Bilulykke i Namibia
10. oktober 2015
Sossusvlei – Namibias ørkenlandskap
28. oktober 2015
Show all

10 beste safarier i Afrika

Dette er de ti beste stedene jeg har vært på safari i Afrika.

10. Hlane, Swaziland

Hlane er den største nasjonalparken i Swaziland, og har fire av de fem store. Jeg har skrevet mer om Hlane her: Safari i Swaziland. Parken er verdt å bruke et par dager i, men er litt for liten til at den når helt opp på listen min.

9. Serengeti, Tanzania

Serengeti er kanskje verdens mest berømte safaristed og har alle de fem store. Disney hentet inspirasjon herfra til Løvenes Konge, som forresten var min favorittfilm da jeg var liten. Med slike forventninger er man sikkert dømt til å bli litt skuffet, og det ble jeg. Vi tilbrakte to dager i Serengeti og fikk sett en løveflokk, en hyene, noen flodhester og elefanter, men for det meste bare åpent landskap. De migrerende dyrene hadde vandret til Masai Mara, og det regnet så kraftig at bussen vår nesten brøt sammen. Jeg tror Serengeti kunne vært bedre under andre omstendigheter, så jeg bør nok ta meg en ny tur dit en gang.

8. Lake Nakuru, Kenya

Lake Nakuru har fire av de fem store (ikke elefant). Her fikk vi sett både svarte og hvite neshorn, og det var første gang jeg så ville neshorn. I tillegg fikk vi sett løver, bøffel, bavianer og utallige flotte fuglearter.

7. iSimangaliso, Sør-Afrika

iSimanagaliso Wetland Park ligger i Saint Lucia, og er kanskje mest kjent for sine store mengder av krokodiller og flodhester. Parken har alle de fem store. Jeg ble veldig imponert over hva vi opplevde i løpet av dagen vi hadde der, og særlig fornøyd var jeg med alle neshornene som vi fikk sett på svært nært hold. Det var også her jeg fikk sett min første leopard. Hval er et vanlig syn i havet rett utenfor parken, så til og med det fikk vi sett.

6. Hluhluwe-iMfolozi, Sør-Afrika

Hluhluwe-iMfolozi har alle de fem store. Vi hadde bare en dag der, men vi fikk sett blant annet løver, bøffel og overraskende mange neshorn (inkludert den på bildet med det lengste hornet jeg noen gang har sett). Det var lett å få øye på dyr overalt. Inne i parken er det camper hvor jeg gjerne skulle bodd, men dessverre var alt fullbooket. Dette skal være et bra sted å få sett de meget sjeldne afrikanske villhundene, men vi måtte dra like før villhundene stod opp for kvelden. Hit vil jeg tilbake til en dag, og da vil jeg overnatte.

5. Ngorongoro, Tanzania

Ngorongorokrateret er et veldig spesielt sted å være på safari. Kraterveggene fungerer som naturlige gjerder, og nede i krateret er det som om tiden har stått stille i hundrevis av år. Her finnes alle de fem store, og de spesielle omgivelsene gjør dette til Tanzanias beste safaristed.

4. Amboseli, Kenya

Amboseli har fire av de fem store (ikke neshorn), og er mest kjent for sine enorme mengder av ekstra flotte elefanter. Herfra er det også god utsikt mot Kilimanjaro, som gir en flott bakgrunn til dyrebildene man tar. Amboseli hører man nesten aldri om, men det ble en av de beste opplevelsene mine på turen gjennom Kenya og Tanzania. Jeg passer alltid på å anbefale Amboseli til folk som skal klatre Kilimanjaro og vil kombinere det med en safari.

3. Masai Mara, Kenya

Masai Mara er berømt, og det er ikke uten grunn. Jeg var så heldig å få oppleve den store migrasjonen her, da 1,5 millioner dyr befant seg på Masai Maras gressletter. Ord kan nesten ikke beskrive hvor surrealistisk det er å speide ut gjennom takluken på en bil og se at man er omringet av gnu så langt øyet kan se. Det er ikke slikt man glemmer med det første. I tillegg så vi massevis av dyr som ikke var på vandring – det var noe å se rundt hver eneste sving og ved hver eneste treklynge. Dette er fremdeles det eneste stedet hvor jeg har sett gepard i det fri. Masai Mara har såvidt alle de fem store, men det er nesten ingen neshorn igjen.

2. Krugerparken, Sør-Afrika

Jeg ønsket egentlig ikke å like Krugerparken. Det er verdens absolutt enkleste sted å reise på afrikansk safari. Det er lett tilgjengelig, har asfalterte veier og jeg regnet med at det var såpass kjent fordi det var lettvint. Jeg liker ikke lettvint og populært når man heller kan gå for utilgjengelig og best – og det ville blitt så fantasiløst å snakke om Krugerparken av alle steder når det finnes så mange andre parker som er mye bedre. Jeg tok feil. Krugerparken er alt annet enn oppskrytt. Det er rett og slett noe av det beste jeg har opplevd i hele mitt liv. Her er alle de fem store lette å finne, og parken er stor nok til jeg gjerne skulle kjørt rundt der i en hel måned uten å bli ferdig.

1. Etosha, Namibia

Det er ikke lett å rangere så mange fantastiske safaristeder, men det var lett å bestemme at Etosha skulle til topps. Etosha er kjent for sin enorme saltslette og mange vannhull. I tørketiden samler store flokker av dyr seg rundt vannhullene. Etosha har fire av de fem store (ikke bøffel), og gir best sjanse i verden for å se det sjeldne svarte neshornet i vill tilstand. Noe av det beste med Etosha er campene inne i parken, hvor man kan bo ved et opplyst vannhull og se på dyr hele natten. Særpreget landskap, størrelse og variasjon, store dyreflokker og de fine campene gjør Etosha til noe helt spesielt. Jeg ville blitt veldig lei meg hvis jeg aldri fikk reist tilbake dit.

 

Det er mange steder i Afrika jeg ikke har vært på safari ennå, så denne listen må nok oppdateres i fremtiden. Blant annet kunne jeg gjerne tenke meg å dra på safari rundt i Botswana, Uganda, Mosambik, Malawi, Zambia og Zimbabwe.

Har du vært på afrikansk safari? Hvilke steder kunne du tenke deg å dra? 

10 Comments

 1. Herlighet, så mange fine bilder! Særlig de tre siste. Den gnuflokken, da, gitt! For en opplevelse det må ha vært å havne midt i migrasjonen i Masai Mara. Og det neshornet i Hluhluwe-iMfolozi – ante ikke at hornene kunne bli så lange, jeg! For øvrig ikke dårlig å se hval når man er på safari…

  Min første safariopplevelse var i Masai Mara. Det var veldig flott, men etter å ha opplevd flere safarier klatrer ikke Masai Mara helt til topps for min del. Jeg var i Serengeti i september 2013, og hadde en helt fantastisk opplevelse! Hadde en dag i Ngorongorokrateret på samme reise, og er enig i at det var et spesielt sted å være på safari. Har også vært i Etosha, og det er akkurat som du beskriver 🙂 I tillegg har jeg vært i Chobe og Okavangodeltaet i Botswana. Okavangodeltaet var helt fabelaktig, med padling i uthulte trestammer, safarivandringer til fots, masse dyr å se og teltliv blant dyrene i villmarken under en fantastisk stjernehimmel.

  Skulle gjerne vært i Uganda og Rwanda (gorillasafari), og skjønner at jeg kanskje må revurdere mine egne skeptiske tanker om Krugerparken, hehe 🙂

  Haha, dette ble visst en lang kommentar!

  • Kjersti sier:

   Lange kommentarer er supert! 🙂

   Jeg visste heller ikke at neshorn kunne få så lange horn. Hvalene fikk vi kun sett på avstand, men tydelig nok til at vi kunne se at det var hval.

   Det var sikkert bare en uheldig opplevelse for meg i Serengeti, så jeg skal gi det en sjanse til hvis jeg er i nærheten noen gang. Botswana står høyt på ønskelisten, men gåsafari (blant farlige dyr) og padling virker litt skummelt… Det føles så mye tryggere i en bil.

   Veldig gøy å høre at du også likte Etosha så godt! Krugerparken er definitivt også verdt å besøke 🙂

 2. Så mange kule steder du har sett! Å dra på safari er jo helt spesielt. Husker fortsatt den merkelige følelsen av å være bare få meter fra en fullvoksen hannløve som bare stod og så utover landskapet. Magisk! Jeg har bare vært på safari i Serengeti, Ngorongorokrateret og Masai Mara da, så har ikke så mye å sammenligne med, men likte meg veldig godt i både Ngorongorokrateret og i Masai Mara. Kom mye tettere på dyrene der, og landskapet i krateret var jo som ingenting annet jeg har sett eller opplevd. 🙂 Namibia står forresten høyt på listen nå!

  Nydelige bilder forresten, og spesielt det siste med løven og giraffen. Wow!!

  • Kjersti sier:

   Tusen takk! Safari er stort. Du bør absolutt ta en tur til Namibia en gang – det er et fantastisk spennende og variert land. Flere blogginnlegg om Namibia er på vei! 🙂

 3. Wow, du har gjort safari for å si det sånn. Jeg ble litt skuffet over Serengeti, men likte Ngorongoro. Har veldig lyst til å gjøre Botswana og lete etter leoparder som du skrev om for en tid tilbake. Min beste safariopplevelse var nok i Uganda, der vi trekket etter fjellgorillaer. Det var helt magisk.

  • Kjersti sier:

   Det har blitt en del safaridager, men det rare er at jeg bare får lyst på mer. Kanskje jeg har blitt bedre i stand til å sette pris på det jeg får se nå enn på min første safari, eller kanskje jeg bare er hekta.

   Uganda høres spennende ut, men jeg har hittil valgt det bort pga. kostnaden, og det at jeg er litt redd for gorillaer. Det er den eneste dyrearten jeg får vondt av å se i dyrehager, uansett hvor bra dyrehagen er. De ligner for mye på mennesker, føler jeg.

 4. Wow! Imponerende liste over safarier! Jeg kan kun skryte på meg Masai Mara. Min opplevelse var ikke i nærheten av din der du fikk oppleve migrasjonen. Men som den eneste opplevelsen av safari er jeg jo selvfølgelig fornøyd med den. Hvis jeg kommer meg til Sør Afrika i 2016, så blir det nok noen nye safariopplevelser på meg! Utrolig flotte bilder!

  • Kjersti sier:

   Tusen takk! Sør-Afrika har så mange fantastiske safarimuligheter, at det blir helt sikkert bra! Håper det ikke blir så altfor lenge til jeg får reist tilbake 🙂

 5. Lars Martin Holta sier:

  Flott liste! Jeg har vært på 4-ukers rundreise i Sør-Afrika, Namibia, Botswana og Zimbabwe i sommer. Alle landene kan vise til fantastiske safari-opplevelser, men har ikke besøkt Kruger Nasjonalpark. Etosha Nasjonalpark i Namibia er fantastisk, da jeg hadde mine første safari-opplevelser her. Var på 2-dagers safari her, og høydepunktet ble svarte nesehorn og elefant ved Okaukuejo-vannhullet om kvelden. Det var helt uvirkelig, men Etosha er det eneste stedet vi fikk se løver.

  Botswana har Chobe Nasjonalpark, og det var et av de aller beste stedene. Var på båtcruise, og det var helt utrolig hvor mange dyr som samlet seg ved elven. Helt utrolig vakkert sted, og jeg har ikke tellingen på hvor mange elefanter vi fikk sett. Her ble det endelig vannbøfler, men leoparder har vi ikke fått opplevd. Okavangodeltaet er også en magisk destinasjon, her kommer mann tett innpå blant annet krokodiller, flodhester og elefanter.

  I Zimbabwe må Hwange og Matopo nevnes. Sistnevnte kan vise til nesehornvandring, altså at man kan stå 4-5 meter unna nesehorn. Helt magisk opplevelse.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *