Stem på meg, og bestem hvor jeg reiser
21. november 2015
Safari i magiske Etosha
9. desember 2015
Show all

Møte med elg i Sverige

Drømmer du om å kose med elg? Kanskje ikke, men hvis du i likhet med meg synes det høres helt fantastisk ut, trenger du ikke reise særlig langt for å få oppfylt drømmen. I Orrviken, like ved Østersund i Sverige, finner du Moose Garden. Der har de både unge og voksne elger som er tamme.

I fjor høst bevæpnet vi oss med kamera, og dro til Sverige på «elgjakt».

De fire elgkalvene som vi møtte var kontaktsøkende og ekstremt søte. Sune, som drev Moose Garden, tok oss med på en foringsrunde og tømte bøtter med potet til elgkalvene. Det så ganske komisk ut da de bøyde seg ned for å spise. De var ville av begeistring, og potet så ut til å være det beste de noensinne hadde smakt.

 

Moose Garden åpnet i 1997, og om sommeren får de besøk av turister fra inn- og utland som vil hilse på elgene. De produserer også papir av elgbæsj, og såpe av et stoff som elgen skiller ut i pelsen… Litt spesielt, får man si.

Elger er veldig flotte dyr, men samtidig er jeg redd for dem. Livredd, faktisk. Når jeg går i skogen alene er jeg mer redd for å møte elg enn noe som helst annet. En gang var jeg på ridetur med hesten som jeg eide på den tiden, og valgte å ta en times omvei for å unngå en elg som en turgåer nevnte for meg. Det er irrasjonelt å være så redd for elg som det jeg er, men det kommer nok fra den gangen da jeg var 12 år og ble jaget av en elgku med kalv. Jeg løp for livet, og det er fremdeles noe av det skumleste jeg har opplevd.

Dette var litt av grunnen til at jeg ville besøke Moose Garden. Jeg tenkte at et positivt møte med elg kunne kurere fobien min, og gjøre meg mindre nervøs på tur i skogen. Elgkalvene var bare søte, men nå stod de voksne elgene for tur.

Planen min gikk ikke helt som jeg hadde tenkt… Det var nemlig parringssesong, og elgoksen Stig virket alt annet enn vennlig. Bildene på Facebook og Instagram viste turister som nusset ham på mulen, så det var vanskelig å kjenne ham igjen der han fulgte etter meg langs gjerdet på vei mot foringsplassen. «Gå inte nära!» sa Sune. Elgoksen sendte meg drepende blikk.

Redselen min for å møte elg i skogen ble ikke bedre etter dette møtet. Som om ikke elg var skummelt nok i seg selv, så innså jeg at elg i parringssesongen er tusen ganger verre. Når en tam elgokse kunne virke så truende, tør jeg nesten ikke tenke på hvordan en vill elgokse kunne vært.

Vi måtte holde oss på utsiden av innhegningen, og akkurat da var jeg ikke særlig lei meg for det. I ettertid tenker jeg at vi nok heller burde dratt dit mens det fremdeles var sommer, og elgene var mer omgjengelige.

Geviret til Stig var saget av, for et sted inni den gigantiske innhegningen fantes en annen elgokse, og de ville ikke ha noen dødelige slåsskamper mellom dem. Jeg benyttet anledningen til å teste om jeg kunne kle gevir. Det gjorde jeg ikke.

Det var koselig å besøke Moose Garden og hilse på elgkalvene, og jeg håper jeg får tatt turen tilbake dit en gang for å møte de voksne elgene på en bedre måte. Jeg har ennå ikke gitt opp planen om å bli kvitt elgfobien min.

Besøke Moose Garden

 • Orrviken er rett sør for Østersund – ca 7 timer fra Oslo eller 3 timer fra Trondheim med bil.
 • Overnatting finnes på gården. Vi bodde i en søt liten hytte med bad, kjøkken og interiør med elgtema. Jeg tror det kostet ca 600 kr.
 • Fra 25. juni til 10. august vises elgene frem kl 11 og 13. Ellers på året kan man komme dit etter avtale.
 • Velg en annen årstid enn høsten (parringssesong) hvis du ønsker å klappe de voksne elgene.
 • Linker: Nettside, Facebook og Instagram.

Har du klappet noen uvanlige dyr?

4 Comments

 1. Oi, så stilig! Jeg visste ikke at det fantes en park med tamelg i Sverige! Jeg må si det var veldig tøft av deg å gå så nærme dem når du har hatt en så skummel episode med elg tidligere. De kan nok være ganske skremmende når de er sinte! Selv har jeg kun sett dem på avstand på elgjakt og nærme når de er døde. Dette må jo være en helt annen opplevelse!

  • Kjersti sier:

   Det finnes visstnok flere lignende steder i Sverige, men de er kanskje ikke like flinke til å profilere seg i sosiale medier som Moose Garden er.
   Det er nok en ganske annen opplevelse å se levende enn død elg på nært hold, ja. Jeg foretrekker dem levende 🙂

 2. For en kul opplevelse! Vel, kanskje utenom dødsblikket fra Stig… If looks could kill, hjelpes :p Den store størrelsen til elgene gjør de jo skumle i seg selv, og når de har gigantiske gevir i tillegg så er det kanskje ikke så rart man blir litt skeptisk… og ikke minst når man har hatt en slik episode som du hadde hatt. Men du var jo tøff da! Og elgkalvene var jo supersøte!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *