Spar penger på reiseforsikring
25. november 2017
Reiseåret 2017
31. desember 2017
Show all

Dubai og andre uetiske reisemål

De siste dagene har det vært skrevet mye om Dubai og det etiske rundt å reise til Dubai.

Dette er noe som jeg også har mine tanker om.

Noen bloggere fremstiller Dubai som et luksuriøst ferieparadis, tilsynelatende uten å ofre problemene der en tanke. Det er allment kjent at Dubai har et undertrykkende regime, hvor fattige fremmedarbeidere jobber seg i hjel under slavelignende forhold, homofile risikerer dødsstraff, voldtektsofre fengsles og kvinner har færre rettigheter enn menn.

Dette er grusomheter som ikke kan benektes, men som det er lett å lukke øynene for.

Rekordhøye skyskrapere, gigantiske kjøpesentre, dyre sportsbiler og overdådige luksushoteller stjeler oppmerksomheten. Man får mye luksus for pengene i Dubai. Dessuten slipper man belastningen av synlig fattigdom og tiggere på gaten, som ellers kunne lagt en ubehagelig demper på humøret og ødelagt ferien. De fattige tigger ikke i Dubai. De jobber livet av seg for å bygge flere skyskrapere og luksushoteller.

Det er derfor ikke så rart at Dubai er et favorittreisemål blant dem som er mest opptatt av høyt forbruk, shopping og seg selv, og som måler verdien av reisemål ut fra hvor godt egnet det er som kulisser for bilder av dagens antrekk.

Dubai har alt du ser etter hvis du ikke ser lengre enn forbi din egen nesetipp.

Betyr dette at Dubai bør boikottes som reisemål? Jeg vil svare både ja og nei.

Selv har jeg vært to ganger i Dubai – i 2008 og 2015. Jeg har også vært i Qatar, Iran og Nord-Korea. At landene bryter menneskerettighetene og fører en politikk som jeg er uenig med, er ikke nok til å hindre meg fra å reise dit.

Da jeg dro til Nord-Korea var det fordi jeg ønsket å få mine egne inntrykk av et land som man hører så mye spesielt om. Reisen gjorde meg bedre i stand til å skille overdrivelser fra fakta, og jeg sitter igjen med en forståelse av landet og et inntrykk av menneskene som bor der som jeg personlig ikke ville klart å lese meg til uten å ha vært der. Jeg ville reist dit igjen, og jeg anbefaler alle andre som er nysgjerrig på Nord-Korea å gjøre det samme.

Noe av det samme kan man si om Iran. Et land med undertrykt befolkning og relativt lite turisme. Et land som bør boikottes frem til de slutter å steine homofile og tvinge kvinner til å dekke håret, vil nok mange si. Da jeg var i Iran ble det tydelig for meg at de lokale satt liten pris på regimet i landet, men var glade for at det kom turister.

Et land er alltid mer enn regimet sitt. Det er lettere å forstå når man reiser dit enn når man sitter hjemme i sin egen boble.

Problemet oppstår når man reiser et sted uten å åpne øynene. Når man velger å reise til Dubai eller andre steder hvor man vet at det er mye grums, mener jeg at man har et ansvar for å reflektere rundt det og se litt under overflaten.

Hvis bare halvparten av bloggerne som skriver om Dubai hadde valgt å rette fokuset mot de negative aspektene, kunne det fått flere til å tenke seg om og på sikt utgjort en forskjell.

Ingen av de jeg kjenner som har vært i Nord-Korea reiste dit for å kose seg, og ingen kom hjem igjen med en fortelling om hvor fint og flott alt var. Til Dubai er det derimot helt normalt å reise uten å bruke hodet. Denne forskjellen er unaturlig, for på mange måter er disse to reisemålene sammenlignbare. Man blir vist en fasade som bare delvis representerer virkeligheten, og det blir opp til en selv å legge to og to sammen for å forstå hva som ligger bak.

For meg er en viktig del av å reise nettopp det å se ting med egne øyne for å forstå hvordan andre deler av verden fungerer eller ikke fungerer. I nesten alle land kan jeg finne ting jeg virkelig ikke liker. Hva skal jeg gjøre med det? Boikotte alt som har med landet å gjøre? Inkludert flyselskaper som flyr til landet? Konserner med butikker der? Bloggere som skriver glansede innlegg derfra?

Hvor skal grensen settes?

Er det greit å reise til India selv om jeg synes det er feil at homofili er straffbart der? Kan jeg reise til USA selv om jeg er motstander av dødsstraff?

Verden er ikke perfekt, men boikotting gjør liten nytte. Jeg tror at verden trenger broer, ikke murer.

Min oppfordring blir derfor:

 • Reis hvor som helst, men gjør en innsats for å lære noe om stedene du besøker.
 • Ikke glatt over det som er vanskelig eller negativt. Det er i beste fall overfladisk og i verste fall skadelig.
 • Unngå Dubai og lignende reisemål hvis du ikke er villig til å følge punkt 1 og 2.

Har du vært i Dubai? Hva tenker du om å reise dit?

 

7 Comments

 1. Veldig bra skrevet. Jeg er så enig med deg! Å boikotte eller lukke øynene hjelper ingen. I disse tider hvor svært lite man leser er objektivt, føler jeg man må reise selv for å få et ordentlig inntrykk av stedene rundt i verden, og igjen gjøre seg opp sin egen mening av et sted. Og for å forhåpentligvis finne løsninger på problemene rundt i verden, er man dessuten nødt til å sette fokus på dem, ikke bare stue dem vekk.

  • Kjersti sier:

   Takk. Problemer blir ikke løst av å stue dem vekk, så jeg er glad for at det blir satt fokus på disse ensidige fremstillingene av Dubai som et likestilt ferieparadis ikke gjenspeiler virkeligheten. Løsningen er nok ikke å la være å reise dit, men heller å holde øynene åpne og tenke selv uansett hvor man reiser i verden.

 2. Ja, jeg sier som Renate – veldig bra skrevet! Og vi som reiser mer enn gjennomsnittet, reiser nok med litt mer åpne øyne. Selv har jeg vært i Dubai og kommer sannsynligvis ikke til å reise dit igjen. Ikke fordi jeg skal boikotte det på noen som helst måte, men det var rett og slett ikke min type destinasjon.

  • Kjersti sier:

   Det er nok sant at vi som reiser mye ser ting på en litt annen måte enn de som reiser på ferie bare for å slappe av og ha det hyggelig.

   Selv har jeg litt blandede følelser angående Dubai-turene mine. På den ene siden hadde jeg det fint og det var fascinerende å se hvilke sprø ting de har laget. På den andre siden ga Dubai meg en klump i magen og en følelse av at ting var veldig feil. Det er ikke et sted som jeg klarer å bli glad i. Det jeg likte best ved Dubai, som ørkensafari og badeland, kan man heldigvis gjøre mange andre steder.

 3. Utrolig bra skrevet! Veldig enig i at boikott ikke er løsningen, samtidig er det jo begrenset hvor man har tid og penger til å reise. Blir vanskelig å bestemme om man skal reise til land som har et dårlig rykte som kanskje er ufortjent eller land med gode rykter de kanskje ikke skulle hatt. Mange har vært overrasket når jeg sier at Namibia er et flott land, fordi det er et sånt «fattig, farlig land fordi det er i Afrika». Føler at det er bedre å legge igjen pengene der enn i Dubai. Samtidig må jeg innrømme å ha vært i Dubai og fokusert mer på hvor storslagent alt er enn hvordan det har blitt slik.

  Føler at noe av det siste du skriver kanskje er det viktigste, verden er ikke perfekt. Den beste måten å finne ut hvordan forskjellige steder er, er nettopp å besøke de og ha er åpent sinn, både for positive og negative inntrykk.

 4. Kan bara hålla med, så otroligt bra skrivet.

 5. […] Dubai og andre uetiske reisemål […]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *