Mer safari i Etosha
16. desember 2015
Bestem hvor jeg reiser!
22. desember 2015
Show all

Ikke jobb frivillig med løver!

Er du veldig glad i dyr og reising, slik som jeg er? Da har du sikkert vurdert muligheten for å reise og jobbe frivillig med dyr – for eksempel med løver i Sør-Afrika.

Før du bestemmer deg for å gjøre det, er det noe du bør vite. Det er altfor lett å velge feil prosjekt, og gjør du det vil pengene dine og arbeidskraften din gå til en industri som du sikkert ikke ønsker å støtte.

 • Det er rundt 7000 løver i fangenskap i Sør-Afrika – over dobbelt så mange som antall ville løver.
 • I Sør-Afrika er det ca 200 gårder som driver oppdrett av løver. Mange av gårdene tar imot turister og frivillige, mens andre gårder opererer mer i det skjulte.
 • Turister og frivillige lokkes av muligheten for å kose og ta bilder med søte løveunger. Løveungene blir skilt fra moren altfor tidlig – for turistenes skyld.
 • Over 800 løver blir skutt i Sør-Afrika årlig, under såkalt troféjakt. De aller fleste av disse løvene er født i fangenskap.
 • Jakt på tamme løver i en innhegning er betydelig lettere og billigere enn jakt på ville løver. Dette kalles «canned hunting» og er lovlig i Sør-Afrika.

 • Veldig mange av løvene som skytes i canned hunting har blitt flasket opp av frivillige som ikke ante noe om hvilken fremtid løveungene gikk i møte.
 • Gårdene kan tjene over 800 000 kr i måneden på å ha frivillige der. Det er ikke gratis å jobbe frivillig, og samtidig slipper de å ha så mange lønnede ansatte. Det blir det god butikk av.
 • De frivillige får ikke vite sannheten. Forklaringene om hvorfor løvene avles på, hvorfor ungene blir tatt fra moren og hvor løvene blir av, stemmer som regel ikke. Kritiske spørsmål blir ikke satt pris på.

 • En vanlig løgn er at målet med avlsprosjektet er å sette løvene fri. Ingen løver født i fangenskap har noen gang blitt satt fri i Sør-Afrika – det er forbudt. Det er heller ingen mangel på ville løver der det er plass til dem.
 • Løvene selges / forsvinner fra gårdene når de er rundt 2 år gamle. Selgerne nekter som regel å svare på hvor de har blitt av eller hvem som har kjøpt dem.
 • Noen av gårdene forsøker å gjemme seg bak forklaringer om at de kun selger løver med kontrakter som sier at de ikke skal jaktes på. Det hjelper ikke, siden løvene ofte kjøpes av mellomledd, og kontrakten kan ha ordlyd som «løven skal ikke skytes de neste to årene». For å bli et flottest mulig jakttrofé skal løven helst være rundt 7 år gammel.

Lister over de verste og beste stedene å jobbe frivillig, finner du hos Volunteers in Africa Beware på Facebook.

Etter at dokumentaren «Blood Lions» kom, har salget av frivillighetsturisme til løveprosjekter i Afrika stupt.

Fra «Blood Lions»

GoXplore er Norges største tilbyder av frivillighetsreiser. Markedsføringsstrategien deres har vært å sende bloggere for å jobbe med løver og fungere som reklame. Det har virket. I fjor solgte GoXplore reiser for nesten 17 millioner kroner.

Lenge samarbeidet GoXplore med blant annet Ukutula og Letsatsi – to av de verste gårdene – hvor det drives salg og oppdrett av løver i stor skala. Da Dagbladet skrev om at Letsatsi solgte løvebein til Asia, svarte GoXplore at de ville bli flinkere til å opplyse om hvilke prosjekter som er kommersielle. De ble riktignok litt flinkere til å ikke selge prosjektene som bevaringsprosjekter, men de beholdt likevel samarbeidet helt til høsten 2015.

Selv forklarer GoXplore at de fjernet disse prosjektene for å heller «fokusere på rene konserveringsprosjekter». Det kan tenkes at «Blood Lions» hadde litt med saken å gjøre. I dokumentaren ser vi blant annet noen norske jenter som ikke visste hva de bidro til ved å jobbe på Ukutula. Sjansen er stor for at jentene var GoXplore-kunder.

Ønsker du fremdeles å reise for å jobbe med løver?
Ha en god tur. Alt jeg ber deg om er at du innser hva pengene dine går til, at du gjør det av egoistiske grunner og at det ikke hjelper løvene på noen måte.

Har du tatt bilder, gått tur eller jobbet med løver allerede?
Tenk nøye gjennom hvordan ting foregikk, og sjekk Volunteers in Africa Beware. Kontakt stedet du besøkte og turoperatøren du reiste gjennom, og krev svar på alt som er uklart for deg. Bruk erfaringen din til å opplyse og advare andre mot denne triste og uærlige industrien.

Vær mistenksom til «predator farms» som:

 • Driver oppdrett av løver eller har løveunger til enhver tid
 • Har mange voksne hannløver
 • Har dyr som ikke hører hjemme i Afrika, som tiger, jaguar eller ulv

Forhåpentligvis er denne typen turisme i ferd med å dø ut nå.

Stadig flere frivillige som er opptatt av dyrenes beste, åpner øynene og reiser andre steder. Selfies med løver er ikke noe nytt lenger. Seriøse jegere ser ned på canned hunting. Flyselskaper og myndigheter begynner å forby frakt og import av jakttrofeer.

Hvis utviklingen fortsetter slik, kan det snart bli mye mindre lønnsomt å drive oppdrett av løver. La oss håpe det da vil ta slutt.

Vi kan alle gjøre feil – her er en av mine.

Jeg ville gjøre dette kort og lett å lese, så hvis du synes at noe er uklart kan du gjerne spørre i kommentarfeltet.

6 Comments

 1. Veldig bra og informativt innlegg. Jeg vet det finnes ærlige og redelige prosjekter der ute, men det er nok lenge mellom hvert sted. Jeg vil fortsatt gjøre dette en gang, men jeg vil absolutt ikke støtte de som driver dette på den «skitne» måten. Jeg er fortsatt superskeptisk til å gjøre det, men det hadde blitt så bra å kunne rette fokuset mot de som faktisk gjør det for dyrenes del, og ikke pga turismen. Jeg har faktisk blitt tigerfadder gjennom WWF 🙂 Så det er foreløpig min lille støtte for å bevare bestanden i verden 🙂 God Jul til deg 🙂

  • Kjersti sier:

   Takk. Det finnes heldigvis gode prosjekter også – men noe av problemet er at alle utgir seg for å være gode, og da er det dessverre lett å bli lurt.

   Det finnes for eksempel mange som har vært på Ukutula og fremdeles skryter det opp i skyene fordi alt var så fint og flott. Det er trist, for da frister de flere til å reise dit.

   Prosjektene hvor dyrenes beste er i fokus, vil som regel ikke tilby mating av løveunger med tåteflaske, lion walks, etc. Nærkontakt med dyrene selger, og da går det lett slik at mange heller reiser til gårdene hvor de kan ta bilder med løver og tigre (!) enn til steder hvor oppgavene er mindre fristende.

   GoXplore har heldigvis kuttet ut de verste prosjektene nå, men det tok skuffende lang tid. I epostutvekslingen jeg hadde med dem nylig, tyder ting på at de lenge har visst at de frivillige ble lurt på disse prosjektene. Likevel fortsatte de med å selge slike turer. Det er flott at de endelig har luket prosjektene ut av porteføljen, men det er for lite og for sent, og ansvarsfraskrivelsen deres gjør det vanskelig å ha tillit til dem.

   Reis gjennom noen andre enn GoXplore – de fleste prosjektene kan bookes direkte, så GoXplore er uansett bare et dyrt mellomledd.

   Supert at du er tigerfadder! WWF gjør mye bra. God jul til deg også 🙂

 2. Malin sier:

  Vil bare si at dette var et utrolig bra og informerende innlegg! har selv jobbet frivillig på en «Wild-Cat farm» som fungerte som et rehabeliteringssenter for dyr som hadde vokst opp i fangenskap eller ble reddet av can-hunting. Zanchieta het den farmen, noe som jeg virkelig anbefaler! Der kan de ikke love at de har løveunger til enhver tid og det største fokuset deres er å bekjempe can-hunting og mishandling av dyr.

 3. Guilty as charged, jeg var en av de som var fristet til å dra nedover og jobbe med løver (i tro om at dette var redelige steder). Det ble derimot aldri til, og det er jeg glad for nå – for jeg aner ikke om jeg kunne være sikker på at stedene virkelig ville dyrenes beste, eller bare tjene penger på ulumskheter. Jeg elsker dyr, men har gjort mange merkelige valg når det gjelder reiser og opplevelser tidligere i livet, rett og slett fordi man lot seg blende av fantastiske møter og nærkontakt med eksotiske dyr og ikke helt visste realiteten. Men heldigvis lærer man med tiden.

  Takk for et veldig bra og informativt innlegg, Kjersti! Bra at temaer som dette belyses, selv om det kan være ubehagelig å lese for de som drømmer om prosjekter som dette. Forhåpentligvis får man gjøre god nok research slik at man finner de stedene som faktisk vil dyrenes beste og er verdt å støtte.

 4. leif-erik sier:

  domt, såg frem til og jobbe med løver. vart ikke noe av det da. Veldig bra innlegg!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *