Bak fasaden: Reisebildene som ikke er på Instagram
19. november 2017
Dubai og andre uetiske reisemål
21. desember 2017
Show all

Spar penger på reiseforsikring

I samarbeid med Storebrand

Det viktigste jeg har med meg på reise, er reiseforsikring. Det kan redde meg hvis ting går galt, og gir meg en trygghet som lite annet kan måle seg med.

Hva gjør jeg hvis kameraet mitt blir stjålet? Eller hvis jeg må avbryte reisen fordi et familiemedlem hjemme dør? Tenk om jeg våkner opp på et fremmed sykehus etter å ha vært i en trafikkulykke, til en sykehusregning på flere hundre tusen kroner?

Dette er situasjoner som forhåpentligvis aldri hender meg (eller deg), men som kan skje før vi vet ordet av det. Med reiseforsikring slipper jeg den økonomiske belastningen av en slik hendelse.

Velge riktig reiseforsikring

Jeg prøver som regel å være smart med pengene mine. Jeg sjekket derfor tidligere i år om jeg burde bytte reiseforsikring, og det fant jeg ut at var lurt.

Kriteriet mitt var: forsikringen skal dekke mest mulig til lavest mulig pris.

Noen tror at man kan sammenligne priser på reiseforsikring slik man sammenligner priser på flybilletter. Så lett er det ikke. En flybillett tar deg fra A til B. Forsikring er en avtale om hvilken hjelp man skal få når uhellet er ute.

Noen forsikringer dekker mye, mens andre dekker omtrent ingenting. Ingen forsikringsvilkår er helt like. For å kunne sammenligne forsikringene ble jeg nødt til å lese alle forsikringsvilkårene nøye. Det tok sin tid, og jeg skal innrømme at det finnes morsommere deler av reiseplanlegging enn akkurat det.

Forsikringsselskapene forbedrer stadig vilkårene sine. Hvis du kjøpte den beste forsikringen for noen år siden, kan du derfor nesten helt sikkert få bedre dekning og samtidig spare penger på å bytte i dag.

Hvilken reiseforsikring er best?

Seks forsikringer fikk toppkarakter i Norsk Familieøkonomi sin store test i år. Blant dem er Storebrand (Super), som jeg har valgt. Ingen av de andre gir like god dekning til samme pris.

Den eneste reiseforsikringen som er billigere enn Storebrand er Frende. Den eneste som dekker mer er DNB.

Forsikringen fra DNB har i utgangspunktet dårlige vilkår, men garanterer å dekke alt som andre forsikringsselsaper dekker. De har derfor fått mye kritikk for å dytte ansvaret over på kunden. Bevisbyrden i en erstatningssak faller på deg, og du må gjøre jobben med å sette deg inn i vilkårene til andre forsikringsselskaper hvor du ikke er kunde. Dessuten er DNB nest dyrest på markedet (bare Tryg er dyrere), uten at det står i forhold til hva man får igjen.

DNB er derfor ikke et godt alternativ.

Frende er billigst, og på nettsiden deres skryter de av hvor god dekning de har. Det så veldig overbevisende ut, og jeg trodde et øyeblikk at jeg hadde funnet vinneren, helt til jeg lastet ned pdf-en med de detaljerte vilkårene. Da ble jeg ikke like imponert. Der står det blant annet at verdisaker dekkes med inntil 30 000 kr samlet.

Til sammenligning dekker Storebrand verdisaker med inntil 150 000 kr samlet, og inntil 40 000 kr per gjenstand. Siden verdigjenstandene jeg har med på reise (kamera, objektiver, laptop, iPad, telefon osv.) er verdt mer enn 30 000 kr samlet, ville dekningen blitt for dårlig med Frende.

De andre forsikringene som gjorde det bra i testen var Codan (Reise Pluss), Sparebank1 (Topp Reise) og Tryg (Reise Ekstra). Storebrand koster mindre og har minst like god dekning som alle disse.

Taperne i testen var Vardia, Troll, Gjensidige, Europeiske, Eika og Gouda.

Alle forsikringsselskaper som jeg sjekket har ubegrenset dekning på medisinske utgifter og hjemtransport, så de avgjørende forskjellene fant jeg i vilkårene om reisegods, reiselengde, avbestilling, ansvarsforsikring, rettshjelp, død/invaliditet, forsinkelse og innhentelse av videretransport.

Rabatt på forsikringer hos Storebrand

For en stund siden kontaktet jeg Storebrand og fortalte at jeg kom til å skrive om reiseforsikring. Da tilbød de seg å gi deg som leser bloggen min 10 % rabatt på reiseforsikring!

Som om ikke det var nok, så får du også 10 % rabatt på forsikring av innbo, hus, bil og hytte.

Noe av dette har du kanskje forsikret allerede, men det er lett å flytte forsikringer, og det koster ingenting å sjekke pris. Man trenger minst én annen forsikring i Storebrand for å kjøpe reiseforsikring hos dem.

Bruk gjerne to minutter på å sjekke hvor mye du kan spare på å flytte forsikringene dine til Storebrand. Det holder å for eksempel flytte innboforsikringen din, hvis du ikke eier bil eller hus.

Her sjekker du prisen: Storebrand og velg i menyen Privat -> Forsikring -> Reise.

Husk at hver krone du sparer på faste utgifter er en krone ekstra til reisekontoen.

Rabatten skal stå nederst før du legger forsikringen i handlekurven, hvis du fulgte linken ovenfor. Jeg anbefaler å velge Super og 60 dager. Standard er også helt grei, men har litt lavere dekning og 1000 kr egenandel på reisegods, og gjelder bare på reiser som varer inntil 45 dager.

Alternativer til å kjøpe reiseforsikring

Én av ti reiser uten forsikring. Det er flest unge og personer med lav inntekt som dropper reiseforsikringen. Mange er ikke klar over hvor stor risiko de tar ved å reise uten, og noen gjør det kanskje for å spare penger.

Europeisk helsetrygdkort

Innenfor EØS er du som norsk statsborger reddet av Europeisk helsetrygdkort, og slipper unna med samme egenandeler på helsetjenester som borgerne i landet du besøker. Det er ikke dermed sagt at reiseforsikring er unødvendig innenfor EØS.

Helfo skriver selv på sine nettsider: «Helserettighetene du har etter EØS-avtalen er begrenset. Det er derfor viktig å ha en privat reiseforsikring i tillegg til helsetrygdkortet.»

Utenfor EØS må du betale alle helseutgifter selv, og det er ingen hjelp å hente fra norske myndigheter. Selv et lite sykehusbesøk kan koste mange tusen kroner. Hjemtransport kan også bli dyrt uten forsikring.

Avbestillingsforsikring

Med en god reiseforsikring trenger du aldri å kjøpe dyre avbestillingsforsikringer når du bestiller reise. Reiseforsikringen gir deg pengene tilbake hvis du må avbestille reisen på grunn av sykdom, og egne avbestillingsforsikringer er ingenting annet enn en tilleggsavgift for de som ikke vet bedre.

Reiseforsikring inkludert i kredittkortet

Reiseforsikring på kredittkort er som regel begrenset, så sørg for å lese vilkårene nøye. Jeg fant ingen kredittkort som er noen fullgod erstatning for en vanlig reiseforsikring. De fleste kredittkort krever dessuten at du betaler minst halvparten av transportkostnadene med kredittkortet, noe som kan være vanskelig å definere, og gir rom for kredittkortselskapet til å være vanskelige hvis det skulle oppstå en konflikt i forbindelse med kravet ditt.

Reise uten forsikring for å spare penger

Det kan fort bli dyrt. Alt som skal til er et lite trafikkuhell som er helt utenfor din kontroll.

Aldri reis uten forsikring for å spare penger. Har du ikke råd til forsikring har du heller ikke råd til å reise.

Reiseforsikring er viktig

I 2012 måtte en norsk turist evakueres hjem fra Antarktis, etter at han skled på en stein helt i begynnelsen av turen og brakk lårhalsen. Hjemreisen kostet 1,5 millioner. Takket være at han hadde reiseforsikring, slapp han å betale selv.

Hvis det finnes noe verre enn å brekke lårhalsen, så må det være å få drømmereisen til Antarktis ødelagt og i tillegg måtte betale 1,5 millioner for det.

Jeg håper at jeg slipper å være like uheldig noen gang, men det er betryggende å vite at jeg unngår å pådra meg milliongjeld hvis det skulle skje. Nå vet jeg også at jeg ikke betaler overpris for den tryggheten.

Undersøkelser viser at blant de som har reiseforsikring, er det bare tre av ti som har lest vilkårene godt nok.

Har du satt deg godt nok inn i vilkårene på reiseforsikringen din?

PS! Rabatten hos Storebrand finner du her.

12 Comments

 1. Dette var et veldig informativt og opplysende innlegg. Jeg må helt ærlig innrømme at jeg ikke har lest vilkårene særlig nøye på reiseforsikringen min. Jeg har jo i tillegg en av de du nevner som tapere… Jeg er faktisk i en runde der jeg vurderer å bytte forsikringer privat, men reiseforsikringen har jeg alltid vært fornøyd med og hadde ikke tenkt å vurdere å endre. Tror jeg skal dykke litt dypere der også jeg…

  • Kjersti sier:

   Tusen takk! Det har tatt ganske mye tid å sette seg inn i vilkårene hos så mange selskaper, så det er godt å høre at forklaringen min kunne være til hjelp. Bytte forsikringer kan være en rask måte å spare penger på og samtidig sikre seg bedre avtaler, så det er jo noe som de fleste av oss burde gjøre oftere.

   Jeg hadde også en av forsikringene som gjorde det dårlig i testen. De var gode da jeg sammenlignet med andre selskaper for noen år siden, men Storebrand og flere andre har forbedret seg kraftig siden den gang og gått langt forbi. Det er lurt å følge med! 🙂

 2. Bra innlegg som sier noe om hvor viktig det er å sette seg inn i vilkårene.
  Jeg opplevde nylig å måtte tegne en tilleggsforsikring i et annet forsikringsselskap enn det vi har, for dykk dypere enn 18 meter. Det endte med at denne forsikringen ble like dyr for 3 uker som den andre er for hele året. Her hadde det vært lurt å satt seg inn i vilkårene på forhånd 🙂

  • Kjersti sier:

   Takk skal du ha 🙂

   Ja, det lønner seg å undersøke hvilke aktiviteter som dekkes av forsikringen. Du var heldigvis smart som sjekket vilkårene og oppdaget det før avreise!

 3. Masse nyttig informasjon her. Jeg føler at den «beste» reiseforsikringen kommer veldig an på hva slags reise man er på. Brukte Gouda til å reise jorden rundt med og var veldig fornøyd. Selv om de kanskje kommer dårligere ut generelt så er det en av få som dekker «ekstremsport» (som ikke må være veldig mye mer ekstremt enn en liten gåtur i fjellet hvis det er over 3000 meter), samt rimelig forsikring hvis du er borte i mer enn 60 dager sammenhengende. Var så uheldig at jeg måtte bruke forsikringen også (ranet i Sør-Afrika…), og de var veldig greie og ordnet raskt opp.

  Som du skriver så er kredittkortforsikringen ikke alltid så god. Dersom man allerede har en annen forsikring så har jeg inntrykket av at de fort kan prøve å få deg til å bruke kredittkortforsikringen som har dårligere vilkår. Har du noen idé om hvordan man løser dette hvis flere forsikringer dekker den samme skaden?

  • Kjersti sier:

   Det er sant at hvilken forsikring som er best avhenger av hva man skal gjøre på turen, og ikke minst hvor lenge man skal være borte.

   Selv pleier jeg ikke å være borte så lenge som 60 dager av gangen, så jeg har ikke gjort noen grundige undersøkelser på hva som ville vært mest lønnsomt da. Har bare notert meg at prisen stiger voldsomt hvis man kjøper helårs reiseforsikring for reiser på mer enn 60 dager sammenhengende. Hvis jeg skal på en lengre reise noen gang, vil jeg ta en gjennomgang og sjekke hvor det er best å forsikre den aktuelle enkeltreisen.

   Hvis du er dobbeltforsikret, retter du kravet mot forsikringsselskapet hvor du har best dekning. De har ingenting med om du er forsikret flere steder, så lenge du ikke benytter deg av mer enn én forsikring. Det ville naturligvis vært svindel å kreve erstatning fra både kredittkortselskapet og forsikringsselskapet for samme hendelse.

   Det høres merkelig ut at de skulle prøve å få deg til å benytte forsikringen på kredittkortet i stedet. Det eneste de kan kreve er at du sørger for å få erstatning fra de som er erstatningspliktige først (for eksempel flyselskapet eller turoperatør hvis det gjelder avbestilling, skader på bagasje, forsinkelse eller kansellering), og så kommer forsikringen inn i bildet når du skal ha tilbake det som du ikke får derfra – for eksempel hvis du blir syk og må avbestille en reise hvor deler av beløpet ikke er refunderbart ved avbestilling.

   Jeg la også merke til at noen forsikringer bare gjelder under 3000 meter over havet, og det er for dårlig. Det utelukker jo steder som Cusco for eksempel, og jeg vil ikke akkurat kalle det ekstremsport å reise dit.

   Storebrand dekker fjellturer opp til 6000 meter og dykk ned til 40 meter, før man trenger tilleggsforsikring. Det høyeste jeg noen gang har vært er på 4847 meter, og dykking har jeg ennå ikke begynt med, så det holder i massevis for mine behov så langt 🙂

 4. Hei, flott at du har sjekket vilkår, men du har nok misforstått når du har lest om hva vi dekker. Frende dekker reisegods med ubegrenset sum, det er en av grunnene til at vi skårer så høyt i testene. Du kan gjerne korrigere det i bloggen, siden det er direkte feil slik det står nå.

  Det er verdigjenstander som eksempelvis smykker, ringer, ur, perler og edelstener er nevnt i vilkårene at dekkes med 30.000. Spesielt kostbare enkeltgjenstander som dette er det vanlig å ha egen verdigjenstandsforsikring for. Men for ordinært reisegods er summen altså ubegrenset.

  • Kjersti sier:

   Hei Heidi,

   Det står på nettsiden deres at dere dekker reisegods med ubegrenset sum, men hvor finner jeg det i vilkårene? Ordet «ubegrenset» er ikke nevnt der, så da tok jeg utgangspunkt i de tallene som står.

   Det var uansett dette jeg bet meg merke i:
   «Enkeltgjenstander med tilbehør erstattes med inntil kr 30.000. Samlet forsikringssum for alle verdigjenstander er kr 30.000 pr. sikret og kr 40.000 pr. familie. Med verdigjenstander menes: smykker, ringer, ur, perler og edelstener, alle typer elektroniske apparater med tilbehør, musikkinstrumenter og pelsverk.»

   Det tolker jeg slik: hvis jeg skulle bli frastjålet alle eiendelene mine på reise – inkludert smykker og kamera som hver for seg er verdt over 30 000 kr – ville jeg med en forsikring hos dere kun fått tilbake 30 000 kr.

   Ordinært reisegods som klær, sko og toalettsaker er ikke verdt særlig mange tusen totalt i mitt tilfelle i alle fall, så da er det en fattig trøst at det kunne blitt erstattet med en ubegrenset sum.

   Hos Storebrand får jeg erstatning på inntil 40 000 kr pr verdigjenstand. Det betyr at jeg ville fått full erstatning for alt jeg ble frastjålet, så lenge ingenting av det er verdt mer enn 40 000 kr. Jeg kan få erstattet laptop, telefon, iPad, smykker og kamera med objektiv. 30 000 ville knapt vært nok til å erstatte kameraet mitt alene.

   Nå er det kanskje ikke alle som reiser med så mye elektronikk som meg, men blant reisebloggere og andre fotointeresserte er det ikke så uvanlig.

   Hvis det er slik at dere også kunne gitt meg samme erstatning som Storebrand, så må du gjerne vise meg hvor det står i vilkårene. Jeg skal selvfølgelig rette artikkelen hvis det er slik at jeg har misforstått.

   Enig i at det kan være lurt med verdisaksforsikring i tillegg til reiseforsikring. Om ikke annet enn fordi reiseforsikring ikke dekker uhell som skjer hjemme 🙂

 5. Hei igjen, vi har ingen sumbegrensning i vilkårene, det betyr at vi dekker med ubegrenset sum, der Storebrand som du samarbeider med har 600.000 på pluss, 50.000 på standard. Så det er flott at du vil rette dette.
  Alle selskaper har sumbegrensning på enkeltgjenstander. Storebrand har 15.000 på standard, 40.000 på pluss, Frende har 30.000. Vi har har ikke delt opp reiseforsikringen i nivåer, men har samme gode dekning for alle med 75 dagers varighet.
  Vi synes det er flott med gode reiseblogger som synliggjør viktigheten av reiseforsikring, men er opptatt av at sammenligningen må være korrekt.

  Hilsen Heidi i Frende

  • Kjersti sier:

   Nå har jeg rettet artikkelen, slik at det går tydeligere frem at forskjellen jeg snakker om gjelder verdisaker og ikke ordinært reisegods som klær og sko 🙂

   Det stemmer at Storebrand har 40 000 som sumbegrensning på enkeltgjenstander, der dere har 30 000. Den virkelig store forskjellen er derimot at dere har 30 000 som grense for verdigjenstandene samlet: «Samlet forsikringssum for alle verdigjenstander er kr 30.000 pr. sikret og kr 40.000 pr. familie.»

   Storebrand har her 150 000 samlet. For meg og andre som reiser med verdisaker som overstiger 30 000 totalt, utgjør det fort ganske mange tusen i forskjell i et forsikringsoppgjør. Min anbefaling er derfor Storebrand.

   Storebrand har to nivåer på reiseforsikring (Standard og Super), som de fleste andre selskaper, mens dere kun tilbyr det øverste nivået som er sammenlignbart med Super når det gjelder dekning og pris.

   Dere skal ha pluss for at dere dekker reiser med inntil 75 dagers varighet, der alle de andre har grense på 60 dager.

 6. Takk for et informativt og godt innlegg! Det er jammen ikke lett å holde tunga rett i munnen når det kommer til disse forsikringene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *