Dubai og andre uetiske reisemål
21. desember 2017
Enkle måter å spare penger til reise
11. januar 2018
Show all

Reiseåret 2017

Reiseåret 2017 tok meg til fire verdensdeler, til en radioaktiv spøkelsesby, rundt i Norge med bil, rundt i Karibien med cruiseskip, til et land som ikke finnes og så langt nord som jeg aldri hadde vært før.

Året startet med få planer, men sannelig fikk jeg sett litt av verden i 2017 likevel!

Thailand, Burma/Myanmar og Laos

Året startet med å fly til Bangkok med Norwegian, da både Bjørn og jeg hadde noen tusen cashpoints hver som måtte brukes før de utløp.

Vi startet med noen dager i Hua Hin i Thailand, før vi fløy til Yangon i Burma.

Som forventet ble Bagan det store høydepunktet. Vakrere soloppganger og solnedganger enn der skal man lete lenge etter.

Inle Lake var også flott, og en dag på båttur rundt på Inle Lake var noe av det beste vi gjorde på hele turen.

Etter Burma reiste vi til Luang Prabang i Laos. En sjarmerende by, men timingen vår kunne vært bedre. Byen var stappfull av kinesere som var der for å feire kinesisk nyttår, og hotellprisene var derfor drevet til himmels.

På slutten av den tre uker lange turen hadde vi noen dager i Bangkok.

Ukraina og Latvia

I mars dro jeg sammen med to venninner til Ukraina. Målet med turen var å se Tsjernobyl, som hadde stått på reiseønskelisten min i mange år. Det viste seg å være minst like spennende å utforske de ødelagte bygningene som jeg hadde håpet på. I tillegg fikk vi noen dager i Kiev, som overrasket med å være en finere by enn jeg hadde forventet.

Den billigste måten å komme seg til Ukraina på var å fly med AirBaltic via Latvia, og på tilbaketuren la vi derfor inn en dag til å se litt av Riga. Det var ni år siden jeg hadde vært i Riga sist.

Tsjernobyl har jeg skrevet om her: Tre strålende dager i Tsjernobyl.

Svalbard

I april brukte jeg 5000 EuroBonus-poeng på å fly tur/retur Oslo – Longyearbyen, da SAS hadde kampanje med halv pris på bonusbilletter.

På Svalbard bodde jeg hos en venninne og familien hennes. Jeg kjørte 40 mil på snøskuter, ble tatt med på hyttetur, dro til Barentsburg og på hundekjøring.

«Er det første gang du er på Svalbard? Det blir garantert ikke siste gang» sa en tilfeldig fastboende som jeg kom i snakk med den første dagen. Der og da tenkte jeg at det var en merkelig ting å si til noen man ikke kjenner, men det tok ikke mange dager (eller timer) før jeg innså at vedkommende hadde rett. Jeg til Svalbard igjen.

I åtte dager koste jeg meg så mye at jeg ikke hadde lyst til å reise hjem igjen. Svalbard er fantastisk, og det er vanskelig å forstå hvorfor jeg ventet så lenge med å reise dit.

 

Norge rundt (og rundt og rundt igjen)

Spør du meg så finnes det ingen bedre måte å bruke sommeren på enn å reise rundt i et av verdens vakreste land, som i tillegg er vårt nærmeste ferieland – Norge!

I år ble sommeren benyttet godt. Jeg rakk faktisk så mye som tre langturer med bil rundt i Norge.

På årets første bilferie dro Bjørn og jeg til Sørlandet og Vestlandet.

På denne turen nådde jeg målet som jeg har hatt i mange år om å besøke alle Norges fylker. I fire år har Vest-Agder vært det siste fylket jeg manglet. Mange fylker skal slås sammen etter hvert, så det var godt å komme i mål med de 19 fylkene mens det fremdeles var 19.

Vi koste med tamme elger på Elgtun i Setesdal, var en hel dag i Kristiansand Dyrepark, og besøkte Lindesnes fyr nøyaktig ett år etter at vi var på Nordkapp!

Det var en stor opplevelse å sove i telt på Preikestolen og våkne opp til at vi hadde platået for oss selv.

På sommerens andre tur dro Bjørn og jeg nordover til Brønnøysund. På veien oppover tok vi noen omveier, og fikk blant annet med oss Trollveggen og Trollstigen. I Brønnøysund besøkte vi familie, men vi rakk også å ta en tur til Torghatten. Det aller fineste var da Bjørn og jeg leide kajakker og padlet hele dagen mellom øyer og skjær utenfor Brønnøysund, i perfekt sommervær. Det var kanskje den beste dagen i hele sommer.

Årets siste bilferie tok jeg alene, da jeg i september var invitert i et bryllup i Trondheim.

For å få mest mulig ut av turen ville jeg kjøre bil i stedet for å fly. Raskeste vei ville vært 900 km, men turen min ble på over 1700 km. Store omveier, nydelige høstfarger, dyreliv langs veien (rådyr, elg og reinsdyr!) og mange daler og tettsteder som jeg knapt hadde hørt om før.

Jeg er ikke vant til å kjøre så langt alene, uten noen å snakke med eller bytte på å være sjåfør, og jeg var derfor litt redd for at det kunne bli slitsomt og kjedelig. Det gikk heldigvis mye bedre enn forventet, så jeg ser ikke bort fra at bilferie på egenhånd er noe jeg vil gjøre oftere fra nå av.

Hvis jeg regner med mellomlandingen i Tromsø på vei til Svalbard, så var jeg innom 17 fylker i 2017 – alle utenom Finnmark og Sogn og Fjordane.

Nå som jeg har vært i alle fylkene, er mitt neste mål å besøke alle kommunene i Norge. Det gjenstår å se hvor mange år det vil ta, og hvor mange kommunesammenslåinger som rekker å skje innen den tid.

Bulgaria, Romania og Moldova

Med et charterfly til Bulgaria som utgangspunkt, dro Bjørn og jeg til Øst-Europa i august.

Etter å ha sett Burgas, Nessebar/Sunny Beach og Veliko Tarnovo i Bulgaria, reiste vi videre mot Moldova gjennom Romania.

Det skranglete nattoget mellom mellom Romania og Moldova var en interessant opplevelse i seg selv. I Moldova rakk vi å bli ganske godt kjent med Chisinau, og vi fikk til og med sett at de feiret Moldovas nasjonaldag. Det ble også en dagstur til det uoffisielle landet Transnistria!

Turen ble avsluttet med et par dager i Bucuresti før vi fløy hjem.

Karibien (og litt Sør-Amerika)

I desember dro Bjørn og jeg på cruise i Karibien i to uker. Som forventet ble det en travel reise, som ga meg smakebiter av øyer som jeg ikke rakk å bli så godt kjent med som jeg helst skulle ønske. Smakebiter og førsteinntrykk er tross alt bedre enn ingenting, og nå er jeg bedre rustet til å vite hvilke øyer jeg kan tenke meg å reise tilbake til for å utforske videre senere.

Cruiset startet på Martinique og gikk så til Guadeloupe, St. Lucia, Barbados, Trinidad og Tobago, Grenada, St. Kitts, Martinique igjen, Guadeloupe igjen, Antigua, St. Vincent, Den dominikanske republikk, St. Kitts igjen og tilbake til Martinique. I tillegg var det én sjødag. Både før og etter cruiset hadde vi noen dager på Martinique, som vi dermed rakk å se ordentlig.

Selve cruiseopplevelsen visste jeg på forhånd at sannsynligvis ikke kom til å være helt min greie, men alt bør jo prøves. Jeg håper at mitt neste cruise er mer ekspedisjonscruise enn feriecruise.

Vi fløy med Air France via Paris, og på hjemveien kostet det bare 14 kr ekstra å fly via Cayenne i Fransk Guyana. En nesten gratis svipptur innom Sør-Amerika kunne vi selvsagt ikke takke nei til. Dermed fikk vi syv fine timer i Fransk Guyana, som vi utnyttet så godt det lot seg gjøre.


2017

Land: 17 +

Norge, Thailand, Myanmar, Laos, Latvia, Ukraina, Bulgaria, Romania, Moldova, St. Lucia, Barbados, Trinidad og Tobago, Grenada, St. Kitts og Nevis, Antigua og Barbuda, St. Vincent og Grenadinene og Den dominikanske republikk + Svalbard, Transnistria, Martinique, Guadeloupe og Fransk Guyana (som ikke er land) + mellomlandinger i Frankrike.

Nye land: 14

Myanmar, Laos, Ukraina, Bulgaria, Romania, Moldova, St. Lucia, Barbados, Trinidad og Tobago, Grenada, St. Kitts og Nevis, Antigua og Barbuda, St. Vincent og Grenadinene og Den dominikanske republikk.

14 nye land på ett år er ny personlig rekord. I fjor var jeg bare i ett nytt land. Likevel hadde jeg mange flere reisedøgn utenfor Norge i fjor, jeg hadde større reiseopplevelser i fjor, og selv om 2017 var et fint reiseår så var 2016 totalt sett bedre.

Dette må vel være et godt eksempel på at antall land sier lite om hvor mye man har reist eller hva man har opplevd? Tall trenger ikke bety noe særlig.

Her er noen flere tall:

Flyreiser: 20
Flydistanse: 49 750 km (tilsvarer 1,2 ganger rundt jorden)
Flytid: 71 timer og 19 minutter
Flyplasser: 15
Flyselskaper: 7
Nye flyselskaper: AirBaltic, Novair og Blue Air
Mest brukte flyselskap (målt i distanse): Air France

2018

Neste års reiseplan er foreløpig et blankt ark. Det eneste jeg vet er at jeg har over 10 000 Norwegian cashpoints som må brukes opp, og en del SAS EuroBonus-poeng også. Jeg regner derfor med at det kan bli mange flyreiser i 2018.

2018 tar meg forhåpentligvis til noen steder utenom det vanlige. Noe helt nytt. Steder som jeg kanskje ikke er innom tanken på å reise til ennå.

Det begynner å bli lenge siden sist jeg var på afrikansk safari, så kanskje det er på tide igjen nå. Helt øverst på ønskelisten står en ny tur til Antarktis, men sannsynligvis tar jeg meg ikke råd til det i 2018. Man kan jo faktisk være ganske mange måneder på safari for prisen av et Antarktis-cruise.

Sommeren vil jeg gjerne bruke på å se enda mer av Norge.

Jeg gleder meg til å se hvilke av ønskene som går i oppfyllelse, og hva slags overraskelser som kommer underveis!

Hvordan ble ditt reiseår, og hvilke ønsker har du for det nye året?

 

16 Comments

 1. Dette høres ut som et veldig flott reiseår! Har gjort som deg og reist til Svalbard, overnattet på Preikestolen og vært innom noen av de karibiske landene. Veldig enig i at Svalbard er et sted man må returnere til, og Preikestolen er flott om morgenen. Neste år er sannsynligheten stor for at det blir en tur til Tsjernobyl, og ditt innlegg gav inntrykk av at turen var veldig spennende.

  Har du forresten skrevet noe om de karibiske øyene? Hadde vært greit å få noen tips før jeg legger ut på de jeg ikke har besøkt før nå i påsken, men fant ikke noen innlegg på bloggen.

  Godt nyttår 🙂

  • Kjersti sier:

   Takk for det. Ja, jeg er godt fornøyd med året.

   Tsjernobyl var skikkelig spennende. Håper dere vurderer å ta en flerdagstur, slik at dere får med dere litt ekstra og får oppleve å overnatte der også. Det vil jeg på det sterkeste anbefale 🙂

   Jeg kom hjem fra Karibien 20. desember, så jeg har ikke rukket å legge ut noe derfra ennå, men det rakk å komme med i oppsummeringen av året. Innlegg fra hver øy (og om cruiset) kommer! 🙂

 2. Reiselykke sier:

  Hei, Kjersti

  Du har virkelig hatt et spennende reiseår!

  Jeg har selv hatt mye glede av og opplevelser i løpet av reiser både i eget land og utenlands i år som årene før. Selv var jeg forresten også på Svalbard for første gang i år. Dit dro jeg alene, og høydepunktene var isgrottevandring, hundesledetur og å kjøre snøscooter. Og som deg, har jeg reise en del alene i bil, og har kost meg underveis på tur.

  Et riktig godt nytt reiseår til deg! Hilsen Mette

  • Kjersti sier:

   Så bra at du også har hatt glede av å reise så mye alene dette året, både innenlands og utenlands. Isgrottevandring rakk jeg ikke da jeg var på Svalbard, men det kommer forhåpentligvis flere muligheter!

   Godt nytt år! 🙂

 3. Hei Kjersti! Jammen meg litt av et reiseår. 14 nye land! Jeg tror ikke jeg har vært oppe i 14 land samlet på et år en gang. Men det er jo som du sier. Antall land sier ikke så mye om hvor mye du reiser. Et cruise som du har vært på, gir jo faktisk veldig mange land på kort tid. Gleder meg til å følge deg i 2018 også. Selv om du starter året uten store reiseplaner, er du nok på farten før du vet ordet av det 🙂 God nytt reiseår!

  • Kjersti sier:

   Nei, antall land er virkelig ikke noe å henge seg opp i, og det har jeg virkelig fått demonstrert ovenfor meg selv dette året her, føler jeg. Haha 🙂

   Reising blir det i 2018 også! Jeg er bare glad for at jeg slipper å planlegge reiser lang tid i forveien.

 4. Ingen tvil om at du har hatt spennende turer i året som har gått. Inspirerende lesing. Både Tsjernobyl og landene du nevner i Asia står på ønskelisten. Mange nye land du har fått med deg også 🙂 Riktig godt nyttår 🙂

  • Kjersti sier:

   Tsjernobyl og landene jeg besøkte i Asia er både rimelig og lett tilgjengelig, så dit vil jeg anbefale å bare reise så snart du har mulighet! Godt nytt år! 🙂

 5. For et innholdsrikt reiseår med mange spennende destinasjoner! Det skal bli spennende å se hvor du reiser i år – og om det blir noen ny safariopplevelse på deg 😀 Safari står faktisk på programmet på min første reise i 2018, denne gangen i Benin, og jeg gleder meg til å finne ut hvordan safari i Vest-Afrika er sammenlignet med safari i østlige og sørlige Afrika. Godt nytt reiseår!

  • Kjersti sier:

   Benin høres spennende ut! Jeg har aldri tenkt på muligheten for safari der. Det blir spennende å lese om hvordan det er sammenlignet med østlige og sørlige deler av Afrika 😀 Godt nytt år!

 6. Her snakker vi virkelig et begivenhetsrikt reiseår! Helt utrolig hva du har rukket med. Over 17 land liksom! Nydelige bilder du deler fra turene også. Gleder meg til å høre mer om turen til Karibien.

  2018 er for min del også et ganske blankt ark foreløpig, og det er jo litt spennende i seg selv (foreløpig er bare en rundreise i Afrika på våren booket og klart). Håper du får et minst like fint år i 2018, som i 2017. Godt nyttår!

  • Kjersti sier:

   Tusen takk 😀 Det føles ikke som om jeg har reist så mye i år, men når jeg ser tilbake på året så ser jeg jo at jeg har det likevel.

   Gleder meg til å se hva du får opplevd i Afrika. Det er ikke umulig at det blir en tur til Sør-Afrika på meg også i løpet av året. Godt nytt år!

 7. Wow, for et år! Ser ut som du har opplevd utrolig mye variert og interessant! Den turen til Bulgaria, Moldova og Romania ser veldig interessant ut. Har veldig lyst til å utforske disse landene mer selv! Svalbard har jeg heller enda ikke fått vært – det virker som en fascinerende plass! Ønsker deg alt godt i 2018 med masse nye spennende reiseopplevelser! 😀

  • Kjersti sier:

   Bulgaria, Moldova og Romania var interessant. Romania er jo et flott land som har mye å by på, men utenom Bucuresti rakk jeg bare å se landskap gjennom togvinduet denne gangen. Det er jo heldigvis lett å reise tilbake. Moldova var nok den mest spennende delen av turen. Svalbard er fantastisk! Godt nytt år! 😀

 8. Du har virkelig rukket å dra til imponerende mange steder! Antarktis høres utrolig spennende ut, kanskje man skulle spart opp til en slik tur. Takk for tips om Svalbardbilletter, det ble en av mine høydepunkt dette året!

  • Kjersti sier:

   Antarktis er verdt å spare til! 🙂

   Så flott at du også rakk en tur til Svalbard. Det er jo også helt klart en av de mest lønnsomme måtene å bruke EuroBonus-poeng på!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *