Reiseåret 2016
31. desember 2016
Half Moon Island – første landing i Antarktis
11. januar 2017
Show all

Passet mitt fra 2011 til 2017

– Har du byttet navn? spurte politiet, da passet som jeg ville fornye viste seg å ha utløpsdato i 2021.

– Nei. Passet er snart fullt, og jeg trenger mer plass.

Passet mitt fra 2011 har fulgt meg på mange reiser. Stempler og visum har samlet seg opp fra seks kontinenter i løpet av de seks siste årene.

Hver gang jeg blar i passet dukker gode minner opp. Når jeg får lov liker jeg også å bla gjennom andres pass og beundre stemplene som de har. I disse dager hvor vi har apper og digitale løsninger på det aller meste, er det så koselig å kunne bla gjennom et godt og gammeldags pass og studere alle de halvdårlige, rare og fine stemplene som finnes.

For de som måtte dele interessen min for akkurat dette, vil jeg vise frem hele passet mitt fra 2011 og frem til nå.

Beklager de stygge vannmerkene og grå feltene, men nå er det forhåpentligvis så vanskelig å misbruke dette at det ikke er verdt bryet for noen.

Passets to første sider stod tomme i mange år, før USA plantet stemplet sitt der i april 2016 da jeg ankom Los Angeles.

Side 4 starter med to stempler fra Påskeøya. Dette er ikke offisielle stempler, men souvenirstempler som jeg fikk på postkontoret på øya. Stemplene under er fra De forente arabiske emirater – eller nærmere bestemt fra Dubai.

Side 5 starter med stempler fra da jeg fløy til Phuket i Thailand, og ut igjen samme dag da jeg krysset grensen med buss over til Malaysia. Under følger stemplene fra Malaysia og Singapore.

Side 6 ble fylt opp på en tur til Kapp Verde, og Kapp Verde bekrefter dermed ryktet om at små afrikanske land pleier å kreve mye plass i passet.

Side 7 starter med Thailand, og stempel fra den gangen jeg forlot Thailand på bursdagen min. Dette er det eneste stemplet jeg har med bursdagen min som dato. Under er et stempel fra Aruba.

Side 8 har et klistremerke med visum for Kenya, som jeg fikk på flyplassen i Nairobi ved ankomst. Oppå er det stempel fra en innreise og en utreise.

På side 9 har jeg enda en innreise og en utreise fra Kenya, i tillegg til en innreise og en utreise fra Tanzania. Jeg husker at jeg var litt skuffet over at jeg ikke fikk et skikkelig visum for Tanzania.

Side 10 starter med innreise og utreise fra Curacao. Under ser vi innreise og utreise fra Bonaire – med flamingo naturligvis. På Bonaire er de nemlig så glade i flamingoer at selv flyplassen er malt rosa.

Side 11 har stempel fra da jeg var tre dager i Qatar, samt et stempel fra Orlando i USA. Innreisen og utreisen fra Brasil får det til å se ut som om jeg var i Brasil i over en måned, men sannheten er at jeg hadde flere grensepasseringer i mellomtiden og disse to stemplene hører ikke sammen.

Side 12 har to stempler fra Argentina (innreise og utreise), en utreise fra Brasil og en innreise til Aruba. De lot av en eller annen grunn være å stemple dato for utreisen min fra Aruba.

Side 13 har en innreise og en utreise fra Chile og en innreise og en utreise fra Bolivia.

Side 14 har innreise- og utreisestempel fra da jeg var to dager i Paraguay, og stempler fra en ny innreise og utreise fra Argentina.

Side 15 viser to innreiser til Brasil, og en innreise og en utreise fra Argentina. Her kan man nesten tro at jeg har krysset grensen frem og tilbake for moro skyld, men forklaringen er at jeg tok en dagstur fra Brasil til den argentinske siden av Iguassufallene.

Side 16 starter med enda et stempel fra Brasil – en utreise denne gangen. Stemplene med rar fasong er innreise og utreise fra Seychellene, og fasongen er hentet fra kokosnøtten coco de mer. Stemplene under er en innreise til Serbia og en innreise til Sør-Afrika.

Side 17 viser en utreise fra Sør-Afrika øverst til venstre. Øverst til høyre er et par fargerike stempler fra Tyrkia (innreise og utreise). Under er en ny utreise fra Sør-Afrika, og under der igjen en innreise til Swaziland samme dag. Nederst til venstre er en innreise til Sør-Afrika – og legg gjerne merke til at dette stemplet ser helt annerledes ut enn innreisen på side 16. Man får tydeligvis forskjellig stempel ettersom man krysser grensen med fly eller på annen måte.

Side 18 har et par stempler fra Tyrkia igjen – en innreise og utreise. Det har også sneket seg inn i et oppned stempel av den runde sorten fra en innreise til Sør-Afrika. De fire siste stemplene er to innreiser og to utreiser fra Kina. Passet mitt sier ingenting om hvor jeg var mellom 15. og 22. mars da jeg var ute av Kina. Det var da jeg var i Nord-Korea, men i Nord-Korea stempler de et eget dokument i stedet for passet.

Side 19 er et double entry-visum til Kina.

Side 20 har i likhet med side 19 et klistremerkevisum, og blir dermed den tykkeste siden i passet mitt. Dette er visumet til Turkmenistan, som mange opplever som vanskelig å få innvilget. Oppå det er stempel fra innreisen og utreisen min.

Side 21 starter med utreisen min fra Serbia. Innreisen på side 16 har et fly fordi jeg ankom med fly, mens utreisen foregikk med buss og har derfor bilde av en bil. Under til venstre er to stempler fra innreisen til Namibia, og ved siden av er enda et stempel fra Turkmenistan.

Side 22 har utreisen fra Namibia, utreisen fra Swaziland, enda en utreise fra Sør-Afrika og til slutt en innreise til Chile.

Side 23 har en innreise og en utreise fra Chile og en innreise og en utreise fra Argentina.

Side 24 har to utydelige stempler som nesten ikke er mulige å tolke, men det er altså innreise og utreise fra Iran. Ved siden av er en utreise fra Chile.

Side 25 er visumet mitt for Iran. Her kan du lese om hvordan det er å reise til Iran.

Side 26 har et uoffisielt stempel fra Kapp Horn, og et uoffisielt stempel fra Port Lockroy i Antarktis! Sistnevnte er jeg ganske stolt av, selv om det som sagt ikke er et offisielt stempel. Pingvinen på stempelet er en bøyplepingvin, eller Gentoo penguin som de heter på engelsk. Det var slike pingviner jeg så flest av i Antarktis.

Side 27 har enda et uoffisielt stempel fra Kapp Horn, for det er ikke hver dag man er der, og hvorfor ikke kaste bort en hel side når man likevel har planer om å fornye passet snart? Pingvinene her er Adelie-pingviner.

De resterende fire sidene er blanke, men fire ledige sider var for lite til at jeg ønsket å reise med passet lenger. Flere land krever at man har minst seks ledige sider. I tillegg skal jeg snart søke om tiårig turistvisum til USA, og hvis jeg hadde søkt med gammelt pass måtte jeg reist med to pass til USA de neste ti årene.

Hong Kong og Macao har forresten sluttet å stemple pass, så der fikk jeg ingenting da jeg var der i februar. Heldigvis har jeg stempel derfra i det gamle passet mitt.

Pleier du å bla gjennom passet ditt?

6 Comments

 1. Ja, jeg elsker også å bla i passet mitt. Det er jo litt som en minnebok å regne. Jeg fikk nytt pass i fjor, så så langt er det fryktelig kjedelig å bla i passet mitt. Imponerende at du mer eller mindre har klart å fylle opp passet ditt før det går ut. Jeg klarte det nesten, men da var det uansett datoen som gjorde at jeg måtte fornye det.

 2. Kult å se de forskjellige typene stempler og visum! Likte spesielt de fra Kapp Horn og Påskeøya. 😀

  Det er absolutt litt kjipt å bytte pass. Jeg måtte gjøre det i fjor, hadde også bare et par sider igjen før jeg skulle til Armenia og Georgia. Før kunne jeg stå å bla gjennom passet og mimre når jeg stod i lange passkontroller f.eks., men enn så lenge er det ganske kjedelig og kortvarig i det nye passet. 😛 Også ble det nye passbildet helt horribelt! Haha.

  • Kjersti sier:

   Det er akkurat det jeg pleier å bruke tiden i kø i passkontrollen til også, haha 🙂

   Du har helt sikkert mange fine visum og stempler, så det ville vært morsomt hvis du ville vise de frem en gang.

 3. Bjørn Erik Gresaker sier:

  Hei 🙂
  Jeg reiser snart til Qatar og skal være der i 4-5 dager før jeg reiser videre.

  Fikk du visum i passkontrollen og måtte du vise frem hotell bekreftelser eller «exit» flybilett?

  • Kjersti sier:

   Hei,

   Ja, jeg fikk visum ved ankomst. Det kostet rundt 250 kr hvis jeg husker riktig. Kan ikke huske at jeg ble nødt til å vise frem verken flybillett eller hotellbestilling, selv om jeg hadde begge deler. Lykke til! 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *