Jurassic Land – nesten Jurassic World
19. juni 2015
Minner fra Australia
9. juli 2015
Show all

Kattebyen Istanbul

Istanbul er en flott og spennende by, og det gjør ikke saken noe dårligere at byen er full av katter. Hvor enn man snur seg er det katter å finne overalt.

Jeg er kanskje litt over gjennomsnittlig glad i katter, så det ble en del kattebilder da jeg dro til Istanbul med det nye kameraet mitt i mai.

Et sted i nærheten av den store basaren fant jeg denne staselige pusekatten, som hadde pyntet seg med hålsbånd og smykke. Den satt utenfor en butikk som solgte belter, og så ut til å høre hjemme der. Da vi stoppet utenfor begynte eierne stolt å fortelle om at dette var butikken som ble brukt i en scene i en eller annen James Bond-film. De la ut om motorsykler og eksplosjoner, men jeg hørte ikke så godt etter og var mest opptatt av katten. Katter er mye mer interessant enn James Bond.

Det var omtrent da jeg tok dette bildet at jeg oppdaget hvor godt kameraet mitt tar bilder i mørket. Dette er tatt sent på kvelden, men etter at jeg redigerte bildet bittelitt ser det nesten ut som det kunne vært tatt på høylys dag.

Kattene bor til og med inni Hagia Sofia. Jeg var ikke innom Hagia Sofia i løpet av denne Istanbul-turen, men fra utsiden etter stengetid var det tydelig at katteaktiviteten var høy der inne. Kattene gikk inn og ut gjennom de stengte portene, som om det skulle vært byens beste nattklubb.

Mennesker fikk ingen adgang, men gjennom gjerdet fikk jeg noen glimt inn i kattenes verden der inne.

Første gang jeg var i Istanbul, i 2010, var jeg inne i Hagia Sofia og møtte Istanbuls største (og eneste?) kjendiskatt – Gli.

Gli bor inni Hagia Sofia. Det finnes en egen Tumblr dedikert til Gli. Obama har møtt Gli. Til å være en skjeløyd gatekatt må man kunne si at Gli har gjort det stort her i livet.

Bildet nederst til høyre er hentet fra ‘The Hagia Sophia Cat’ på Tumblr, som må ha lånt det fra et annet sted uten å oppgi kilde. De tre andre bildene er mine.

Jeg har prøvd å finne ut om Gli fremdeles bor i Hagia Sofia, men Tumblr er ikke oppdatert på 10 måneder og googlingen min har ikke gitt noe særlig til svar. Jeg håper alt er i orden med Gli, og hvis noen vet noe vil jeg gjerne høre om det.

Når jeg er ute og reiser savner jeg katten min hjemme utrolig mye. Det er så trist å reise fra dyr, for de forstår jo ikke hvorfor man blir borte, og det er heller ikke mulig å holde kontakten med dem over avstander slik som med mennesker.

Om tre uker reiser jeg for å hente en katt til, så akkurat nå gleder jeg meg veldig til det.

6 Comments

  1. ååh, elsker kattene i Istanbul! Jeg tok litt vel mange bilder av kattene da jeg var der i fjor, haha… Og møtte også den søte Haga Sophia katten, det må være en av verdens mest fotograferte katter! 😀

  2. SÅ moro, jeg visste ikke at det var så mange katter i Istanbul. Jeg har drømt om denne byen lenge, og endelig er det min tur. I August reiser jeg ned til Istanbul, og jeg skal se godt etter Gli når jeg er der!

  3. Ellen sier:

    Jeg er i Istanbul nå, og møtte Gli senest i dag. Han lå og slappet av inne i Hagia Sofia 🙂 Så ut som det sto bra til med den berømte katten.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *