Inneholder annonselenke til Sambla
Mange tror at de ikke har råd til å reise, og at sparetiltak er for krevende. Sannheten er at det er overraskende lite som skal til. Hvis du følger disse enkle sparetipsene, kan det hende at du har penger nok til en reise før du vet ordet av det.
Det hjelper lite at du er flink til å tjene penger, hvis pengene renner ut av kontoen like raskt som de kommer inn.
Folk har en tendens til å øke forbruket i takt med at inntekten øker. Hvis du allerede har for vane å bruke opp hele lønnen hver måned, er sannsynligheten stor for at du vil fortsette med det selv om lønnen dobles.
I stedet for å tro at eneste løsning er å tjene enda mer, er det derfor en god idé å evaluere forbruket. Tett pengeslukene som pengene renner ut gjennom.
Noen vanlige pengesluk er:
Det er mye lettere å spare penger hvis du har en sparekonto enn hvis du lar sparepengene stå på brukskontoen. Mange banker lar deg opprette en ny sparekonto med noen få klikk i nettbanken.
Enda bedre er det hvis du bruker en helt annen bank til sparing enn den du bruker til daglig. Da slipper du å se sparekontoen hver gang du logger inn i nettbanken for å betale regninger, og du unngår å ha et kort knyttet til kontoen. Det gjør det lettere å glemme at pengene eksisterer, og mindre fristende å bruke dem på noe annet.
Prøv å velge banken med høyest sparerente for øyeblikket – og pass på at banken er gratis å bruke. Selv bruker jeg Sparesmart, selv om renten dessverre har sunket til 1,7 % nå. Da jeg begynte å bruke dem i 2010 lå renten på 3,3 %.
Tidligere har jeg skrevet om hvordan jeg kjøper dagligvarer og flyr gratis. Det får jeg til ved hjelp av smart bruk av Trumf og kredittkort.
Det kan ikke understrekes for mye at kredittkort kun er smart dersom du betaler det ned før rentene begynner å løpe. Kredittkort og andre dyre lån er det aller mest meningsløse som går an å kaste bort penger på.
Hvis du allerede sitter med dyre forbrukslån, kan du spare penger på å samle lånene og få lavere rente. Sambla kan hjelpe deg med refinansiering. (Annonselenke)
Store deler av reiseplanleggingen min går ut på å finne frem til best mulig tilbud på flybilletter, hotell og andre ting. Når jeg finner en tilsvarende flybillett som koster 4800 kr i stedet for 5300 kr, så blir jeg merkelig nok mye mer fornøyd enn når jeg tjener 500 kr.
Denne gleden over å spare penger finner jeg også i hverdagen.
Er du blant dem som ikke sjekker prislapper i dagligvarebutikken? Det pleide ikke jeg heller å gjøre. Jeg puttet de faste varene mine ned i kurven fordi jeg uansett skulle ha dem, og da spilte det ingen rolle om varen kostet 25 kroner eller 29 kroner, tenkte jeg.
Etter hvert gikk det opp for meg hvor mye penger som forsvinner ubevisst på denne måten hvis man ikke passer litt på.
Nå vet jeg hva varene bør koste, og jeg kjøper dem der de er billigst. Jeg handler derfor på alle de tre dagligvarekjedene jeg bor i nærheten av. Det tar meg bare noen minutter ekstra hver uke å dra innom to eller tre butikker i stedet for én, men jeg sparer mye penger på det.
Nylig skrev jeg om hvordan man kan spare penger på å bytte reiseforsikring.
Dette gjelder ikke bare reiseforsikring, men alle forsikringer. Det kan ta litt tid å sammenligne vilkår og sjekke priser, men til gjengjeld kan det spare deg for mange tusen kroner i året.
Når pengene skal brukes, bør du ha tenkt gjennom hva som er viktigst for deg å få ut av reisen.
Første gang jeg var i Japan, møtte jeg andre som reiste alene på lavbudsjett som syntes at jeg hadde brukt forferdelig mye penger på å besøke en fornøyelsespark. Selv brukte de ikke penger på noen opplevelser, siden det var dyrt nok å bare være i Japan uten å gjøre noe.
Jeg syntes det var en rar prioritering av dem, og de syntes nok at jeg var rar. Det viser hvor forskjellig folk er. Noen kutter alle utgifter til det minimale slik at de kan være borte hjemmefra så lenge som mulig. Andre begrenser utgiftene på transport, mat og overnatting for å bruke mest mulig av reisebudsjettet på opplevelser. Andre igjen synes at luksuriøs transport og overnatting er selve opplevelsen.
Personlig er jeg glad i å bo på fine hoteller, men det er ikke nødvendig for meg å bo fint hele tiden. Et triks jeg derfor bruker i blant, er å bestille én natt på et dyrt og flott hotell, hvor jeg utnytter tiden best mulig og får testet det som finnes av fasiliteter. De andre dagene er jeg ute og opplever reisemålet fra morgen til kveld, og da trenger jeg bare et billig og enkelt sted å sove.
Hva som er viktig for deg er det bare du som vet. Bruk mindre penger på det som ikke interesserer deg.
Har du noen sparetips å dele?
2 Comments
Helt enig med deg – å spare penger er egentlig ikke så vanskelig om man er litt fornuftig. Selv har jeg trappet ned på abonnement på glossy magasiner. Her kan man også bytte blader med venner. Altfor mye som går i søpla, noe som ikke er bra for miljøet heller. Impulskjøp holder jeg meg unna og trening gjør jeg i marka – det er gratis! Jeg har garantert noen synder jeg kunne holdt meg unna, men det handler om å finne en balanse 🙂
Nettopp, det gjelder å finne en balanse 🙂