(OBS! Denne artikkelen er fra 2018 og kan inneholde utdatert informasjon!)
Du kjenner helt sikkert Trumf, og SAS EuroBonus og Norwegian Reward er nok ikke fremmed for deg heller. Men hvor lønnsomt er det egentlig? Og hva er raskeste vei til en gratis flyreise?
Selv flyr jeg mye gratis takket være disse bonusprogrammene, og her er oppskriften på hvordan du kan gjøre det samme.
I tilfelle du skulle være i tvil: dette er ikke skrevet i samarbeid med noen – det er kun mine tips til hvordan du kan utnytte bonusprogrammer best mulig.
Trumf er et gratis bonusprogram for Norgesgruppen, som gir deg 1 % tilbake på alt du handler for i deres butikker. Pengene kommer inn på Trumf-kontoen din noen dager etter du har handlet, og derfra kan du blant annet velge å overføre trumfbonusen til bankkontoen din. Det bør du ikke gjøre – du bør heller overføre bonusen til SAS EuroBonus-poeng.
Fra mars 2018 ble Trumf enda mer lønnsomt for oss som overfører til EuroBonus.
1 krone blir til 15 EuroBonus-poeng gjennom Trumf.
Dette forutsetter at du logger inn på Trumf sine nettsider og velger automatisk overføring til EuroBonus. Hvis du i stedet velger å overføre manuelt når det måtte passe deg, vil du kun få 10 EuroBonus-poeng per krone.
EuroBonus er et gratis bonusprogram for SAS. Du får poeng for flyreisene du tar med SAS og andre selskaper i Star Alliance. Hvor mange poeng du tjener på turen avhenger av billettype, destinasjon og flyselskap. EuroBonus-poengene kan brukes til å kjøpe flybilletter, selv om de billigste billettene allerede skulle være utsolgt. En tur/retur-reise innenlands koster 10 000 poeng, og en enveisreise koster 6000 poeng. En tur/retur-reise til USA koster 60 000 poeng.
Hvis du vil kjøpe EuroBonus-poeng hos SAS, koster det 25 Euro for 1000 poeng. Det vil si 240 kr (med dagens kurs) for 1000 poeng. Kjøper du poengene gjennom Trumf i stedet, koster 1000 poeng deg bare 66 kr. Trumf har altså EuroBonus-poeng på billigsalg.
Kjøper du poeng fra SAS vil det bli bortimot 2400 kr for en tur/retur-reise innenlands (10 000 poeng), og da vil det nok være billigere å betale for billetten med penger enn å kjøpe poeng. Kommer poengene dine fra Trumf derimot, har de 10 000 poengene kun kostet deg 666 kr. Da er det plutselig ganske billige flybilletter – særlig med tanke på at dette bare er penger som du allerede har brukt på dagligvarer.
Det kan gå tregt å spare opp nok poeng til en flyreise, men heldigvis er det Trippeltrumf ca en torsdag i måneden. Da får du ikke bare 1 % trumfbonus, men 3 %.
Hvis du utsetter storinnkjøpene til det er Trippeltrumf, er det mange EuroBonus-poeng å tjene. Handler du for 1900 kr i måneden (22 800 kr årlig) får du en gratis innenlandsreise (10 000 poeng) i året.
Jeg kjøper så mye jeg klarer å bære når det er Trippeltrumf. Jeg kjøper kun ting jeg ville kjøpt uansett, for trikset er å aldri handle noe man ikke har bruk for. Sløsing er aldri lønnsomt.
Varer med lang holdbarhet er det ingen grunn til å vente med å kjøpe til man får bruk for det. Såpe, vaskemiddel, lyspærer, dopapir og frysevarer er blant tingene man kan hamstre. Som en ekstra bonus så sparer man kanskje da en og annen tur til butikken som man ellers måtte tatt.
Hvis du handler på nett, er ViaTrumf en gullgruve. Der har jeg tjent minst like mye poeng som på å handle dagligvarer. Neste gang du skal bestille noe som helst på nett, er det verdt å undersøke om nettbutikken har samarbeid med ViaTrumf.
Norwegian Reward er Norwegians bonusprogram, hvor man kan spare til gratis reiser. Poengsystemet til Norwegian er enklere å forstå enn SAS sitt, da poengene kalles cashpoints, og 1 cashpoint tilsvarer 1 krone.
I motsetning til SAS, trenger man heller ikke tenke på hva som lønner seg mest av å betale flybilletten med bonuspoeng eller penger, for prisen på flybilletten er den samme uansett hvordan du betaler.
Cashpoints kan tjenes opp ved å reise med Norwegian (2 % på økonomiklasse/LowFare) eller ved å handle i en av nettbutikkene som de samarbeider med. Jeg har dessverre erfaring med at poengene fra de ulike nettbutikkene kan bruke månedsvis på å komme inn, og må etterlyses før man ser noe til dem. Derfor bruker jeg heller ViaTrumf (for EuroBonus-poeng), som fungerer langt bedre og dessuten gir mye høyere bonus.
Nå og da dukker det opp kampanjer og konkurranser som kan gi deg store mengder cashpoints. Norwegian kjører adventskalender på nett hvert år, hvor du kan være med i trekningen om cashpoints, men selv har jeg aldri vunnet noe der. Derimot vant jeg en annen av Norwegian sine konkurranser, som du kan lese om her: Slik vant jeg 10 000 Norwegian CashPoints.
I adventskalenderen har det også pleid å være tilbud på gavekort til 2000 kr, hvor man fikk et ekstra gavekort på 500 kr med på kjøpet. Hvis man vet at man skal reise med Norwegian i løpet av de neste par årene, er det lurt å utnytte slike tilbud.
Cashpoints er lett å bruke til hel- eller delbetaling av flybilletter. I motsetning til EuroBonus er alle avgifter inkludert i prisen når du betaler med poeng.
Trumf, EuroBonus og Norwegian Reward er gratis, og på ingen måte risikabelt å bruke. Kredittkort er noe annet. Kredittkort kan enten gi deg gratis flybilletter, eller bli din billett til Luksusfellen.
Hvis du ikke forstår viktigheten av at kredittkort alltid må betales ned før det blir renter på lånebeløpet, bør du ikke ha kredittkort. Ikke vurder det engang. Kredittkort krever disiplin og stålkontroll over økonomien.
For deg som har kontroll, finnes det en rekke kredittkort som kan være smart å bruke. De mest lønnsomme er disse:
Trumf Visa gir deg 1 % trumfbonus, uansett hvor du handler, med unntak av konkurrerende dagligvarekjeder. Handler du hos Norgesgruppen får du 2 % bonus til vanlig, og 4 % når det er Trippeltrumf. Kortet har ingen årsavgift.
Shell Mastercard er gunstig hvis du fyller mye drivstoff hos Shell. Du får 40 øre trumfbonus per liter, og kortet har ingen årsavgift.
SAS American Express Platinum gir 20 EuroBonus-poeng for hver 100 kr du bruker, uansett hvor du handler. Til sammenligning tilsvarer trumfbonusen fra Trumf Visa bare 15 EuroBonus-poeng. Amex Platinum gir den beste opptjeningen du kan få. Dessverre har kortet en årsavgift på 1700 kr, og vil derfor ikke nødvendigvis bli særlig lønnsomt likevel… Hvis du har så høyt forbruk at du handler for over 100 000 kr på kortet i løpet av året, belønner SAS deg med en reise til 50 % poengrabatt eller en reise hvor du kan ta med en passasjer gratis (Companion Ticket).
EuroBonus Mastercard Premium gir deg 15 EuroBonus-poeng for hver 100 kr du bruker, uansett hvor du handler. I tillegg har det en rekke andre fordeler, som blant annet at du kan oppgradere gratis til Plus og Business når du flyr SAS, etter at du har brukt kortet nok. Dette er også det eneste kredittkortet som gir deg nivåbyggende poeng (inntil 12 000 poeng i året), slik at du litt enklere kan oppnå statusnivå som Sølv, Gull eller Diamant. Dessverre har kortet årsavgift på 1495 kr, så du bør ha et relativt høyt forbruk for at det skal lønne seg.
Norwegiankortet bruker jeg, ettersom jeg ikke har høyt nok forbruk til at Amex Platinum eller Mastercard Premium ville vært lønnsomt for meg. Det gir meg 1 % bonus (cashpoints) uansett hvor jeg handler. Jeg pleier utrolig nok også å få cashpoints når jeg betaler for flybilletter hos SAS med det. Kortet har ingen årsavgift.
Sammenligne kredittkort: Det finnes en rekke kredittkort som kan gi deg flere fordeler enn trumfpoeng, cashpoints og EuroBonus-poeng. Når du skal velge kredittkort er det derfor lurt å sette seg inn i de ulike vilkårene for å finne ut hva som vil lønne seg best for akkurat deg og ditt forbruk. Et greit sted å starte kan være oversikten på Norsk Kreditt.
Det beste er altså å bruke kredittkort i kombinasjon med et separat Trumf-kort, og utnytte Trippeltrumf ved å handle mest mulig av dagligvarene dine da. I tillegg bør netthandel foregå via linker fra ViaTrumf der det er mulig.
Selv bruker jeg som sagt Norwegiankortet og legger mest mulig av dagligvareinnkjøpene til Trippeltrumf-torsdager. For hver 1000-lapp jeg bruker får jeg da 450 EuroBonus-poeng og 10 Norwegian cashpoints. Når jeg handler på nett sjekker jeg dessuten alltid om nettbutikken har samarbeid med ViaTrumf.
Denne artikkelen var opprinnelig publisert 12. november 2015, men er nå oppdatert med riktig informasjon per 25. mars 2018.
5 Comments
Veldig informativt og nyttig innlegg. Jeg bruker kredittkortet til Eurobonus og sparer de meste poengene mine der. Jeg bruker ikke Trumf, men med dette regnestykket burde jeg jo gjøre det. Handler stort sett på butikker der du kan samle Trumf allikevel 🙂
Bare hyggelig å kunne hjelpe!
Hvis du har SAS EuroBonus Mastercard, med 10 EuroBonus-poeng per 100 kr du bruker, så er det et av de mindre lønnsomme kortene. Du har mye å tjene på å begynne å bruke Trumf ved siden av. Bare husk å bestille et gratis Trumf-kort og få dem i kassa til å registrere Trumf-kortet ditt hver gang du handler 🙂
Ah, genialt. Fikk svar på en del av spørsmålene mine. Holder selv på med en artikkel om dette, og må innrømme jeg ikke helt hadde styringen på dette. Men veldig greit å få en sånn oppsummering!
Har faktisk kjøpt Eurobonus-poeng for 200 kr pr 1000 poeng da dette ofte har lønnet seg, ved at jeg kun betaler for reise med poeng og ikke utifra listepris. Men dette her var jeg aldeles ikke klar over. Så tusen hjertelig takk for et aldeles forrykende hot tips! 🙂 Har aldri vært fan av bonus-kort, men nå ble jeg plutselig blodfan av Trumf. 🙂
Så bra at artikkelen min kan være til hjelp! Lykke til med poengsparingen! 🙂