Første møte med Grand Canyon
11. august 2016
The Liebster Award – svar på reisespørsmål
29. september 2016
Show all

Bjørneparken

Bjørneparken ligger i Flå i Hallingdal – ca 1,5 time fra Oslo og 6 timer fra Bergen. Mange av gjestene tar det derfor som et stopp på turen mellom Østlandet og Vestlandet.

Tidligere har vi kjørt forbi parken, men vi ville spare besøket til en gang vi hadde tid til å bruke hele dagen der. Da Bjørn hadde bursdag nylig, fant vi ut at det var en perfekt anledning.

Det er ikke noe krav om at man må ha med sin egen Bjørn til Bjørneparken, men noen ulempe er det i alle fall ikke.

Bjørneparken har en hel rekke dyr, inkludert syv brunbjørner. Blant de mer kosevennlige dyrene har de geiter, sauer og alpakka.

Parken åpnet i 1996 – da under navnet Vassfaret Bjørnepark. Olav Thon har investert mer enn 100 millioner kroner for at parken skal bli det den er i dag.

Vi besøkte parken på en onsdag etter skoleferien. Derfor var det få gjester der, og de som var der var stort sett tyske turister.

Det er alltid en god idé å få med seg når det er fôringstid i dyreparker. Da kommer dyrene nærmere gjerdet, og dyrepasserene har som regel noe interessant å fortelle om dyrene. Bjørneparken er ikke noe unntak.

Leif, Symra og deres datter Gyda er elgene i parken. Da Leif var liten kalv, ble moren hans drept i en trafikkulykke. Det har gjort Leif til en liten og spebygd okse.

Geviret hans vokser skjevt, og man kan jo lure på hvor godt han ville klart seg ute i naturen i møte med andre elgokser. Heldigvis for Leif bor han i Bjørneparken, hvor han ikke har større bekymringer enn at menneskene som besøker parken kan finne på å spise opp gulrøttene hans.

Det ble utdelt gulrøtter, og siden vi var så få gjester ble det ganske mange gulrotbiter på hver. Dyrepasseren oppfordret oss til å fôre elgene slik jeg gjør på bildet, hvis vi turte. Det er ikke så lenge siden jeg gjorde et forsøk på å bli kvitt elgfobien min på Moose Garden i Sverige, uten å lykkes noe særlig, men Leif virket ikke skummel i det hele tatt.

Hjort og rådyr har de også. Dette her er ingen dårlig hjort.

Turen gikk videre til revene. Der fikk vi bli med inn i innhegningen, og de fem søte revene kom løpende mot oss og gledet seg til å få mat.

Også her fikk vi utdelt fôr, men denne gangen var det hundetørrfôr i stedet for gulrøtter. Revene hadde ikke noe ønske om å bli klappet, og for dem gjaldt det bare å nappe til seg maten raskest mulig og komme seg på litt avstand fra alle oss fremmede igjen.

Det er to gauper i Bjørneparken – en hann og en hunn. Hunnen er veldig sky og kan være vanskelig å se utenom fôringstiden. Hannen er mindre sky, og ved fôringstid holdt han show sammen med dyrepasserne. Kjøttstykker ble knytt fast i enden av en tråd, og gaupa hoppet og danset rundt i jakt på byttet sitt, omtrent slik som kattene mine hjemme hopper rundt når jeg leker med dem. Han så ut til å ha det gøy, og det er sikkert bra for ham å bli aktivisert slik.

Onsdag er kjøttdag i Bjørneparken. De andre dagene i uken blir bjørnene servert frukt og bær, slik at kostholdet deres blir omtrent slik som det ville vært i naturen. Det er jo slik at ville bjørner spiser noe kjøtt, men for det aller meste går det i plantekost.

Det er viktig for bjørnene å legge på seg før vinteren, når de skal ligge i hi og ikke spise på flere måneder.

Bjørneparken får paller med frukt og grønt som har blitt for dårlig til at det kan sendes til butikker. Kjøttet kommer stort sett fra elg og hest. Bergensbanen leverer mye påkjørt elg til Bjørneparken. Det hender også at folk sender hestene sine til slakt hos Bjørneparken i stedet for til et vanlig slakteri.

Bjørnene og de andre dyrene i parken så ut til å ha det godt, med godt kosthold og stor plass til å boltre seg på. Innhegningene som bjørnene bor i er mange ganger større enn minstekravet for bjørneinnhegninger.

Parkens nyeste attraksjon er Krokodilleland, som åpnet tidligere i år og faktisk er Norges største krokodilleutstilling. I tillegg har de også slanger og skilpadder der. Den største slangen de har er en enorm anaconda, men de har også slanger av mer håndterlig størrelse. En gang om dagen tar de ut en slange som man kan få holde hvis man vil.

Det var gøy å se Aldabra-skilpadder igjen, selv om de har mange år igjen å vokse før de blir som Aldabra-skilpaddene som vi møtte på Seychellene.

Dette er tre unge alligatorer. Her kan man nesten se hvor mye de gleder seg til middag. Gjett om de ble glade da det viste seg å stå døde hvite rotter på dagens meny!

Innendørs finner man også et rovdyrsenter, fylt opp av fine utstillinger og informasjon. Deler av det er også interaktivt, blant annet gjennom spill man kan spille for å teste hva man vet om norske rovdyr. Det var veldig flott laget, men dessverre var noe av det avslått da vi var der. Det meste stod på norsk, og siden det kun var en håndfull norske gjester i parken, så var det kanskje like greit at det var slått av.

Pinnsvinene er de minste dyrene i parken. Hvis du besøker parken i nærmeste fremtid, bør du være oppmerksom på at pinnsvinene ikke befinner seg der det er merket på parkkartet. Vi gikk glipp av tidspunktet for klapping av pinnsvin på grunn av det, men heldigvis spurte vi en av dyrepasserne senere på dagen og fikk lov til å klappe pinnsvin likevel. Det hadde jeg aldri gjort før, så det var jo en grei opplevelse å få med seg.

I innhegningen midt i parken, bor binnen Nora (til venstre) og sønnen Brutus. Det var egentlig to unger i kullet, men den andre døde da den var liten. Brutus har derfor vokst opp som enebarn, og ga inntrykk av å være både bortskjemt og krevende. Da de fikk kjøtt spiste han først det han hadde fått, før han forsøkte å stjele maten som moren hadde igjen.

For noen år siden var det oppmerksomhet i media rundt at norske dyreparker avler frem så mange bjørneunger at de må avlives når turistsesongen er slutt. Dette er ikke tilfelle nå lenger. Bjørneparken holder hannene og hunnene adskilt slik at de ikke får flere bjørner enn de kan beholde selv eller sende til andre dyreparker. I fjor ble Brutus født, og i år hadde de ingen kull.

Parkens store stolthet er bamsen Rugg. Han er 21 år, og tam nok til at dyrepasserne kan mate ham for hånd. Merkelig nok deler Rugg innhegningen sin med en and, som han tydeligvis finner nok selskap i til at han velger å la den være i fred.

Dagen gikk raskt i Bjørneparken, så hit kan jeg godt anbefale alle dyreglade mennesker å dra for å se på dyr. Det finnes lekeplasser og zipline i parken, så det er morsomme ting å gjøre der for barn som ikke måtte være så interesserte i dyr også.

Hvilke dyreparker i Norge kan du anbefale?

3 Comments

 1. Så mange skjønne dyr! Og hva passer vel bedre for en som heter Bjørn enn å feire bursdagen sin blant bjørner 😀

 2. Sverre Strømmen sier:

  Hei !
  Er det camping for bobiler i eller ved Bjrørneparken ?
  Takk for svar.

  Vennlig hilsen
  Sverre Strømmen.

 3. Sverre Strømmen sier:

  Hei !
  Er det camping for bobiler i eller ved Bjrørneparken ?
  Takk for svar.
  Er denne melding kommet frem ?

  Vennlig hilsen
  Sverre Strømmen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *