseum er kanskje det mest overraskende av hva de har å vise frem.

Selv om de fleste naturopplevelser i Norge er gratis, så koster det dessverre noen kroner å besøke Nordkapp. Når du kjører inn til parkeringen, vil du bli bedt om å betale 260 kroner per person. Hvis du ikke føler noe stort behov for å se panoramafilm eller utstillingene, slipper du unna med å betale 170 kroner.

Jeg fikk inntrykk av at billettluken selger billetten til 260 kroner med mindre du ber om den billigere billetten, så her er det lurt å være litt oppmerksom.

Opplevelsene du får med den dyre billetten er ikke verdt de ekstra kronene, slik jeg ser det. Dessuten så det ikke ut til å være noen grundig sjekk av hva slags billett du hadde når du først var forbi billettluken.

Hvis du er enda litt mer ivrig etter å spare penger enn jeg er, finnes det enda billigere måter å besøke Nordkapp på. Det er nemlig gratis inngang for alle som ankommer uten motor. Her er det altså bare å finne frem tursko, sykkel eller annet transportmiddel.

Etter at billettluken har stengt for kvelden er det også gratis inngang til platået. Mellom 18. mai og 17. august stenger det klokken ett på natten.

Mange har Nordkapp som målet på en lengre reise. De har kjørt vanlig bil, bobil eller MC – eller til og med syklet – hele veien opp til Nordkapp. De fleste har brukt flere uker på å komme frem, og det er et stort øyeblikk for mange å endelig ha nådd målet. Etter å ha posert triumferende og tatt bilder en stund, blir de stående der, som om de ikke helt vet hva de skal gjøre videre. De blir stående der og se på de nye som kommer inn over målstreken, helt til de også bare blir stående. Platået fylles opp av forvirrede turister som lurer på hva som skal skje nå. Så kommer tåken.

Klokken hadde akkurat blitt ett, da tåken omsider hadde bygget seg høyt nok opp til å sluke platået helt. To turister som hadde kommet akkurat sent nok til å slippe inn gratis, kom løpende bort til gjerdet hvor jeg stod. «OH NO!» utbryt de, da de så at de var bare sekunder for sent opp med kameraene sine. Akkurat den dagen var det ikke så dumt å ha betalt inngangsbillett.

Det ble sent på natten før vi følte oss ferdig med Nordkapp. De ga lite mening å kjøre tilbake til Honningsvåg på leting etter et overnattingssted så sent, så vi bestemte oss like gjerne for å prøve å sove i bilen. Med bilen innhyllet i tåke sov jeg faktisk overraskende godt på kontinentets nordligste parkeringsplass.

Neste morgen fikk jeg endelig muligheten til å ta et bilde alene ved globusen, selv om sikten var litt dårlig.

Har du vært på Nordkapp?

5 Comments

 1. Jeg har ennå ikke vært på Nordkapp! Jeg hadde en ørliten plan om å komme meg nordover senere denne sommeren, så får vi se om jeg får det til eller om jeg utsetter det nok ett år… Norge har jo så utrolig mange fine plasser! Fantastiske bilder! Likte godt det bildet der tåka sniker seg innpå platået 🙂

  • Kjersti sier:

   Selv utsatte jeg det år etter år, så jeg håper at du tar turen før eller siden. Nordkapp er nok ikke et sted som endrer seg særlig mye med årene, så sett haster det jo ikke 🙂

 2. Så flaks at dere kom før tåken! Flotte bilder som fanger veldig godt hvordan tåken kommer nærmere og til slutt sluker omgivelsene. Men altså, thaimuseum? Det er vel noe av det siste jeg hadde forventet å finne på Nordkapp, haha! Det er nok heller ikke det jeg vil prioritere å se når jeg en gang (forhåpentligvis) kommer meg dit 😀

  • Kjersti sier:

   Det var ikke det jeg kom til Nordkapp for å se heller! De hadde egentlig ikke trengt noe mer enn souvenirbutikk, toaletter og et sted å kjøpe mat der, hvis du spør meg 🙂

 3. […] tipser også om Nordkapp. Hun skriver at det er som oftest mye tåke og overskyet vær på Nordkapp, men hvis man er litt […]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *