Dere har bestemt hvor jeg skal! Resultatet ble…
11. januar 2016
Dyrene på Moholoholo rehabiliteringssenter
22. januar 2016
Show all

Reiseguide: Påskeøya

Påskeøya er et sted som de fleste har hørt om, men som de færreste vet særlig mye om.

Geografisk er øya den mest isolerte i verden, midt i Stillehavet, så langt som mulig unna fastlandet og nærmeste bebodde øy. Påskeøya er mest kjent for alle sine mystiske steinstatuer – moai. For oss nordmenn er øya ekstra kjent takket være Thor Heyerdahl.

Til tross for at alle har hørt om Påskeøya, er det langt unna å være et vanlig reisemål. For min del stod det på ønskelisten i mange år, og Påskeøya skuffet ikke da jeg endelig fikk oppfylt drømmen om å reise dit. I denne minireiseguiden får du vite det viktigste du trenger å vite før du reiser til Påskeøya.

Innreise

Påskeøya er en del av Chile, og du kommer deg dit med innenriksfly fra fastlands-Chile. Nordmenn trenger ikke visum til Chile.

LAN er det eneste flyselskapet som flyr til Påskeøya, og billettene pleier å være ganske dyre. Da vi reiste klarte vi å få billetter tur/retur fra Santiago til 5000 kr pr person. Det er dessverre vanskelig å fly til Påskeøya noe særlig billigere enn det. Flyene er som regel helt fulle, og den lille flyplassen på øya har bare én eller to ankomster/avganger daglig.

Hvis man ønsker stempel i passet fra Påskeøya, kan man ta turen innom postkontoret for å få det stemplet der.

Hanga Roa

Hanga Roa er det eneste tettstedet på Påskeøya, hvor de fleste av øyas 5700 innbyggere bor. Der har de en kirke, et par butikker/kiosker, et apotek, en bank, et postkontor og massevis av små hoteller, souvenirbutikker og restauranter. Det er også et titalls byråer hvor man kan booke ulike turer, leie sykkel eller bil. Det meste finnes langs hovedgaten, og det skal godt gjøres å gå seg vill i Hanga Roa.

Selv om turisme er den viktigste næringen på øya, og de lokale er veldig hyggelige og imøtekommende, så bør man ikke ha altfor høye forventninger til servicen. Stress er et fremmedord. «Du kan nok ikke få maten du bestilte likevel, for kokken sover» fikk jeg beskjed om på en restaurant midt på ettermiddagen. Internettforbindelsen på hotellet vårt fungerte ikke, men de forsikret oss om at de hadde ringt etter noen som skulle ordne det om en uke eller to. Når slikt skjer er det ikke annet å gjøre enn å le litt og innfinne seg med at det er slik det er.

Mann og hund på tur i Hanga Roa

Severdigheter

Hovedattraksjonen på Påskeøya er selvfølgelig alle moaiene. Platformene de står på kalles ahu. De er spredt rundt på nesten hele øya. Hvis du bare har noen få dager på deg, bør du prioritere å få med deg de viktigste severdighetene på øya.

Rano Raraku er Påskeøyas høydepunkt, synes jeg. Det var der moaiene ble laget. Rundt 400 moaier finnes der i dag – stående oppreist eller liggende henslengt slik de ble forlatt da produksjonen brått tok slutt på 1600-tallet.

Tongariki med sine 15 moaier er også noe av det mest imponerende på øya. Tongariki ble restaurert så sent som på 90-tallet.

Anakena er Påskeøyas flotteste badestrand. I tillegg til å ha alt man kan ønske seg av en strand på en stillehavsøy, finnes det også moaier der.

Orongo er seremonilandsbyen hvor fuglemannkonkurransen foregikk frem til midten av 1800-tallet.

Tahai er en kort gåtur fra sentrum av Hanga Roa, og her finner du hele tre ahu med til sammen syv moaier på. Populært sted å se solnedgangen.

Det meste av dette er gratis å se, med unntak av Rano Raraku og Orongo. For 60 dollar får du en billett som gjelder for ett besøk i Rano Raraku og ett besøk i Orongo. Hvis du vil besøke Rano Raraku eller Orongo flere ganger, må du kjøpe en ny billett til 60 dollar.

Rano Raraku

Overnatting

Øya har massevis av små hoteller og mindre overnattingssteder, og et par dyre hoteller. De dyre hotellene kan være litt store og upersonlige, og var ikke særlig populære blant de lokale da de ble bygget. Forsøk heller å bo på et av de mindre hotellene eller overnattingsstedene, for å få en mer autentisk opplevelse og å komme tettere på de lokale. Det finnes også en campingplass med fin beliggenhet rett i utkanten av Hanga Roa.

Klima

Påskeøya har et behagelig klima, med temperatur mellom 16°C og 27°C året rundt. Temperaturen varierer lite mellom årstidene, men februar er den varmeste måneden og august er den kaldeste. I november fikk jeg bruk for både solkrem og allværsjakke. Det ble aldri ubehagelig varmt eller kaldt, men enkelte steder på øya blåste vinden ganske godt.

Tongariki

Strand

Påskeøya har flere strender, men bare en som er verdt å besøke hvis du vil bade og sole deg i idylliske omgivelser. Anakena ligger upraktisk plassert helt på motsatt side av øya fra Hanga Roa. Til gjengjeld er stranden blant verdens vakreste, med hvit sand, palmer og noen flotte moaier. Cruiseskip drar innom her i blant, så hvis du er litt uheldig er stranden overfylt av cruiseturister – noe som naturlig nok hendte akkurat da vi var der.

Prisnivå

På forhånd hadde jeg hørt at alt var skrekkelig dyrt på Påskeøya. Sammenlignet med fastlands-Chile var det dyrt, men da må det nevnes at fastlands-Chile har et veldig lavt prisnivå. Dagligvarene vi kjøpte på Påskeøya lå litt under norske priser, og hotell og restaurantbesøk var mye billigere enn i Norge. Ting var ikke var så dyrt som jeg hadde forventet.

Offisiell myntenhet er chilenske pesos, men amerikanske dollar kan også brukes de fleste steder. Mange steder er prisene til og med oppgitt i dollar. De fleste stedene foretrekker kontanter, eller tar ikke kort i det hele tatt. Det finnes minibanker bare to steder på øya – begge i Hanga Roa. Den ene banken godtok ikke kortene våre, selv om vi forsøkte med både Visa og Mastercard fra flere norske banker. Santander hadde minibank som fungerte for oss.

Santander bank var det eneste stedet hvor vi kunne ta ut penger

Transport

Området rundt Hanga Roa er innenfor gåavstand. De sprekeste vil mene at alt på øya er innenfor gåavstand, men da skal du ha god tid. Det går også an å leie sykkel. De store internasjonale leiebilfirmaene finnes ikke på Påskeøya, men det er nok av mindre firmaer å leie bil fra. Leiebil koster omtrent det samme som å leie tre sykler, så hvis man er flere personer kan det til og med være lønnsomt.

Regn med rundt 100 kr pr dag for sykkel, og 340 kr for leiebil. Du får rabatt hvis du leier for flere dager. Utleiefirmaene har som regel de samme prisene, og hvis noen er litt billigere er det sannsynligvis fordi bilene eller syklene er mer skranglete enn de andres. Det kan lønne seg å styre unna billigste alternativ. Vi gikk for det billigste leiebilfirmaet og endte opp med to biler som brøt sammen.

Det er lett å kjøre bil på Påskeøya, og fartsbøter blir aldri gitt, men det er likevel viktig å kjøre sakte og forsiktig. Kollisjon med hest er visst blant de vanligste dødsårsakene for turister, grunnet øyas store bestand av villhester. Veinettet består i stor grad av grusveier, med hull i veien og det som hører med.

Taxi er lettvint, men forholdsvis dyrt. Hvis du ikke vil gå, sykle eller leie bil, er det nok et billigere og bedre alternativ å bli med på en guidet tur med minibuss enn å ta taxi.

Sikkerhet

Kriminalitet er ikke noe problem på øya, men som på alle andre steder anbefales det å holde øye med verdisakene sine. Man bør være forsiktig når man ferdes rundt på øya, for veien er lang til sykehuset i Santiago hvis ulykken skulle være ute. Sykehuset på Påskeøya skal visstnok ikke være all verden å skryte av.

Lover og regler

Det er veldig viktig å respektere nasjonalparkens regler. Det innebærer at du ikke må klatre opp på noen ahu, eller gjøre noe annet som kan ødelegge. Noen steder på øya viser skilt med piler hvor du får gå og ikke gå, og gjerder i knehøyde fungerer som sperringer. Hvis folk ikke respekterer disse, er jeg redd ordentlige gjerder vil bli satt opp etter hvert. En steinstatue som har stått ute i vær og vind i flere hundre år tar sannsynligvis liten skade av at akkurat du tar på den, men forestill deg hva som skjer hvis 70 000 turister skal gjøre det samme hvert eneste år.

I Rano Raraku sitter det vakter og holder øye med de besøkende. De sitter ofte langt unna, slik at du kanskje ikke legger merke til dem engang, og sikrer fotobevis mot alle som måtte finne på å krysse sperringene.  I 2008 var det en finsk turist som kom i skade for å ødelegge litt av øret på en moai etter å ha klatret opp på en ahu. Finnen måtte tilbringe tre uker i husarrest på øya og fikk betale over 100 000 kr i bot.

Dyreliv

Dyrelivet på Påskeøya består for det meste av villhester og løshunder. Villhestene lar deg komme ganske nært innpå, men man bør ha respekt for dem og holde en viss avstand. Løshundene går fritt, men er fullstendig tamme, og øyas innbyggere tar vare på dem i fellesskap. Hundene er veldig trivelige, og vil gjerne bli venn med deg og følge etter deg hele dagen.

Har du vært på Påskeøya, eller står det på ønskelisten din?

17 Comments

  1. Åh, drømmen! Påskeøya står så absolutt på reiseønskelista. Faktisk helt øverst 😉 Men jeg har slått meg til ro med at det nok blir å ta en stund før jeg får dratt dit, så enn så lenge blir det med drømmen (men det skal skje!). Tusen takk for reiseguiden i alle fall, da ble jeg litt klokere 😀

    • Kjersti sier:

      Så gøy at du Påskeøya helt øverst på ønskelisten! Det er et godt valg 🙂

      Håper du får muligheten til å besøke Påskeøya snart!

  2. Påskeøya står temmelig høyt oppe på ønskelista, så håper virkelig jeg kommer meg dit en gang! Hadde det vært litt billigere, hadde jeg ikke nølt med å planlegge en reise dit 🙂 Flott reiseguide!

    • Kjersti sier:

      Takk 🙂 Det er dessverre litt dyrt å komme seg dit, men når man først har kommet dit er det ikke så dyrt å oppholde seg der. Håper du får tatt turen dit en dag!

  3. Påskeøya står også høyt på min liste! Så neste gang jeg reiser til Sør Amerika, skal jeg passe på å legge denne destinasjonen på reiseruta! Dette var en super guide!

  4. Wow, så kult! Påskeøya er nok litt over mitt reisebudsjett foreløpig, men kanskje en gang i fremtiden! Veldig artig å lese mer om øya hvert fall, og hvordan det er å reise der 😉

  5. Renate sier:

    Herregud, så vakkert! Har så lyst til å se Rano Raraku 😀 Jeg får bare hoppe på et fly

  6. Reiselykke sier:

    Strålende guide, Kjersti. Å, dit har jeg så lyst å dra! Da vet jeg hvor jeg kan finne tipsene 🙂

    / Mette

  7. Charlotte sier:

    Så gøy å lese! Påskeøya står høyt på listen min over drømmereisemål, men har alltid tenkt at det er for dyrt å få til. Skal definitivt se nærmere på saken nå 😉

  8. Kirsti sier:

    Så spennende, har så utrolig lyst til å dra til selv. Hvor mye betalte du for hotell der? Og hvilket flyselskap dro du med? 🙂

    • Kjersti sier:

      Jeg fløy med LAN, som nå har byttet navn til LATAM. De er det eneste flyselskapet som flyr til Påskeøya. Tror vi betalte rundt 600 kr natten på et helt greit hotell 🙂

  9. Yngvill Sandnes sier:

    Var gøy å se bildene dine.
    Vekket gode minner. Jeg var på Påskeøya i 2000

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *