Restplass til «Syden» – charter til Bulgaria
30. september 2017
Slik vant jeg 10 000 Norwegian CashPoints
14. november 2017
Show all

Osprey Talia 30 – ryggsekk til hverdagsbruk

Jeg reiser alltid med laptop og speilreflekskamera. Det er gjenstander som ikke kan sendes som innsjekket bagasje, og som jeg derfor må ha i håndbagasjen. Etter å ha prøvd litt forskjellig innen laptop- og kameravesker, har jeg for lengst kommet frem til at ingenting er like praktisk som ryggsekk.

Opp gjennom årene har jeg prøvd flere ryggsekker, men jeg har ikke vært helt fornøyd med noen av dem. En vanlig tursekk er ikke noe optimalt sted å ha en laptop. Sekker med egen lomme til laptop er som regel ikke laget med bærekomfort i tankene, og jeg har vært plaget av ukomfortable skulderstropper så lenge jeg kan huske.

For en stund siden begynte jeg letingen etter en ny og bedre sekk. I prioritert rekkefølge så jeg etter:

 • Komfort
 • Polstret og adskilt rom til laptop
 • God plass til kamera og annet som er praktisk å ha i håndbagasjen, uten å være for stor
 • Noen små lommer til ting som jeg vil ha lett tilgjengelig
 • Nøytral farge og diskret design

Osprey sine ryggsekker til turbruk har jeg positive erfaringer med, så jeg ble glad da jeg oppdaget at de også lager sekker til hverdagsbruk. Etter å ha vurdert ulike modeller, valgte jeg Talia.

Talia er en sekk på 30 liter til pendling og hverdagsbruk, fra Ospreys helt nye Kickstand-serie. Det innebærer at sekken har en innebygd støtte, slik at sekken står oppreist av seg selv når man setter den ned. Det har aldri slått meg at det er en funksjon jeg har savnet i en ryggsekk – og det var heller ikke grunnen til at jeg valgte denne modellen – men nå har jeg merket at det faktisk er veldig praktisk. Jeg slipper å støtte sekken opp mot beina mine eller en vegg hver gang jeg setter den fra meg, og det gjør at både sekken og innholdet får litt mindre hard medfart.

Komfort var det viktigste for meg denne gangen, og jeg følte derfor at Osprey var et trygt valg. Bærekomfort er jo noe de kan, siden de spesialiserer seg på tursekker. Andre sekker som ser bra ut, kommer ofte fra merker som er mer kjent for å produsere klær eller vesker.

Talia er spesielt tilpasset kvinner, eller oss med smale skuldre og kort rygg. Tilsvarende modell for menn heter Tropos og er på 32 liter.

Egen lomme til laptopen var et annet krav jeg hadde. Talia har det, og lommen er riktig plassert innerst mot ryggen. Når jeg skal gjennom sikkerhetskontrollen liker jeg at laptopen er i et helt eget rom, slik at det går raskest mulig å ta den ut og pakke den ned igjen uten at andre gjenstander kan falle ut.

Lommen er polstret på alle kanter, noe som er ganske viktig, særlig i bunnen. Jeg vil helst slippe å høre lyden av laptop mot gulv når jeg setter sekken ned… Laptopen min er 15 tommer, men her hadde jeg hatt god plass til en større laptop hvis jeg ville. Perfekt.

Nå hender det at jeg reiser med iPad i tillegg til laptop, og til min store glede fant jeg også en polstret lomme til den inni laptoplommen! Tidligere har jeg pleid å ha dem i samme rom, noe som har ført til at laptopen og iPaden har ripet hverandre opp utenpå.

På toppen av sekken er en liten lomme som er lett tilgjengelig. Her synes jeg det er greit å ha for eksempel telefon og boardingkort.

Hovedrommet i sekken er overraskende stort. Det er her jeg har kameraet. For at kameraet skal ligge stødigst mulig, velger jeg å ha en kameraveske inni sekken. Jeg ble veldig overrasket da jeg oppdaget at kameravesken fikk plass, for det har ikke gått i sekkene som jeg har brukt tidligere. Oppå kameraet er det plass til for eksempel en genser eller nakkepute.

Inn mot ryggen er det en lomme som passer fint til å ha papirer i, sånn at man unngår at de bretter eller krøller seg. Tidligere har jeg hatt papirer i samme rom som laptopen, med den frustrasjonen det medfører i sikkerhetskontroll og hver gang laptopen tas ut.

Foran hovedrommet er det enda et rom som også er større enn det kan se ut ved første øyekast. Her er det flere små lommer for oppbevaring av småting. Her putter jeg ting jeg kan trenge underveis på reisen, som for eksempel øretelefoner, våtservietter og sjokolade.

Helt foran på sekken er det et rom som jeg foreløpig ikke har brukt, men hvor det fint er plass til for eksempel en lett jakke. Et ekstra rom er alltid bra. Det er også nettinglommer på hver side.

Jeg opplever at sekken er behagelig å bære, selv om det åpenbart ikke er en sekk for fjelltur. Magebeltet er bare en stropp, som jeg like godt tok av siden jeg ikke har bruk for magebelte på denne typen sekk. Det samme gjelder brystremmen. Stort pluss at disse er avtagbare!

Ryggen kan ikke justeres, men man får justert nok ved hjelp av skulderstroppene og toppstrammerne.

Designmessig er jeg også fornøyd med hvordan sekken ser ut. Det var fire farger å velge i, og jeg valgte sort med blått siden det var den eneste nøytrale fargen. Jeg skulle gjerne sett at de hadde flere nøytrale farger å velge i, men det er kanskje bare meg.

Talia er litt større enn lillesøsteren Palea på 26 liter, og jeg var litt bekymret for at Talia skulle se for stor ut på meg eller ikke gå inn under flysetet. Heldigvis viste Talia seg å være akkurat passelig stor for mine behov.

Så langt er jeg veldig fornøyd med denne sekken, og jeg håper at den holder i mange år fremover.

Vanligvis takker jeg nei til å ta imot gratis varer eller reiser i bytte mot omtale på bloggen, men da Osprey tok kontakt gjorde jeg gladelig et unntak. Jeg var fornøyd Osprey-kunde fra før av, og jeg ville bestilt denne sekken uansett om jeg hadde fått den sponset eller ikke.

Sekken er sponset av Osprey Europe. Jeg valgte produktet selv, og det har ikke blitt lagt noen føringer på hva jeg skulle skrive.

5 Comments

 1. Laila MA sier:

  Den så veldig smart ut. Jeg har savnet noe som rommer både lap-top og kamera. Den vil jeg sjekke ut 🙂

 2. Virker som en bra og praktisk sekk dette! Selv har jeg testet ut en litt større versjon som håndbagasje noen måneder nå, og må si jeg er skikkelig fornøyd. Føler endelig jeg har funnet en sekk som er praktisk, men også god å bære med seg.

 3. Høres ut som en flott sekk. Er veldig glad i Osprey selv. Brukte en Waypoint 80 til å reise jorden rundt med, men til kortere reising er jeg veldig glad i Farpoint 40. Virker som Talia 30 har litt smartere løsninger, men de siste 10 literne er veldig greie når man må ha med seg litt mer. Eneste problemet jeg har nå er at vektbegrensningen på håndbagasje alltid er for liten. Heldigvis pleier ikke de fleste flyselskap å sjekke dette, so far so good!

  • Kjersti sier:

   Godt å høre at du også er fornøyd med Osprey. Jeg kan heller ikke huske sist noe flyselskap ba om å få veie håndbagasjen min. Heldigvis, får jeg vel si, for jeg er nok som regel langt over den grensen 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *