Nominert til årets reiseblogger
11. januar 2017
Deception Island
17. februar 2017
Show all

32 fine reiseopplevelser før jeg fylte 32

I dag blir jeg 32 år.

For ikke å sture over at jeg har blitt et år eldre, velger jeg å fokusere på alt det morsomme som jeg har opplevd frem til nå. Livet mitt har i stor grad handlet om reising de siste årene.

I tilfeldig rekkefølge er dette 32 av reiseopplevelsene mine som jeg liker å mimre over.

Sossusvlei

Døde trær som har stått på en inntørket slette i flere hundre år, ved foten av enorme røde sanddyner. Å være der føles som å ha hoppet rett inn i en rar science fiction-film. Finere ørken enn i Namibia kan jeg ikke forestille meg at finnes.


Migrasjonen i Masai Mara/Serengeti

Lite kan måle seg med å speide ut gjennom takluken på en Landcruiser og se gnu i alle retninger så langt øyet kan se. Jordens største migrasjon av dyr var fantastisk å oppleve på nært hold.


Petra

Petra er et underverk, og overgikk forventningene mine fullstendig. Det er en hel by, og man kan gå rundt der i dagesvis uten å oppdage alt. Petra har også en litt spesiell betydning for meg personlig, siden det var den første reisen sammen med Bjørn. Da hadde vi kun møttes én gang før, så det ble vår første date, kan man godt si. Noen velger kino og middag – vi valgte en restplass til Jordan.


Tigersafari i India

Da jeg var i India kom jeg plutselig til å tenke på at det kunne vært gøy å forsøke å se tiger i det fri, og tilfeldigvis var ikke Ranthambore nasjonalpark så langt unna. Ville tigre pleier ikke være lette å finne, men jeg hadde flaks. I løpet av tre arrangerte safarier fant vi tiger hver gang. Det mest spennende var å se en tiger løpe i vill fart etter en hjorteflokk, bare minutter etter at den hadde luntet over veien rett foran oss. Det var ikke før i ettertid at jeg helt forstod hvor sjelden en slik opplevelse er.


Nord-Korea

Reisen til Nord-Korea er helt uten tvil den mest lærerike turen jeg har hatt. Det var tankevekkende, hjerteskjærende og overraskende fint på en gang. Nå vet jeg at Nord-Korea er så veldig mye mer enn landets regime, og turen fikk meg til å bry meg på en måte som jeg ikke hadde forventet. Nord-Korea er et reisemål for spesielt interesserte – eller kanskje rettere sagt for litt spesielle mennesker – og det ble derfor den beste gruppeturen jeg har vært med på. Snart tre år senere er det fremdeles aktivitet på Facebook-gruppen som vi opprettet etter turen.


Uluru

Da jeg skulle til Australia i 2008, var Uluru det jeg hadde mest lyst til å se. Mange forbinder Australia med strender og storbyer, men Uluru ligger så langt unna det som det er mulig å komme. Mens solen går ned skifter fjellet farge, og dette er uten tvil et av de vakreste stedene jeg har sett noen solnedgang. Uluru – eller Ayer’s Rock som det også heter – er selve symbolet på Australia for meg.


Machu Picchu

Siden første gang jeg så bilde av Machu Picchu visste jeg at dette var et sted jeg måtte se i virkeligheten. Machu Picchu viste seg å være enda flottere i virkeligheten enn på bilder.


Delfinene på Curacao

Min store drøm var i mange år å svømme med delfiner. Delfiner i fangenskap er mildt sagt ganske problematisk, for de aller færreste klarer å gi delfiner det de trenger. Jeg gjorde derfor grundig research for å finne det beste stedet i verden for å svømme med tamme delfiner – og jeg fant Dolphin Academy på Curacao. Året var 2007, og det ble min aller første alenetur utenfor Europa. I 2013 dro jeg tilbake til Dolphin Academy for å gå på kurs og lære mer om disse fantastiske dyrene av delfinekspertene som jobber der. Dolphin Academy står høyt på listen min over steder som jeg lengter etter å besøke enda en gang.


Pyramidene i Egypt

Som det eneste gjenværende av de gamle verdens syv underverker, var det en stor opplevelse å se pyramidene i Egypt. I tillegg til å ri på dromedar for første gang, fikk jeg gallopere rundt på hest i sanddynene ved pyramidene etter at det hadde blitt mørkt.

Leoparden i iSimangaliso

Av alt det som jeg har sett på safari, er øyeblikket da jeg så leoparden i iSimangaliso i Sør-Afrika noe av det jeg husker aller best. Etter flere uker på safari hadde jeg fremdeles ikke sett en eneste leopard, og jeg mistet derfor pusten da en leopard plutselig kom gående over veien foran bilen. Sjelden har jeg følt meg så heldig som akkurat da. I dagene etterpå fant jeg leopard igjen, og det fikk meg til å skrive om hvordan man finner leopard på safari.


Den blå lagune

Folk får si hva de vil om at Den blå lagune på Island er en turistfelle og at det finnes bedre steder å bade. Jeg har vært der tre ganger og jeg elsker det. Stemningen der om kvelden er fullstendig magisk.


Galapagosøyene

Når jeg blir spurt om hva som er mine favorittsteder i verden, nevner jeg alltid Galapagos. Der fikk jeg oppleve sjøløver, skilpadder, pingviner, skarver, landiguaner, haviguaner og så mye mer. Turen min dit er en av de beste jeg har hatt.

Helikoptertur på Kauai

Første gang jeg var på Kauai dro jeg på helikoptertur. Reisebudsjettet ble sprengt, men det var det verdt. Kauai har så mye vakker natur, men det ulendte terrenget gjør at mye av øya sees best fra luften eller fra båt.

Tulum

Tulum har den fine kombinasjonen av mayaruiner og fine strender. Jeg kom dit om morgenen ved åpningstid, og fikk nyte noen rolige timer før busslastene med turistene rullet inn.

Bryce Canyon

Når man har reist såpass mye som det jeg har, begynner man etter hvert å tro at man har litt oversikt over hva slags typer landskap som finnes. Litt slik hadde i alle fall jeg det, da jeg plutselig kom til Bryce Canyon og slet med å tro mine egne øyne. De rare klippeformasjonene med knall oransje farge ser ut som det er laget av Disney, og ikke noe som naturen selv har skapt.


Lofoten

Det tok mange år før jeg endelig fikk somlet meg til å ta turen til Lofoten i fjor. Flaksen med været gjorde det til en ekstra flott opplevelse. Nå vil jeg tilbake en gang på vinteren for å ta bilder av det fine landskapet med nordlys over.

Door to Hell

Det brennende gasskrateret i Darvaza, eller Door to Hell som det populært blir kalt, var et ønskereisemål helt siden jeg hørte om stedet for første gang. Jeg trodde egentlig ikke at jeg skulle komme dit noen gang, for hvem i alle dager reiser vel til Turkmenistan? Lite visste jeg da om hvor spennende Turkmenistan faktisk er som reisemål, og at gasskrateret bare er en av mange grunner til å reise dit. Her kan du lese mer om opplevelsen min ved krateret: Reisen til Helvete.


Fornøyelsesparkene i Orlando

Jeg er så glad i fornøyelsesparker at jeg vegrer meg for å snakke for mye om det, og Orlando er det beste stedet i verden når det gjelder fornøyelsesparker. Det finnes riktignok like bra parker andre steder i verden, men ingen er i nærheten av Orlando når det gjelder antall parker og utvalg av attraksjoner. Helst skulle jeg reist til Orlando minst en gang i året, men nå går det heller noen år mellom hver gang.

Tokyo

Når jeg blir spurt om hva som er mine favorittsteder i verden, må jeg ramse opp en lang liste fordi det er umulig å velge noen få. Favorittby har jeg derimot ingen problemer med å velge! Det er Tokyo, helt uten tvil. Jeg har vært der tre ganger, selv om det nå dessverre begynner å bli en del år siden sist. Egentlig er jeg ikke særlig glad i storbyer, men Tokyo er i en klasse for seg selv, og er den eneste storbyen som jeg lengter tilbake til.

Rideturer

Siden jeg hadde hest i mange år, drar jeg gjerne på ridetur når muligheten dukker opp på reise. Jeg har blant annet ridd islandshest på Island, araberhest og dromedar i Egypt, elefant i Thailand og esel i Jordan.

Påskeøya

En bitteliten øy langt ute i Stillehavet. Bebodd av rare statuer og proppfull av spennende historie. Påskeøya var en av favorittøyene mine allerede før jeg hadde vært der.


Cameron Highlands

Teplantasjener viste seg å være et finere syn en jeg hadde forventet, da jeg kom til Cameron Highlands i Malaysia. Her var det fint å sitte for å drikke te og nyte utsikten.

La Digue

La Digue er akkurat slik en paradisøy helst skal være. Det er rolig, få mennesker, ingen kriminalitet, lite trafikk og de vakreste strendene man kan forestille seg. Det var også her jeg ble gift.

Turen til Salar de Uyuni

Drømmen var å se Salar de Uyuni når vannet ligger over saltørkenen og lager speileffekt. Siden jeg dro dit på feil årstid hadde jeg ikke særlig store forventninger, og jeg ble derfor fullstendig lamslått over all den flotte naturen som var å se i området rundt. Bolivia er et av de vakreste landene i verden, og det er helt merkelig at det snakkes så lite om det.

Angkor

Da jeg plutselig bestemte meg for å reise til Kambodsja, glemte jeg helt å sjekke værmeldingen. Hadde jeg gjort det ville jeg funnet ut at det var tyfon. Ulempen ved å reise rett inn i en tyfon var at det meste stod under vann. Veiene var blitt til elver og folk stod og fisket midt på veien. Fordelen var at det nesten ikke var turister å se i Angkor, og jeg fikk god mulighet til å utforske templene og ta bilder uten andre folk i veien. Jeg hadde så gode opplevelser i Angkor at jeg er redd jeg vil bli skuffet hvis jeg reiser tilbake en gang.

Snorkling

Når jeg snorkler føles det alltid som om jeg har funnet selve meningen med livet, og jeg lover meg selv at jeg skal begynne å snorkle oftere. Dessverre ender det opp med å gå lang tid mellom hver gang jeg har muligheten. Jeg har sett både skilpadder og pingviner når jeg har snorklet, i tillegg til utallige fine fiskearter. De beste stedene jeg har snorklet er på Galapagos, Bonaire, Aruba, Curacao og Hawaii.

De fem store på en dag – Krugerparken

Safari er en annen ting som gir meg følelsen av å ha funnet meningen med livet. Av de mange høydepunktene som jeg har opplevd på safari, var det å se alle de fem store på en og samme dag en opplevelse som jeg aldri vil glemme. Elefant, bøffel, neshorn, løve og leopard.

Soloppgang i Tikal

I Guatemala ligger ruinene av mayabyen Tikal. Jeg stod opp tidlig og vandret gjennom jungelen i mørket, mens jeg krysset fingrene for at det ikke var noen sulten jaguar i nærheten. Kom frem til ruinene og klatret opp på et tempel i tide til å se soloppgangen, samtidig som nattelydene fra jungelen stilnet.


Den kinesiske mur

Den kinesiske mur er et av verdens syv nye underverker, og det fortjener den å kalles. Jeg har vært der to ganger, og neste gang jeg er i området vil jeg gjerne dra en tredje gang for å se mer av muren.

Belize Zoo

Dyrehager gir meg litt blandene følelser. På den ene siden er det fint å se dyr som man kanskje ellers aldri ville hatt mulighet til å se, og på den andre siden er det ofte at dyrene ikke har det optimalt i fangenskap. Store dyrehager har dessuten lett for å oppleves som masete og upersonlige. Belize Zoo er annerledes, og kalles «den beste lille dyrehagen i verden». Mange av dyrene deres er reddet fra dårlig dyrehold andre steder. Da jeg var der var det nesten ikke andre gjester i parken, og dyrepasserne tok seg god tid til å fortelle om dyrene og lokke dyrene bort til gjerdet. Jeg fikk til og med lov til å klappe nesebjørn og mate jaguar gjennom gjerdet. Det er den koseligste dyrehagen jeg har vært i.

Cruise til Antarktis

I fare for å gjenta meg selv, så må det sies at cruiset til Antarktis er noe av det beste jeg har gjort. Superlativene strekker ikke til.

Etosha

Etosha kom øverst på listen da jeg rangerte de 10 beste stedene for safari. Kombinasjonen av det vakre landskapet rundt den enorme saltsletten, inngjerdede camper hvor man kan sitte oppe hele natten og se på dyrene som kommer til vannhullene utenfor – og ikke minst et solid utvalg av spennende arter – gjør Etosha til noe helt spesielt. Jeg har til og med oppkalt den yngste katten min etter Etosha, så man kan trygt si at Etosha er i tankene mine hver eneste dag.

De fire bursdagene som jeg har hatt i utlandet har jeg feiret i Roma, London, Thailand og Seychellene. Denne burdagen tilbringer jeg hjemme, før jeg snart setter kursen mot Sørøst-Asia.

La oss håpe at de neste 32 årene vil by på like mange flotte opplevelser!

9 Comments

 1. Ine sier:

  Gratulerer med dagen! 🙂

 2. Av disse stedene har jeg bare vært i Sossusvlei, Tokyo, Etosha og Den blå lagune. Skjønner godt at de kom med på listen. Det er nok mulig at Den blå lagune ikke ville kommet med hvis jeg skulle laget en tilsvarende liste, men jeg synes absolutt det er verdt å ta turen dit minst en gang man er på Island. Jeg har ikke vært der på kveldstid, det er jo noe å vurdere! Skal dit i juni, men da er jo dagene ganske lange og lyse 😀 Har forresten også vært i Serengeti og Masai Mara, men ikke under migrasjonen.

  Gratulerer med overstått bursdag 🙂

  • Kjersti sier:

   Tusen takk 🙂

   Hvis jeg skulle skrevet en rangert liste, ville nok ikke Den blå lagune nådd like langt opp som de andre tre du nevner. Nå for tiden er det mange flere turister på Island enn da jeg var der sist, så det kan også hende at det ville trukket ned inntrykket hvis jeg hadde dratt dit igjen nå.

 3. For en flott liste! Jeg skjønner godt at du rangerer disse fantastiske opplevelsene høyt! Jeg er også helt enig i at Bolivia burde snakkes mer om. Landet er ekstremt variert og har veldig mye spennende å tilby reisende. Bolivia er absolutt et av mine favorittland. 🙂

  Og gratulerer så mye med vel overstått bursdag! Du gjør rett i å fokusere på de gode minnene, og det er jo sikkert veldig gøy å tenke på hvor mye fantastisk du har rukket å oppleve i en så ung alder. 🙂

 4. Christina sier:

  Så mange fantastiske steder du har reist til! Nå ble jeg utrolig inspirert og er flere av disse reisemålene som havner på bucketlisten min 🙂 Har lenge drømt om å reise til Påskeøya og Antarktis og Bryce Canyon ser også helt uvirkelig ut!

 5. Oi, her var det mye spennende!! Imponerende liste! Gratulerer og godt tur til Sørøst-Asia 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *