Om å reise til Iran
15. november 2016
Kapp Horn – Sør-Amerikas ende
14. desember 2016
Show all

Fem ting å gjøre i Teheran

Når man besøker Iran er det som regel for å oppleve noe mer enn en storbyferie i Teheran, og mange turister velger rett og slett å hoppe over hovedstaden.

Vi var flere dager i byen, og angret ikke på det. Her er et utvalg av hva vi fant å gjøre der.

Golestanpalasset

Dette er Teherans mest populære turistattraksjon. Golestanpalasset er et av de eldste historiske monumentene i Teheran, og ble oppført på UNESCOs verdensarvliste i 2013.

Golestanpalasset består av en stor hage og flere bygninger med museumsutstillinger. Blant annet kan man se en marmortrone og en våpensamling. Man kjøper bare billett til de tingene man er interessert i å se, for det er ikke alt som er like spennende.

Det mest imponerende jeg så innvendig, var speilhallen, som bestod av flere rom hvor taket og veggene var dekket med speilbiter. Rommene var innredet som et hjem, men særlig hjemmekoselig kunne det ikke kalles. Det var fotoforbud der inne, men veggene var dekket med samme type speil som på bildet under.

Hagen var det jeg likte best ved Golestanpalasset. Hagen er omkranset av flislagte vegger i ulike farger og mønstre, og var i grunn mye finere enn noe av det jeg fikk se innendørs.

Golestanpalasset kan anbefales, men det er ikke nødvendig å se alle utstillingene.

 

Darband

I Teheran er det kort vei til fjellet. En liten fjelltur er derfor en av de mest populære aktivitetene for både turister og lokale – særlig i helgene.

Gjennom nabolaget Darband går man oppover gjennom koselige gater, som etter hvert blir til stier.

Langs hele ruten er det cafeer, restauranter og dekorasjoner. Man velger selv hvor langt man vil gå, men for meg virket det som om de fleste snudde lenge før de kom til det siste spisestedet.

7v3a2136

Det er en avslappet og trivelig stemning når man går denne turen. Alle man møter er glade og fornøyde og ser ut til å storkose seg.

Etter å ha gått ca 5 km kom vi til en topp, før vi snudde og gikk ned igjen. Det føltes ganske mye lengre enn 5 km på grunn av stigningen som ble brattere og brattere underveis.

Hvis man har lyst på en annerledes tur, eller bare er litt lat, kan man også ta skiheis til en annen topp i nærheten.

Et sted mellom en halv dag og en hel dag bør settes av til denne turen.

 

Azadi Tower

Dette er Teherans mest fotograferte monument. Konkurransen er ikke så stor, i denne byen hvor storslagne landemerker er mangelvare.

Azadi Tower stod ferdig i 1971 og er 45 meter høyt.

Etter å ha kjøpt inngangsbillett tok vi to heiser opp til utkikksplassen i øverste etasje.

Hvis du ser på fasongen på tårnet og tenker at det må være vanskelig å få plass til heis inni der, så har du rett i det. Det er første gang jeg har kjørt avlang heis med spisse hjørner.

Vi kom en halvtime før stengetid, og fikk ha etasjen helt for oss selv. Derfra fikk vi fin utsikt over Teheran.

Eller fin og fin.

Teheran har lite spennende arkitektur, og byens fineste landemerke stod vi på innsiden av. Nede på veien presset bilene seg frem i et ubestemt antall filer. Teheran må kunne sies å være en forurenset og rotete by.

Vi ble værende der oppe en stund for å vente på at lyset skulle bli finere, men til slutt ble det stengetid og vi måtte gå.

Azadi Tower var verdt et besøk, både utenpå og inni.

 

Teppemuseet

Teppemuseum, ja. Da jeg var i Turkmenistans hovedstad Ashgabat kunne jeg besøkt teppemuseet der, noe som jeg senere angret litt på at jeg ikke gjorde. Nå kom det heldigvis en ny mulighet i Iran.

På museet var det utstilt diverse gamle tepper i ulike varianter. Det gikk også an å se hvordan de vever teppene. Det er et tidkrevende arbeid. Et teppe kan ta alt fra noen dager til flere år å lage ferdig, avhengig av størrelsen på teppet og hvor mange detaljer som skal med.

I museets andreetasje skulle visstnok de fineste teppene være utstilt, men hele andreetasjen var stengt denne dagen.

Vi fikk også høre at hele museet hadde manglet strøm i dagene før vårt besøk, slik at de besøkende bare fikk beundre teppene i mørket. Fantastisk.

Teppemuseet ble et fint tilskudd til listen min over museer med smalt tema som jeg har besøkt, men så veldig mye mer enn det fikk jeg ikke ut av det. Det er sikkert verdt en tur for den som har en spesielt stor interesse for tepper, men for alle andre er det like greit å la det være.

 

Parker

Teheran har flere grønne parker, som gir et etterlengtet avbrekk fra trafikken og kaoset som preger byen. Teppemuseet og museet for moderne kunst (som var stengt da vi ville besøke det) ligger i Laleh Park.

I Shahr Park hadde de en slags dyrehage. Her ser vi påfuglene. Alt greit så langt.

Så begynte det å bli rart. Her ser vi elefantene.

Elefantene var inngjerdet i en stor innhegning, og så ut til å ha det ganske greit til elefanter i dyrehage å være. Jeg har faktisk aldri sett plastelefanter i en så fin innhegning før. Man kan spørre seg om de egentlig trenger all den plassen når de bare står i ro. Man kan også lure litt på om skulptøren har sett en elefant noen gang.

Neshorn hadde de også, og jeg har aldri sett et neshorn med så synlige ribbein før. Sånn kan det vel gå når man ikke gir plastdyrene mat.

I tillegg til disse attraksjonene, finnes det naturligvis en hel rekke flere ting å gjøre i Teheran.

Blant det som kan være verdt å nevne, er det 435 meter høye Milad Tower. Det kan skryte av å være verdens sjette høyeste tårn. Det ligner i grunn ganske mye på andre tårn rundt i verden, som for eksempel i Toronto og Kuala Lumpur. Vi så tårnet på avstand, men dro ikke bort dit.

Basaren i Teheran er landets største, med gater på kryss og tvers som til sammen utgjør over 10 km med butikker. Der går det an å kjøpe det aller meste. Blant annet fant vi en hel gate med fake merkelapper og logoer fra alle mulige designermerker. Praktisk for den som vil bytte merke på vesken sin uten å bytte ut vesken.

Har du spørsmål om Teheran, eller har du vært der selv? Bruk gjerne kommentarfeltet!

5 Comments

 1. Laila sier:

  Spennende lesing. Jeg lurer på om det er trygt for meg og datteren min og reise dit alene (hun er 20). Hva tror du?

  • Kjersti sier:

   Hei Laila, og takk skal du ha! Ja, Teheran vil absolutt være et trygt reisemål for dere. Det farligste dere vil komme borti er trafikken, og noen større bekymringer enn det trenger dere ikke å ha 🙂

 2. Laila sier:

  Takk for tilbakemelding. Dette er absolutt noe å vurdere 🙂 Flott og inspirerende blogg du har 😉

 3. Lajla Mageli sier:

  Jeg har nylig vært i Iran, og synes det var en litt blandet opplevelse.For å ta det positive først: vi hadde mange spennende opplevelser som museer, vakker arkitektur, flotte mosaikker, historiske minnesmerker. Og vi var i en hyggelig reisegruppe med for det meste svensker. Reiselederen var russer, men snakket utmerket svensk og visste mye om persisk historie.
  Det negative var å måtte gå med skjerf på hodet hele tiden. Det ble varmt, det løsnet og falt av, det var konstant i veien. Og kvinner må alltid ha langermede plagg, det var altfor varmt. Dessuten var svømmebassenget på det fine hotellet bare for menn!!! noe som gjorde meg rasende og det kommer jeg aldri til å glemme.

  • Kjersti sier:

   Forstår godt at det var en blandet opplevelse. Jeg har mange av de samme tankene og følelsene selv. Nå reiste jeg i oktober og var ikke plaget av at det ble for varmt, men jeg kan lett forestille meg at det er plagsomt nå som det går mot varmere tider. Svømmebasseng kun for menn ville gjort meg sint og skuffet også 🙁

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *