Slik får du Preikestolen for deg selv
18. juli 2017
På marked i Turkmenistan
17. august 2017
Show all

En tur gjennom Torghatten

Rett utenfor Brønnøysund ligger Torghatten. Det 258 meter høye fjellet med sitt karakteristiske hull er et unikt landemerke, og noe som man ikke bør gå glipp av på reise langs Helgelandskysten.

Det er også mulig å gå opp til hullet og gjennom Torghatten. Få steder kan det å «gå i fjellet» gjøres så bokstavelig som her.

Hullet er stort som en katedral – 160 meter langt, 35 meter høyt og 20 meter bredt.

Navnet kommer av at fjellet ligger på øya Torget. Sagnet om de syv søstre forteller om hvordan Torghatten ble til.

Det var en gang en som het Hestmannen som var så forelsket i ei som het Lekamøya. Interessen var ikke gjensidig, og med et navn som Hestmannen kan man jo forstå henne. I stedet for å takle avvisningen som en mann, bestemte Hestmannen seg for å skyte Lekamøya med pil og bue.

Sømnakongen ble vitne til dramaet som utspant seg, og grep inn for å redde Lekamøya. Han kastet hatten sin slik at pilen traff den i stedet for henne. Derfor ligger altså Torghatten her ute i havgavet, med hull etter pilen.

Foretrekker man den vitenskapelige forklaringen, så oppstod hullet under istiden. Sakte men sikkert gravde vannet ut de løse bergartene, mens de hardere bergartene på toppen ble værende igjen.

Turen opp til Torghatten tar omtrent 20 minutter fra parkeringplassen og er enkel å gå. På grunn av at det er steinete og kan være gjørmete, kan gode sko likevel være en fordel.

Øverst ved inngangen har man den beste utsikten innover i hullet. På veien til den andre siden går man gjennom en steinrøys og ned en knirkete tretrapp.

Man får også mulighet til å beundre de mange små steinvardene som turister har lagt sjelen sin i der inne.

Jeg har aldri helt skjønt greia med å bygge varder på den måten, men har observert at det er mye av det langs bobilbeltet. Hvis man ikke finner passende stein til å bygge sin egen varde, så stjeler man bare stein fra vardene som noen andre har laget.

Morsomt at mennesker og pingviner har mer til felles enn man skulle tro.

På den andre siden av hullet blir man møtt av en fantastisk utsikt. Massevis av små øyer, og i godt vær kan man se helt til Leka.

Om ettermiddagen pleier den sørgående Hurtigruten å svinge i sløyfe her, for at gjestene skal kunne se hullet gjennom Torghatten i riktig vinkel.

Herfra kan man komme seg tilbake til parkeringen ved å følge stien på utsiden av Torghatten, eller man kan snu og gå tilbake samme vei som man kom.

Det koster selvsagt ingenting å besøke Torghatten, og parkering er også gratis.

Har du sett Torghatten?

 

2 Comments

  1. Reiselykke sier:

    Hei Kjersti
    Der har jeg ikke vært, men det fikk jeg lyst til nå. Takk for tips!

    /Mette

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *