Swara Plains – et afrikansk paradis
28. april 2015
Nå drar jeg til Langtvekkistan!
7. mai 2015
Show all

Høydepunkter fra Galapagos

Det har gått noen år siden jeg var på Galapagosøyene, men det står sterkt i minne som en av de beste turene jeg har hatt. Drømmen min om Galapagos begynte etter at jeg hadde lest en artikkel i et blad, hvor øyene ble beskrevet som mystiske og uberørte, med massevis av spesielle dyr. Det var et eller annet med den artikkelen som virkelig traff meg og gjorde meg helt besatt av å måtte reise dit.

Et par år senere gikk drømmen min i oppfyllelse, og Galapagosøyene var alt jeg hadde håpet på.

Cruiset

Jeg reiste med en båt som het Cormorant II – en catamaran i luksusklasse med plass til 16 passasjerer. Utrolig nok ble vi bare 7 passasjerer ombord, og med en besetning på 10. Jeg som ikke hadde tatt meg råd til å betale ekstra for å få egen lugar, fikk likevel en dobbel lugar for meg selv. Båten var utrolig fin og bare et år gammel, men dessverre ble den ødelagt da den gikk på grunn ved Isabela et halvt år etter turen min. Ingen ombord ble skadet, men det er synd at jeg ikke kan anbefale båten som jeg ble så glad i.

De lot meg forresten styre båten litt, og det er garantert det dyreste fartøyet jeg har styrt noen gang.

Kjempeskilpaddene på Isabela

Jeg møtte kjempeskilpadder på flere av øyene, men de på Isabela gjorde ekstra sterkt inntrykk – av to grunner. Det var der jeg fikk se en kjempeskilpadde i det fri for første gang, og det var også der vi fant den som til dags dato er den største skilpadden jeg har sett noe sted. Den store skilpadden virket litt redd for mennesker, og gjemte seg i skallet sitt da vi kom for nært den. Dyrene på Galapagos er kjent for å ikke være redd mennesker, men denne var kanskje så gammel at den hadde opplevd litt av hvert.

Øverst til venstre og nederst til høyre er den første skilpadden jeg så, og øverst til høyre og nederst til venstre er den største.

«Postkontoret» på Floreana

På Floreana finner man Post Office Bay. Postkontoret består av en postkasse – som er laget av en liten tønne – med en haug av skrap rundt. For lenge siden var dette et sted hvor sjøfarere la igjen post, slik at andre som kom forbi kunne plukke med seg posten og bringe den videre. I dag er det fremdeles slik, men i stedet for hvalfangere er det nå turister som sender og henter posten her. Tradisjonen sier at man kun skal ta med seg post som man kan levere personlig til mottakeren. Jeg la igjen et postkort til meg selv, som dukket opp i postkassen hjemme etter to en halv måned. Da hadde noen tatt det med til Ålesund, satt på frimerke og sendt det med posten derfra – noe jeg syntes var litt juks – men det kom da frem i det minste.

Haviguanene på Fernandina

Av alle de utrolige dyrene på Galapagos, liker jeg haviguanene aller best. De bor på de fleste av øyene, men på Fernandina er de ekstra store og ekstra mange. De finnes ikke redde for mennesker, så man måtte passe på så man ikke tråkket på dem. De går i ett med lavasteinene der de sitter. Haviguanene lever bare på Galapagos – ingen dyrehager har klart å holde liv i dem engang. Noe av det som skiller dem fra andre øgler er at de svømmer, dykker og lever av  å spise alger. Jeg synes de er så fascinerende, og det å møte hundrevis av dem på en gang på Fernandina var en helt unik opplevelse.

Solnedgangen på Bartolomé

Landskapet på Bartolomé hadde jeg aldri sett maken til. Det fungerer som en god erstatning for turen til Mars som jeg aldri kommer til å ta. Fra utkikksplassen 100 meter over havet, fikk jeg se  Galapagos’ mest kjente landskapsmotiv – og en av de flotteste solnedgangene jeg kunne ønsket meg. Det eneste jeg kan klage på er at solnedgangene gikk så raskt på Galapagos, men slik blir det når man er ved ekvator.

Snorkling

Galapagos ble min første ordentlige erfaring med å snorkle – og for en opplevelse det ble! Det var knallblå sjøstjerner, fisker i alle tenkelige farger og fasonger, havskilpadder, sjøløver og pingviner. Heldigvis møtte jeg ingen hai da jeg snorklet, men jeg så en stor hai svømme under båten utenfor Baltra. Snorkling er i dag en av mine favorittaktiviteter på reise, men ingen av stedene jeg har snorklet senere kan måle seg med Galapagos. Neste gang må jeg ta med undervannskamera.

Pingvinene

Hvem liker vel ikke pingviner? Pingvinene på Galapagos er verdens nordligste. Det meste av Galapagos ligger syd for ekvator, men det hender at pingvinene på Galapagos er såvidt nord for ekvator også. Pingviner lever naturlig på den nordlige halvkule – og det er det ikke så mange som er klar over – så husk det i fall du skulle få spørsmål om det på en quiz eller noe.

Pingvinene vagget rundt på sitt komiske vis, svømte rundt båten når vi lå i ro og tittet rart på oss når vi snorklet.

Flightless Cormorant

«Galapagosskarv» heter den på norsk, men det er ikke like beskrivende og klinger ikke like bra som det engelske navnet, synes jeg. Det finnes færre enn 2000 fugler igjen – noe som gjør det til en av verdens sjeldneste fuglearter. Som navnet sier, så kan de ikke fly. De dykker etter mat. Man finner dem som regel i vannkanten, med de korte vingene strukket ut for å tørke. De bor på Isabela og på Fernandina, og jeg fikk sett dem på begge de to øyene.

Bildene mine av dem ble ganske dårlige – Canon EOS 450D 18-55mm er ikke akkurat det beste å ta fuglebilder med.

Lonesome George og Charles Darwin Research Station

Lonesome George var den store kjendisen på Galapagos. Han var den siste overlevende kjempeskilpadden av underarten fra Pinta. Dessverre døde han i 2012. George bodde på Charles Darwin Research Station, hvor de driver oppdrett av kjempeskilpadder som blir satt ut på øyene når de blir store. Det er også en slags dyrepark med gratis inngang. Jeg fikk gå inn i innhegningene til noen av skilpaddene, og jeg fikk vært helt alene sammen med en flokk hunnskilpadder en halvtimes tid. Lonesome George fikk jeg ikke gå inn til, men jeg er glad jeg rakk å se ham.

Hotellet mitt på Santa Cruz

Etter cruiset bodde jeg noen dager på Hotel Solymar i Puerto Ayora. Det er et av de koseligste hotellene jeg har bodd på. I resepsjonen hadde de bilder av sjøløver i hotellbassenget, og jeg regnet med at bildene var photoshoppet. Det var de ikke. Det hendte sjøløvene kom opp til hotellet og badet i bassenget med gjestene, ble jeg fortalt. Det skjedde ikke mens jeg bodde der, men det var et rikt dyreliv på hotellet likevel. Selv uten å reise meg fra hengekøya kunne jeg se blåfotsuler som stupte ned i havet, en havskilpadde som kom opp for å trekke luft med jevne mellomrom, en tam pelikan som holdt til på hotellet, og haviguaner som lå en meter unna meg og solte seg. Jeg reiser aldri for å slappe av, men jeg tar gjerne en avslappende dag ved bassenget når det kan være på den måten.

Hotel Solymar kan for eksempel bookes gjennom Hotels.com eller Agoda. Det ser ut til å ha doblet seg i pris siden den gangen jeg bodde der – noe som er synd, men ikke uforståelig.

… Og alt det andre

Landiguanene, fregattfuglene, sjøløvene, blåfotsulene (eller «blue-footed boobies», som de så morsomt heter på engelsk) og havskilpaddene.

Hvordan reise til Galapagos?

Galapagosøyene tilhører Ecuador og ligger et par timer med fly utenfor kysten av Sør-Amerika. Det meste av øyene er nasjonalpark, og turismen der er strengt regulert for å bevare naturen og dyrelivet. Alt dette gjør Galapagosøyene til et veldig kostbart sted å besøke.

Ecuador er dyrt å fly til – faktisk er det lettere å få tak i billige flybilletter fra Norge til for eksempel Australia enn til Ecuador (7000 kr bør man regne med). I tillegg koster det å fly ut til Galapagos (et par tusen kroner), og når man kommer frem dit må man betale nasjonalparkavgift (100 dollar). Nordmenn trenger ikke visum til Ecuador. Prisene på mat og overnatting på Galapagos er relativt høye, så Galapagos på lavbudsjett ender raskt opp med å bli dyrt likevel.

For å besøke de ubebodde øyene må man være i følge med en autorisert guide, og det er derfor best å være med på et cruise. Det går også an å bo på land og kjøpe dagsturer til andre øyer, men mange av øyene ligger såpass langt unna de bebodde øyene at det ikke går dagsturer dit. Jeg likte Puerto Ayora veldig godt – en koselig liten by på Santa Cruz som faktisk ble grunnlagt av nordmenn – og jeg satte pris på å ha litt tid for meg selv på Galapagos både før og etter cruiset. Puerto Ayora har hoteller, restauranter, butikker og minibank, så der går det fint an å være en stund. For å få mest mulig ut av turen vil jeg derfor anbefale å kombinere cruise med et opphold på land.

Uansett hvor kort eller lang tur du satser på, synes jeg det er lurt å velge et cruise som drar innom Fernandina, slik som dette cruiset hos G Adventures. Der er det dessuten plass til få passasjerer på båten (16), noe som er en stor fordel på Galapagos. Det blir ikke helt det samme å oppleve Galapagos sammen med en flokk på 30 andre.

Jeg lengter ofte tilbake til Galapagos. En dag skal jeg dit igjen, og da ønsker jeg å gjenoppleve alt jeg gjorde sist i tillegg til alt jeg ikke rakk den gang. Når det blir vet jeg ikke, men jeg håper det ikke blir så veldig mange år til.

Har du vært på Galapagos, eller står det på ønskelisten din?

4 Comments

 1. For en fantastisk opplevelse! Nå er jeg virkelig glad for at jeg endret min plan og får 5 dager på Galapagos som bonus. Jeg skal reise med Gadventures, men Fernandina står desverre ikke på planen, men jeg tror det blir en fantastisk opplevelse anyway. Noe sier meg at jeg bør kjøpe nok et ekstra minnekort til kamera! Og jeg har akkurat kjøpt meg GoPro, så jeg gleder meg til å filme livet under vann!

  • Kjersti sier:

   Alle øyene har noe spesielt ved seg, så du får nok en super tur uansett! 🙂 GoPro høres perfekt ut, det ønsker jeg meg selv. Hva heter G Adventures-turen du skal på?

 2. Dette ser ut som en fantastisk tur! Planen er å dra på bryllupsreise hit i sommer. Synes det er så utrolig mange turer å velge blant, selv hvis man bare kikker på G Adventures-turene. Har du noen tips til hvilke turer man bør velge?

  • Kjersti sier:

   Galapagos er fantastisk! Jeg ville valgt en tur som inkluderer Fernandina, altså som går lengst mot vest. Prøv også å velge en så liten båt som mulig! 🙂

   Generelt vil jeg anbefale å reise til Galapagos uten å booke cruise på forhånd, og satse på å finne en billig restplass fra Puerto Ayora. Siden det er bryllupsreise regner jeg med at budsjettet er høyere og toleransen for at ting ikke går etter planen er lavere enn til vanlig (sånn følte i alle fall jeg det på bryllupsreisen), så da er det nok best å booke på forhånd.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *