Vinteridyll på Väderöarna
28. februar 2018
Barbados
21. mars 2018
Show all

Vinterpadling i Vest-Sverige

Kajakkpadling i Sverige høres kanskje ut som en sommeraktivitet, men nå har jeg lært at det også er en fin opplevelse midt på vinteren. Stemningen blir en helt annen, og man får ha skjærgården for seg selv.

På Nautopp Kajakcenter i Grebbestad møter vi guiden vår Torbjörn, som eier og driver kajakksenteret sammen med sin kone. Vi går gjennom planen for turen, og kartlegger padleferdighetene våre.

Jeg har padlet noen ganger tidligere, men aldri på vinteren, og jeg har heller aldri hatt på meg tørrdrakt før. Å kle på seg en tørrdrakt viser seg å være mer komplisert enn jeg først trodde. Den er som en kjeledress med føtter og trang halsåpning, som man må kle på seg gjennom glidelåsåpningen i skrittet. Jeg og resten av reisefølget ler av oss selv og hverandre mens vi prøver å få på oss tørrdraktene, før vi omsider er ferdig påkledde og klare for kajakktur.

Foto: Hanne Marit Tobiassen – Sekk og Sandaler

Vi skal bruke doble kajakker denne dagen. Jeg har aldri sittet i en dobbel kajakk før, og er litt spent på hvordan det vil bli sammenlignet med å ha en egen. Jeg oppdager snart at det har sine fordeler og ulemper. Ulempen er at dobbelkajakkene er større og tyngre, og det trengs fire personer til å bære dem ned til vannet. Fordelen er at de er enda mer stabile og omtrent umulige å velte. Den andre padleren fungerer også som en ekstra «motor» – noe som er veldig praktisk når man selv trenger en pause fra padletakene!

Sjøen er stille, og med alle øyene og holmene rundt oss er vi aldri langt fra land. Dette er det perfekte padlested for nybegynnere.

Om sommeren er det lett å få høye forventninger til kajakkturen. Det skal være sol og varmt, ingen bølger, vindstille og lite båttrafikk. Med slike forventninger er det lett å bli skuffet. På de fineste sommerdagene er det mange andre som også vil ut på sjøen, og det kan bli ganske så travelt i skjærgården utenfor Grebbestad. I dag er det bare oss her.

Guiden peker entusiastisk på noen fugler langt i det fjerne, og forklarer at det er en ejderhane og en ejderhona. Jeg forstår ikke helt hva han mener, før vi kommer litt nærmere og jeg kjenner igjen fuglene. Ærfugl, så klart! Det er morsomt at svensk og norsk er så likt, og at det likevel dukker det opp et og annet ord som er helt nytt for meg.

Padleren som sitter foran får best utsikt, mens den som sitter bak har pedalene for å styre retningen. Jeg sitter bakerst. Forrige gang jeg padlet kajakk var pedalene ødelagte og fungerte bare som fotstøtte, men her er kajakken og alt annet utstyr i topp stand. Det utgjør en virkelig stor forskjell.

Vi håper å se sel, men etter at vi ikke så noen på Väderöarna er ikke håpet mitt særlig stort om å se dem her heller. Vi koser oss på turen likevel.

Etter å ha padlet noen kilometer er det på tide med en liten pause. Vi danner en flåte av kajakkene inntil en holme, og får servert te og kjeks mens vi sitter i kajakkene. Akkurat da bestemmer en sel seg for å stikke hodet opp av vannet 50 meter unna! Den kikker nysgjerrig på oss et øyeblikk, før den fortsetter med sitt. Jeg har ikke tatt sjansen på å ta med speilreflekskameraet, og selen er for langt unna til å kunne fotograferes med GoPro. Jeg er likevel veldig fornøyd med å endelig ha fått sett en sel!

Det begynner å snø, men siden ingen av oss fryser eller er slitne, blir vi enige om å ta en litt lengre padletur enn først planlagt.

Etter en stund ser vi sel igjen. Den ser ut til å følge etter oss, samtidig som den holder seg på trygg avstand. Den er nok ikke vant til å se særlig mange kajakkpadlere her på denne tiden av året.

Det er stort sett bare nordmenn som kommer hit på vinteren for å padle, forteller guiden. Svensker er ikke like flinke til å bruke naturen året rundt.

Foto: Hanne Marit Tobiassen – Sekk og Sandaler

Mot slutten av turen begynner jeg å kjenne at jeg er sliten i armene, og det er godt å endelig se det gule kajakksenteret igjen. Vi har padlet 12 kilometer. Det har vært en flott tur, og en god treningsøkt for oss som ikke er så vant til å padle.

Nautopp Kajakcenter Grebbestad

  • Ligger ved småbåtshavna i Grebbestad, ca 2 timer fra Oslo.
  • Arrangerer turer på 3 timer, heldagsturer og flerdagsturer. Du kan bli med en gruppe eller leie privat guide.
  • Turene koster fra 1200 svenske kroner, som er rimeligere enn de fleste steder i Norge.
  • Arrangerer kajakkurs for alt fra nybegynnere til mer avanserte padlere.
  • Leier ut kajakker og utstyr for de som vil på tur uten guide, fra 460 kr pr døgn, men da bør du ha padlet kajakk før.
  • De som kan padle 15-25 km per dag, kan melde seg på Nautopp sine kajakkturer til Helgelandskysten, Shetland og Ytre Hebridene.
  • Har et stort utvalg av kajakker og utstyr til salgs, som du også finner i nettbutikken deres.
  • Les mer på nautopp.com.

Reisen var sponset av Västsverige og VisitSweden. Det har ikke blitt lagt noen føringer på hva jeg skulle skrive.

6 Comments

  1. Flott tur dere hadde der 🙂 Jeg har kun testet kajakk en gang og det var litt ustøtt. Sånn sett virker doble kanoer smart.

    • Kjersti sier:

      Kajakkpadling er kjempegøy, men det er nok viktig å bruke en kajakk som er tilpasset vekten ens. Da jeg padlet i sommer fikk jeg en kajakk som var beregnet på litt tyngre personer enn meg, og kajakken ble dermed liggende for høyt i vannet og føltes litt ustabil.

      Dobbelkajakk opplevde jeg som tryggere og enklere, men jeg vil foretrekke egen kajakk igjen neste gang jeg skal padle! 🙂

  2. Mona sier:

    Dette ser spennende ut, men må man være i god form for å padle kajak?

    • Kjersti sier:

      Nei, det må man ikke, men man bør helst kunne svømme i tilfelle det skulle bli nødvendig. Turen blir tilrettelagt etter hva du er i stand til 🙂

  3. Sven sier:

    Er dette noe en kunne ha med barn og barnebarn på. Er selv over 60, barnebarn 8 og 6 og barn midt i mellom. Det så bare så innmari fint ut.

    • Kjersti sier:

      Jeg tror Nautopp har krav om at man må ha fylt 16 år for å være med på turene deres. Du kan sikkert kontakte dem og høre om det går greit å ha med barn hvis dere leier privat guide 🙂

      I utgangspunktet er det ingenting i veien for å ha med barn på kajakktur, men det er en del ekstra ting å ta hensyn til. Jeg fant denne artikkelen hvor det står en del nyttig informasjon: http://kajakk-guiden.no/barn-i-kajakk/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *