Stallbesøk i Turkmenistan
3. februar 2016
To uker i Hong Kong og Macao
27. februar 2016
Show all

ABC-øyene Aruba, Bonaire og Curacao

Helt sør i Karibien finner vi øyene Aruba, Bonaire og Curacao – eller ABC-øyene.

Mens Aruba er et kjent stedsnavn for de fleste, er Bonaire ganske så ukjent, og Curacao kanskje mest kjent som navnet på en likør.

Selv om øyene bare ligger et steinkast utenfor kysten av Venezuela, tilhører øyene Nederland. Hver for seg er Aruba og Curacao som egne land å regne på mange måter, omtrent slik som Grønland og Færøyene er selvstendige fra Danmark. Bonaire tilhører en politisk enhet bestående av Bonaire og de to øyene Sint Eustatius og Saba som ligger lengre nord i Karibien, og er mer styrt av Nederland enn hva Aruba og Curacao er.

Felles for de tre øyene, er at klimaet er varmt og stabilt året rundt. I motsetning til store deler av Karibien, ligger ABC-øyene utenfor orkanbeltet, og det er derfor svært liten sjanse for dårlig vær. Badetemperaturen er flott, og det så godt som ingen sjanse for å møte hai eller brennmanet.

Som nordmann trenger du ikke visum, med mindre du planlegger å være der i flere måneder. Pass og returbillett er alt du trenger.

Språkene på øyene er nederlandsk, engelsk og papiamento (et kreolspråk basert på spansk, nederlandsk, portugisisk, engelsk og noen afrikanske språk). De fleste vil sannsynligvis forsøke å snakke nederlandsk til deg fordi de regner med at du forstår – særlig på Curacao og Bonaire hvor de fleste turistene kommer fra Nederland. Det er sjelden noe problem å kommunisere på engelsk.

Aruba

Mest besøkt – sterkt preget av charterturisme
Innbyggere: ca 103 000
Myntenhet: Arubansk florin

Aruba har sine positive og negative sider. På den positive siden har øya kritthvite strender så langt øyet kan se. Strendene er offentlige, og ikke reservert for hotellgjester, noe som gjør at man slettes ikke trenger å bo dyrt for å nyte det beste Aruba har å by på. Snorklingen er ganske bra. Det er lett å ta seg rundt på øya med buss.

Det jeg ikke klarer å like med Aruba, er at det føles for mye som et typisk sydensted. Enorme hoteller ligger på rekke og rad, og de fleste menneskene man ser er turister. Selv om Aruba åpenbart har sin sjarm av grunnene jeg allerede har nevnt, føles det litt vanskelig å få tak på hva Aruba er. Det er lite lokal kultur å spore, men det er kanskje heller ikke noe savn for den typiske turisten. Det finnes til og med en Hard Rock Cafe på Aruba, selv om jeg må innrømme at jeg ikke ser på det som noe minus.

Tar du taxi fra turistområdet eller flyplassen, koster det dobbelt så mye som hvis du hadde startet et annet sted på øya. Turistene kommer til Aruba for sol og strender, og den lokale turistnæringen gjør hva de kan for å melke mest mulig penger ut av dem. Det er slikt som dessverre trekker ned inntrykket mitt av Aruba.

På nordøst-kysten er er det så mye bølger at strendene egner seg dårlig for bading. Derfor er det også lite folksomt, og et perfekt sted for ridetur. Jeg og Bjørn dro på privat guidet tur, slik at vi slapp å være del av et følge på mer enn tre hester. Det var en av våre beste opplevelser på øya, og kan varmt anbefales.

Nordøst-kysten

Palm Beach

Utsikt over Aruba

Flotte skapninger som denne her finner man overalt på øyene

Strand, strand og mer strand

Curacao

Størst, med flest innbyggere
Føles mer karibisk og mindre europeisk enn de to andre øyene
Innbyggere: ca 152 000
Myntenhet: Antilliansk gylden

Curacao gir et helt annet inntrykk enn Aruba. På Curacao er det flere lokale innbyggere enn turister å se, og alt fremstår mye mer hverdagslig, ekte og naturlig enn turistsirkuset på Aruba. Det er ingen stripe med store hoteller langs stranden, ingen taxier som koster mer for turister, og ingen Hard Rock Cafe.

Hovedstaden Willemstad er kjent for den fargerike havnen med europeisk arkitektur. Deler av sentrum står på UNESCOs verdensarvliste, inkludert denne havnen.

Byen deles i to av en flytende bro som svinges til siden når båter skal inn eller ut av fjorden. Før broen settes i bevegelse høres en sirene, og da vet man at man bør skynde seg over hvis man ikke vil vente 20 minutter til broen kommer på plass igjen. Man kan også ta båt over, men det går raskere å gå over broen.

Det er ganske fint å sitte i ro på den ene siden, og la seg underholde av folk som løper over broen i panikk.

Det som er litt synd med Curacao, er at mange av strendene er private hotellstrender. Det begrenser mulighetene for hvilke strender man kan besøke, og mange av de fineste strendene som er åpne ligger dessuten langt fra Willemstad.

Little Knip er en av de offentlige strendene. Her er det fint å snorkle. Dessverre er det litt tungvint å komme seg dit med buss, og enda verre å komme seg tilbake til Willemstad.

Vi endte opp med å haike tilbake, og ble plukket opp av en trivelig familie fra Venezuela som kjørte oss helt til hotelldøren.

Noe av det jeg liker best på Curacao, er akvariet. Sea Aquarium ligger et lite stykke utenfor Willemstad, og her finner man sjøløver, hai og et stort utvalg fiskesorter.

Det er også her man finner Dolphin Academy, hvor det går an å svømme med delfiner. De fleste steder er det en veldig dårlig idé på grunn av de tvilsomme forholdene delfiner i fangenskap som regel lever under, men på Dolphin Academy synes jeg det er greit. Disse delfinene har det virkelig bra. Bildet under viser forresten bare en liten del av lagunen de bor i.

Mens mange delfiner andre steder blir holdt i bassenger av betong langt inne på land, er det på Dolphin Academy bare en molo som skiller lagunen deres fra havet. I tillegg er flere av delfinene trent opp til å svømme på det åpne havet i følge med båt, og blir med hjem til lagunen omtrent som en hund som vil hjem etter tur. Som besøkende kan man enten stå på en plattform i vannet og hilse på delfinene (dolphin encounter), man kan svømme med dem i lagunen eller på havet, eller man kan snorkle eller dykke med dem.

Første gang jeg besøkte Dolphin Academy, svømte jeg med delfinene. Da jeg noen år senere var tilbake, valgte jeg å gå på kurs der. Kurset ga meg så mye mer enn bare nærkontakt med delfinene, og jeg er virkelig imponert over kunnskapsnivået og engasjementet til delfintrenerne som jobber der. Hvis du skal svømme med tamme delfiner, så styr for all del unna de tvilsomme akvariene som i Dubai, Gran Canaria og Egypt, og ta ikke til takke med noe opplegg hvor delfinene behandles dårligere enn på Dolphin Academy. Lov meg det, ok?

I området rundt Willemstad går det minibusser, som er den enkleste måten å komme seg rundt på. Til steder lengre unna går det vanlige busser, men rutene fungerer ikke særlig bra.

Anbefalte hoteller på Curacao:

Kura Hulanda Village – Historisk luksushotell midt i hjertet av Willemstad. Hotellet er en del av UNESCOs verdensarv, og omgivelsene er så fine at de spilte inn en sesongfinale av «The Bachelorette» der.  Hvis du ikke vil bo der, er det likevel verdt å ta turen dit for å se deg rundt.

The Royal Sea Aquarium Resort – Med rom på riktig side av hotellet, kan du våkne opp til utsikt mot delfinene hver morgen. Hva mer kan man vel ønske seg? Hotellet har egen strand, og ligger i et rolig og idyllisk område som samtidig er nært byen.

Begge disse hotellene er forholdsvis dyre, men ofte på tilbudspris.

Bonaire

Færrest innbyggere og minst besøkt
Kjent for dykking og flamingoer
Innbyggere: ca 17 000
Myntenhet: Amerikansk dollar

Bonaire er en litt merkelig øy. Øya er kjent som et av verdens beste steder for dykking, så de fleste av de turistene som kommer dit er dykkere. Jeg dykker ikke, men jeg kan lett forstå hvorfor Bonaire er så populær. Rundt hele øya er det bare å hoppe rett ut i vannet, så finner man fisker øyeblikkelig. Man slipper altså å være avhengig av båt for å få sett det som er bra. Det samme gjelder naturligvis for snorkling, og snorklingen på Bonaire er noe av det beste jeg har vært borti. Vannet var så klart, og det var så mange flotte fisker overalt, at det nesten føltes som å svømme rundt i et akvarium.

Hotellene på Bonaire er små, og stemningen på øya er veldig avslappet. Politiet på øya tar også livet helt med ro. Den mest vanlige – eller omtrent eneste – kriminelle handlingen som foregår på Bonaire, er innbrudd i bil. Når man leier bil blir man derfor bedt om å la være å låse dørene på bilen, og ikke forlate verdisaker der. Logikken er at tyvene da slipper å bryte seg inn og gjøre skade på bilen… På en øy med bare 17 000 innbyggere skulle man tro at politiet kjente de som holdt på slik, men de velger altså heller å advare turister enn å løse problemet. Det er jo også en måte å gjøre det på.

Flamingoer er populære på Bonaire, for å si det forsiktig. Omtrent annenhver bedrift på Bonaire har flamingo i logoen eller navnet sitt, så når man går i hovedgaten i Kralendijk ser man flamingoer hvor enn man snur seg. Flamingoen er til og med på stempelet man får i passet ved ankomst, og den rosamalte flyplassen heter naturligvis Flamingo Airport. Bjørn og jeg fant på at vi måtte være først til å si «flamingobingo!» hver gang vi så noe nytt som hadde med flamingoer å gjøre, og vi sa det sikkert noen hundre ganger hver i løpet av oppholdet… På Bonaire får man ikke mer moro enn man lager selv.

Hvis man vil se ekte flamingoer på Bonaire, er det mulig enkelte steder på øya. Bonaire er ett av bare fire steder hvor den karibiske flamingoen hekker. Det går også ville esler rundt på øya.

Flamingoer

Saltsjø

Saltproduksjon

Et av mange fine steder å snorkle fra

Vindsurfing er en populær aktivitet på Bonaire

Slavehyttene fra 1850-tallet er fine steder å ikke bo

Tips

En stor andel av turistene som besøker disse øyene, er cruisepassasjerer. Hvis du tenker at det høres ut som en god måte å få sett alle tre øyene på, så bør du tenke om igjen.

Det kom flere cruiseskip til havn mens vi besøkte ABC-øyene. Særlig på Curacao merket vi hvordan ting brått endret seg idet cruisepassasjerene kom flokkende. De rolige gatene forvandlet seg til det reneste kaos, hvor alt som kunne krype og gå av selgere strømmet ut i gatene for å forsøke å hanke inn litt turistdollar mens muligheten var der. Ut av ingenting tryllet de frem shuttletog for å kjøre rundt de solbrente pensjonistene. Da alle var ombord på skipet igjen, føltes det som om sentrum av Willemstad pustet lettet ut, og livet kunne vende tilbake til det normale.

Det fikk meg til å tenke over hvor annerledes inntrykk cruiseturistene må ha fått av Curacao enn hva jeg fikk. Cruise er sikkert en flott måte å reise på hvis du først og fremst er interessert i hva som skjer ombord, men stedene opplever du nok mye bedre når du slipper å være en del av en cruiseinvasjon.

 • Det er lett å hoppe mellom øyene med fly. Det er flere små flyselskaper å velge mellom, og billettene koster noen få hundrelapper.
 • KLM er den raskeste måten å komme seg til ABC-øyene på, men prisene deres er sjelden særlig lave.
 • Charterselskaper har tidvis direktefly til Aruba. Så vidt jeg kan se har de ikke det nå for tiden, men det kan plutselig endre seg. Restplasser med kun flybilletter har tidligere kostet så lite som 2000 kr.

Jeg liker alle tre øyene godt, men favoritten må helt klart være Curacao.

Hvilken av øyene ville du helst besøkt?

 

17 Comments

 1. Toristen sier:

  Takk for et interessant og informativt innlegg.

 2. Wow, for noen fantastiske steder! Elsker bildene dine. Og den saltsjøen så jo bare helt magisk ut!

 3. Jeg har hatt ABC-øyene i tankene før, men av en eller annen grunn ble til og med tanken borte. Nå ble jeg minnet på at de fortsatt er et aktuelt feriemål, men jeg tror kanskje jeg hopper opp Aruba. Flott innlegg med masse gode tips!

 4. SÅ vakkert! Alle de tre øyene så jo veldig flotte ut på hver sin måte, og husene langs havnen i Willemstad var skikkelig slående!

  Fint å høre at man kan reise billig mellom øyene med fly. Da ville jeg nok valgt å prøve å finne en billig reise inn til én av øyene (f.eks. restplass til Aruba om det fortsatt kan oppdrives) og deretter prøve å besøke alle tre 🙂

 5. Charlotte sier:

  For en inspirerende blogg du har, virkelig spennende å lese! 🙂

 6. paulus giørtz sier:

  Takk for nyttig info reiser til curacao i jan 17

 7. Arild sier:

  Hei
  Flott innlegg. Er det lett å reise fra øy til øy ? Må man bruke fly/båt?

  • Kjersti sier:

   Takk skal du ha 🙂

   Ja, det er lett å reise mellom øyene. Båt er det visstnok dårlig med, men fly er både lettvint og billig 🙂

 8. Tor Sundby sier:

  Etter en uke på øyen Bonaire er det bare å si at dette var en opplevelse jeg aldri vil glemme. Riktig nok er det dykkerne og snorklere som får mest ut av oppholdet, men med bil får en se en øy som er full av historie. Iguala suppe i 30 varmegrader var sterk, men OK; om vi ser bort fra egget. Golfstrømmen har sin opprinnelse her i Karibien, og har to funksjoner; å transportere varmen bort fra området for så å gi oss norboere varmt klima. Vel verd en tur fra Norgem og fly fra Amsterdam og rett til Boanire.

 9. Anne-Lise Bakkseter sier:

  For temmelig mange år siden var jeg ofte på Bonaire med båt. Var alltid i land, og jeg likte meg. Regner med utrolig store forandringer siden den gang…. – Curacao var min favoritt ! Har alltid ønsket meg tilbake, men det har blitt mange andre feriemål. Fikk et lite kick nå, av din artikkel. Willemstad er en spennende by, og folket generelt på Curacao er vennlige og gjestfrie.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *